Η Χίλαρι Κλίντον επέστρεψε… μαζί με τα σχόλια του Τραμπ

Η Χίλαρι Κλίντον επέστρεψε και δεσμεύτηκε ότι δεν θα παραιτηθεί ποτέ από την προεκλογική εκστρατεία, μετά το επεισόδιο με την υγεία της και την διάγνωση της πνευμονίας. Μιλώντας σε συγκέντρωση στο Γκρίνσμπορο, στη Βόρεια Καρολίνα, η υποψήφια των Δημοκρατικών είπε ότι ο χρόνος που έμεινε εκτός ήταν ένα δώρο, επιτρέποντας της να προβληματιστεί σχετικά με την εκστρατεία.

Περπάτησε πάνω στη σκηνή υπό τους ήχους του "Ι Feel Good" του Τζέιμς Μπράουν για να εκφωνήσει την ομιλία της για την οικονομία. Οι δημοσκοπήσεις

δείχνουν όλο και μικρότερη διαφορά, ενώ απομένουν μόλις 54 ημέρες για την ημέρα των εκλογών που θα φέρει έναν νέο ηγέτη στον Λευκό Οίκο. Η επιστροφή της Κλίντον έρχεται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις της γιατρού της που είπε ότι ήταν "υγιής και κατάλληλη". Η ίδια δήλωσε στο ενθουσιώδες κοινό της: "Έχοντας απομείνει μόλις δύο μήνες μέχρι την ημέρα των εκλογών, το να κάθομαι στο σπίτι ήταν το τελευταίο πράγμα που ήθελα. Οι άνθρωποι με κατηγορούν για διάφορα", πρόσθεσε, "πιθανώς να το έχετε καταλάβει, αλλά κανείς δεν με κατηγόρησε ποτέ ότι εγκατέλειψα και ποτέ δεν θα παραιτηθώ, άσχετα με το πόσο θα δυσκολέψουν τα πράγματα".

Η 68χρονη είπε ότι αισθάνεται "τυχερή" που μπόρεσε να πάρει λίγες ημέρες άδεια, σε σύγκριση με εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο. Σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου μετά, η Κλίντον ρωτήθηκε αν είχε μοιραστεί τα στοιχεία της διάγνωσης της πνευμονίας με τον συνυποψήφιό της Τιμ Κέιν. Φάνηκε να προσέχει τα λόγια της, απαντώντας ότι "πολλά ανώτερα στελέχη γνώριζαν και οι πληροφορίες παρέχονται σε πολλούς ανθρώπους".

Ο προεκλογικός αγώνας έχει επικεντρωθεί στην κατάσταση της υγείας και στα ιατρικά αρχεία των δύο υποψηφίων στις τελευταίες ημέρες. "Η ομιλία της Χίλαρι Κλίντον επικεντρώθηκε για πρώτη φορά μετά την κατάρρευσή της την Κυριακή στο οπτικό κομμάτι. Φαινόταν υγιής; Ήταν ισχυρή η φωνή της;" σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC, Anthony Zurcher. Η Κλίντον πάντως, θεωρεί, φαινόταν αρκετά δυνατή, πέρα από μια βραχνάδα στη φωνή της. Το πιθανότερο, εκτιμά, είναι να υποχωρήσουν οι ανησυχίες για την υγεία της. "Ίσως το πιο αξιοσημείωτο από στρατηγικής άποψης ήταν ο ταπεινός, πιο προσωπικός τόνος της Κλίντον. Παραδέχτηκε τα σφάλματα της, αλλά είπε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της ήταν ότι ποτέ δεν εγκαταλείπει. Αρχικά, γύρισε τη συζήτηση από την ασθένειά της, στους αγώνες των Αμερικανών που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια ποιοτική υγειονομική περίθαλψη" γράφει ο αναλυτής.

Την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσιοποίησε μια επιστολή από το γιατρό του, λέγοντας ότι είναι σε "άριστη σωματική υγεία", παρά το υπερβολικό βάρος. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προ μηνών δημοσιοποίησε ένα σύντομο σημείωμα από τον ίδιο γιατρό, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν "το πιο υγιές άτομο που θα εκλεγεί ποτέ στην προεδρία".

Σε ένα συλλαλητήριο στο Οχάιο, την Τετάρτη, ο Τραμπ χρησιμοποίησε το πρόσφατο πρόβλημα υγείας της Κλίντον για να θέσει υπό αμφισβήτηση την αντοχή της. "Δεν ξέρω παιδιά, νομίζετε ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είναι σε θέση να σταθεί εδώ για μια ώρα;"

bbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα