Η Μπούντεσταγκ υποστηρίζει την ελληνική διάσωση- αυξάνονται οι αντιδράσεις

Η διαφωνία μεταξύ των συντηρητικών της Μέρκελ διπλασιάζεται. Οι γερμανοί βουλευτές ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ ενός νέου ελληνικού πακέτου διάσωσης την Παρασκευή, αφού η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε για «χάος» εάν η ελληνική οικονομία καταρρεύσει. Η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κέρδισε την ψηφοφορία

της Μπούντεσταγκ με 439 υπέρ έναντι 119 κατά, αλλά η καταμέτρηση έδειξε επίσης σαφείς ενδείξεις ότι η αντίσταση αυξάνεται μεταξύ των συντηρητικών της Μέρκελ για τη συνέχιση της γενναιοδωρίας προς την Ελλάδα.

Το «ναι» της Μπούντεσταγκ σημαίνει ότι οι χώρες της ευρωζώνης που εγκρίνουν περιλαμβάνουν τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία –δηλαδή κάποιους από τους μεγαλύτερους επικριτές της Ελλάδας- καθώς και την Αυστρία, τη Λετονία και την ίδια την Ελλάδα.

Στην εναρκτήρια ομιλία της -αφού δέχτηκε μία ανθοδέσμη από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της για τα 61α γενέθλιά της – η Μέρκελ παρουσίασε την τρίτη διάσωση της Ελλάδας ως ένα ζήτημα στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη. Εν μέσω του πλαισίου των ευρύτερων απειλών για την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων του Ισλαμικού Κράτους και της μεταναστευτικής κρίσης, είπε: «Δεν αποφασίζουμε μόνο για την Ελλάδα, αυτή είναι μια απόφαση για μια ισχυρή Ευρώπη και μια ισχυρή ευρωζώνη... Το κάνουμε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, αλλά το κάνουμε, επίσης και για τους ανθρώπους στη Γερμανία».

Ο πυρήνας των ψήφων κατά των μέτρων προήλθαν από την αντιπολίτευση της Αριστεράς, αλλά ο αριθμός των «όχι» από τους συντηρητικούς επαναστάτες, στα 60, ήταν περίπου διπλάσιος από την τελευταία ψηφοφορία για την ελληνική διάσωση, εξηγώντας γιατί η Μέρκελ προειδοποίησε πως πραγματικά αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Ο Κλάους-Πέτερ Βιλς των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, ο οποίος έχει επαναστατήσει στις προηγούμενες ψηφοφορίες διάσωσης, είπε ότι έχει μια αίσθηση «déjà vu» για τη συζήτηση περί περισσότερης βοήθειας για την Ελλάδα, η οποία όπως είπε είχε αποτύχει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι τώρα και θα το πράξει ξανά. «Όσο νερό και να βάλεις σε ένα απύθμενο βαρέλι, ποτέ δεν θα γεμίσει», δήλωσε.

Καταστρέφοντας την Ευρώπη

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι μια προσωρινή έξοδος από την ευρωζώνη, μια ιδέα που πρότεινε ο δικός της υπουργός Οικονομικών, δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα όσο η Αθήνα και άλλες πρωτεύουσες της ευρωζώνης αντιτίθενται στην ιδέα. Ο Σόιμπλε έχει προωθηθεί δημόσια την ιδέα να δώσει στην Ελλάδα ένα προσωρινό «timeout» από τη νομισματική ένωση για να επαναφέρει την οικονομία και το χρέος της πίσω στην τάξη, παρότι η πρότασή του απορρίφθηκε από την τελική συμφωνία.

Αλλά η καγκελάριος δήλωσε ότι το σχέδιο του «timeout», το οποίο εμφανίστηκε στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που έληξε τη Δευτέρα, αλλά τελικά αποσύρθηκε ως ένδειξη καλής χειρονομίας προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αποδείχθηκε μη δυνατό εν όψει της ανένδοτης αντίθεσης από τον Τσίπρα και άλλους ηγέτες.

Η Μέρκελ, ωστόσο, απέτισε φόρο τιμής στις ακούραστε διαπραγματευτικές προσπάθειες του Σόιμπλε, σε μια προφανή προσπάθεια να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους αφού εμφανίσθηκαν να διαφωνούν δημοσίως τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την καλύτερη πορεία για την Ελλάδα. «Θέλω να πω στον άνθρωπο που διαπραγματεύτηκε μέρες και νύχτες στο Eurogroup, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένα εγκάρδιο ευχαριστώ», είπε, προκαλώντας μεγαλύτερο χειροκρότημα από τα έδρανα των συντηρητικών από ότι έλαβε η ίδια στο τέλος της ομιλίας της.

Ο Σόιμπλε, ο οποίος δέχθηκε σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση για την επιθετική προσέγγιση του στις διαπραγματεύσεις - συμπεριλαμβανομένης και της ιδέας για προσωρινό Grexit- δεν χαμογέλασε ως απάντηση. Ο Γκρέγκορ Γκίζι, επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Αριστεράς, ξεχώρισε τον ρόλο του Σόιμπλε στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, λέγοντας ότι είχε εμπλακεί στην «καταστροφή της ευρωπαϊκής ιδέας».

«Είχαμε μια καλή διεθνή φήμη και την βλάψατε, κ. Σόιμπλε», πρόσθεσε. «Οι πολίτες μας θα το νιώσουν όταν πάνε στο εξωτερικό και είναι κρίμα». «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να λυθεί αυτό το εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα», είπε ο Σόιμπλε. «Δεν πρόκειται για ένα πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Πρόκειται για το να καταστήσουμε δυνατό σε όλους ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης». Όπως είπε, η βιωσιμότητα του χρέους και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι προϋποθέσεις.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα