Η άλλη πλευρά του λόφου: “Ευτυχώς που δεν διαπραγματευθήκαμε” !!!

09:46 7/1/2013 - Πηγή: Antinews

Πολύ μελάνι χύθηκε και πολλές εκπομπές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές αφιερώθηκαν στο ζήτημα αν θα έπρεπε η Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τα μνημόνια και αν αυτά σε τελευταία ανάλυση ήταν δυσμενή ή επωφελή για την χώρα μας. Για να αποκτήσουμε σαφή εικόνα της ανάγκης ή μη διαπραγμάτευσης θα πρέπει να αναλύσουμε τα οικονομικά δεδομένα των μνημονίων.

Παρακάτω ακολουθούν τα οικονομικά στοιχεία ώστε να σχηματίσουμε προσωπική άποψη.

1. Με τα 120 δις Ευρώ που δανείσθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια οι τράπεζές μας από την Ευρωπαϊκή

Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, κατόρθωσαν και ανταποκρίθηκαν στις αναλήψεις καταθέσεων των Ελλήνων καταθετών, των τεσσάρων τελευταίων ετών που λόγω φόβου ότι θα χάσουν τα χρήματά τους σήκωσαν από τις τράπεζές μας 90 δις ευρώ. Επίσης, χρηματοδότησαν το Ελληνικό Δημόσιο με 18 δις ευρώ (έντοκα γραμμάτια Δημοσίου) και πλήρωσαν τρέχουσες άλλες υποχρεώσεις τους.

2. Με τα 110 δις ευρώ του πρώτου Μνημονίου το Ελληνικό Δημόσιο κάλυψε τα ελλείμματα των ετών : 2009 ύψους 36 δις ευρώ, 2010 ύψους 24 δις ευρώ, 2011 ύψους 20 δις ευρώ και 2012 ύψους 16 δις ευρώ. Συνολικά κάλυψε ελλείμματα τεσσάρων προϋπολογισμών μας ύψους 96 δις ευρώ και κάποιες δόσεις δανείων μας.

3. Με τα 130 δις ευρώ του δευτέρου Μνημονίου, πληρώσαμε και θα πληρώσουμε, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας με 45 δις ευρώ περίπου, την επαναγορά ομολόγων μας με 11 δις ευρώ (του δευτέρου κουρέματος επαναγοράς στο 35% μόνο της αξίας των). Τα συσσωρευμένα χρέη του Δημοσίου στην εσωτερική αγορά ύψους πλέον των 11 δις ευρώ (φαρμακοποιούς, δημόσια έργα, επιστροφές φόρων, εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, τόκους κλπ). Θα καλύψουμε τα ελλείμματα των προϋπολογισμών των δύο επόμενων ετών (2013 και 2014) και θα εξοφλήσουμε τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και κάποιες άλλες υποχρεώσεις.

4. Μας χάρισαν χρέος μεγαλύτερο των 130 δις ευρώ (PSI,κούρεμα 53,5% και κούρεμα των κουρεμένων ομολόγων 65%) εκ των οποίων το 30% ήταν απαιτήσεις ελλήνων ομολογιούχων και οργανισμών

5. Υποσχέθηκαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ομόλογά μας που κατέχει και τα οποία είχε αγοράσει από την δευτερογενή αγορά, (κάνοντας παρέμβαση για στήριξη των τιμών τους) θα της τα πληρώσουμε στο κόστος αγοράς των.

6. Ανέστειλαν την υποχρέωσή μας καταβολής τόκων των δανείων μας για τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό αποτιμάται ότι θα ελαφρύνει τους προϋπολογισμούς μας των επομένων δέκα ετών με ποσά ύψους περίπου 5 δις ετησίως (αναστέλλοντας την πληρωμή τόκων των δανείων μας).

7. Πιθανότατα οι ενισχύσεις που θα εισπράξει η χώρα μας για τα έτη 2014 έως 2020 θα είναι κατά 20% μεγαλύτερες από αυτές που εισπράξαμε τα προηγούμενα χρόνια.

8. Η χρηματική συμμετοχή μας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα θα είναι μόνο 5%.

9. Μας μείωσαν τα επιτόκια χαμηλότερα απ’ ότι οι ίδιοι δανείζονται.

10. Δέχθηκαν να παραταθεί κατά δύο χρόνια μέχρι το 2016 η υποχρέωσή μας δημοσιονομικής προσαρμογής στα συμφωνηθέντα.

11.Για όλα τα παραπάνω απαιτούν να ανταποκριθούμε στις συμβατικές μας υποχρεώσεις!

Μας χαρίσανε λοιπόν χρέος 130 δις ευρώ και μας δάνεισαν, εμάς μία χρεοκοπημένη χώρα, περισσότερα από 360 δις ευρώ, δηλαδή περίπου δύο φορές το σημερινό ΑΕΠ της χώρας μας, ή, επτά φορές το σύνολο των εσόδων ενός έτους της χώρας μας από φόρους εισφορές κλπ έσοδα. Ποσά πρωτοφανή στη διεθνή οικονομία και μάλιστα με χαμηλότερα επιτόκια απ’ ότι αυτές οι χώρες δανείζονται.

Αν μονομερώς διαγράφαμε το χρέος μας, όπως κάποιοι πρότειναν, πώς θα καλύπταμε τα παραπάνω ελλείμματα ; ποιος θα μας δάνειζε για να πληρώνονται μισθοί, συντάξεις, περίθαλψη κλπ ;

Αν διαπραγματευόμασταν τι θα ζητούσαμε ;;;

1. Παράταση χρόνου αποπληρωμής του χρέους μας για δέκα χρόνια; Θα ανέβαζε το χρέος μας τουλάχιστον κατά 140 δις ευρώ (350 δις Χ 4% = 14 δις Χ 10 = 140 δις).

2.Λιγότερο επαχθή τα μνημόνια; Όσο λιγότερο επαχθή μνημόνια τόσο μεγαλώνει το ετήσιο έλλειμμα! Να φορτώσουμε χρέος και στα δισέγγονα; Μας δώσανε επτά χρόνια για να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό μας.

3. Οι αντοχές εξαντλούνται! Kινδυνεύει η κοινωνική συνοχή! ΄Yφεση πέντε χρόνια! Xάσαμε το 25% του ΑΕΠ της χώρας μας! Η ανεργία πάνω από 25-30%!

Εξαναγκαστήκαμε στα Μνημόνια…ευτυχώς…

Οι πολιτικοί μας ποτέ δε θα τολμούσανε να πάρουν τέτοιες αποφάσεις, γιατί έχουν πολιτικό κόστος. Έπρεπε εμείς οι ίδιοι να ζητήσουμε να μας επιβληθούν τα μνημόνια. Όσο είχαμε την οικονομική εθνική μας κυριαρχία προκειμένου να ζούμε καλύτερα, εμείς υπογράφαμε μεταχρονολογημένες επιταγές στο όνομα των παιδιών μας, πλαστογραφώντας την υπογραφή τους. Ας αναλογισθούμε τι ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεις τους παραδώσαμε και ποιας απόδοσης κρατικό μηχανισμό. Τώρα τους ζητάμε να κυβερνήσουν μία χώρα χρεοκοπημένη.

Ας αναλογισθούμε πώς ζήσανε άλλες χώρες που πτώχευσαν πριν από μας, για να παρηγορηθούμε…

Δεν είμαστε οι μόνοι στον κόσμο σήμερα που υφιστάμεθα τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ας θυμηθούμε πώς και πόσες ώρες δουλεύαμε πριν 30/40 χρόνια, τι παραγόμενο προϊόν και έργο είχαμε στον «Πρωτογενή» «Δευτερογενή» και «Τριτογενή» τομέα παραγωγής και ας συνειδητοποιήσουμε ότι μόνον εμείς οι ίδιοι μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας για καλύτερες μέρες.

Όλοι μας πρέπει να αυξήσουμε τις ώρες εργασίας, να βελτιώσουμε ποιοτικά την παραγωγή και το παραγόμενο έργο μας. Μόνο με συλλογική δράση, αλληλεγγύη και ομοψυχία θα τα βγάλουμε πέρα.

Πολλοί πολιτικοί μας δυστυχώς καίτοι γνωρίζουν ότι χωρίς πολιτική σταθερότητα δεν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθούν επενδύσεις και να υπάρξει ανάπτυξη, εξακολουθούν την γνωστή «τακτική» τους. Πρέπει να συμφωνήσουν και επιβάλλουν ότι η μη εφαρμογή των νόμων και η ατιμωρησία δεν έχουν πλέον θέση στη χώρα μας.

Όποιος και αν βρίσκεται στην κυβέρνηση, αν δεν εισπράττονται αποτελεσματικά οι φόροι και αν δεν λειτουργεί σωστά η δημόσια διοίκηση δεν πρόκειται να δούμε καλύτερες μέρες …

Η πνευματική μας ηγεσία, δικαστικοί, καθηγητές, όλοι μας, αποδεχόμενοι τις ευθύνες μας για το που φθάσαμε, να συνειδητοποιήσουμε τι υποχρεώσεις έχουμε αυτή την ώρα.

Κόμματα και συνδικαλιστές (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ κλπ) πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αν συνεχίσουμε να δείχνουμε στο εξωτερικό την ίδια εικόνα που δείχναμε μέχρι σήμερα, δυστυχώς θα χάσουμε και την τελευταία ευκαιρία διάσωσής μας.

Αντώνης Δασκόπουλος

Σημείωση Antinews: Το antinews δεν συμφωνεί κατ΄ ανάγκη με τις απόψεις των κειμένων που δημοσιεύει. Τι έχουμε πει και το ξαναλέμε. Υπάρχουν όμως κείμενα σαν αυτό του κ Δασκόπουλου, που είτε διαφωνείς είτε συμφωνείς μαζί τους είσαι υποχρεωμένος να τα δημοσιεύσεις. Γιατί μόνο έτσι βοηθάς και εαυτόν και αναγνώστες να έχουν σφαιρική άποψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα