Η ανήμπορη (ακόμα) μετεξέλιξη της ΝΔ

10:46 6/7/2013 - Πηγή: Antinews

Μία εβδομάδα μετά το συνέδριο που επί της ουσίας ενέκρινε την εισήγηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την ανάγκη της Νέας Δημοκρατίας να μετεξελιχθεί οργανωτικά και πολιτικά, πέντε-έξι άνθρωποι όλοι κι όλοι, σε Μαξίμου και Συγγρού, αναζητούν τρόπους να υλοποιήσουν μια απόφαση για την οποία όλοι δείχνουν σύμφωνοι, αλλά ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν εμπράκτως.

Η «Νέα Ελλάδα» που προέταξε ο Αντ. Σαμαράς

θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια να λάβει σάρκα και οστά και ευελπιστεί ότι ο νέος γραμματέας (μόνος υποψήφιος ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ) που θα εκλεγεί μετά τις εκλογές την προσεχή Κυριακή, θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το σχέδιο.

Μετά το συνέδριο της ΝΔ οι υπουργοί επέστρεψαν στα γραφεία τους, τα κρατικά στελέχη ­ που κατά κύριο λόγο συναπαρτίζουν το «ανώτατο καθοδηγητικό όργανο» , δηλαδή την Πολιτική Επιτροπή, πήγαν στις δουλειές τους και στην απραξία τους.

Τη μετεξέλιξη θα αναλάβει μια μικρή και ευέλικτη ομάδα και τα στελέχη της ΝΔ που ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο την επιχείρηση μετεξέλιξης καλούνται τώρα να αναλάβουν κατά κύριο λόγο την ευθύνη της, χωρίς τίποτε να εγγυάται ότι θα επιδείξουν υπερβάλλοντα ζήλο, πολύ περισσότερο όταν κατά παράδοση η οργάνωση του κόμματος τους θερινούς μήνες παραλύει.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρξει πεδίο δράσης και για στελέχη της «παλαιάς φρουράς. Σε αυτές τις συνθήκες το βάρος της μετεξέλιξης θα επωμισθούν εν τέλει οι «συνήθεις ύποπτοι», που στην πραγματικότητα κρατούν την οργάνωση της ΝΔ όρθια και δίνουν την εντύπωση ότι υφίσταται κομματική δραστηριότητα, ακόμη και όταν τα κομματικά γραφεία είναι κλειστά.

Αξιοπερίεργο είναι ότι στη ΝΔ θέλουν να μετεξελιχθούν αλλά είτε δεν γνωρίζουν πώς να το κάνουν είτε δεν έχουν με ποιους να το κάνουν. Και αν δεν υπήρχε η προϊούσα εσωτερική κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ που εξάπτει τη φαντασία πολλών για «σίγουρες» μελλοντικές εκλογικές νίκες, τα πράγματα θα ήταν μάλλον άσχημα.

Με σωφροσύνη ο Αντ. Σαμαράς δεν σήκωσε πολύ ψηλά τον πήχη της μετεξέλιξης, χωρίς να «καταλύσει τον ναό», όπως του συνιστούσαν πολλοί, με κατάργηση της ΝΔ και άλλες «ανατροπές». Ζητάει το αυτονόητο: να κατανοήσει το κόμμα ότι «οι καιροί αλλάζουν» και αν δεν σπεύσουν να προλάβουν τις αλλαγές θα μείνουν στον περιθώριο.

Μένει ανοικτό να φανεί στην πράξη πως θα επιδιωχθεί τους προσεχείς μήνες να ενσωματωθούν στις δραστηριότητες της ΝΔ και στελέχη που κινούνται εκτός του κεντροδεξιού χώρου και ήδη φέρονται να εκφράζουν την πολιτική τους υποστήριξή. Μέχρι στιγμής όλα είναι θολά στο πεδίο που λέγεται μετεξέλιξη. Κατεγράφησαν μόνον οι προθέσεις.

«Η ΝΔ ξόφλησε ως πολιτικός φορέας και χρειάζεται το οξυγόνο της αλλαγής του για να επιβιώσει» πιστεύουν οι υποστηρικτές Σαμαρά, αν και υπάρχουν και άλλες φωνές από τους «καραμανλικούς», στη λογική: «Να αλλάξουμε τη ΝΔ, όχι όμως και να τη διαλύσουμε».

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η ανήμπορη (ακόμα) μετεξέλιξη της ΝΔ,