Το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Άσαντ κηρύττει εκ νέου τον πόλεμο

09:31 7/1/2013 - Πηγή: Antinews

Ως μία «νέα ανακήρυξη πολέμου» και «πρόκληση» χαρακτηρίζουν οι αναλυτές και οι πολιτικοί του αντίπαλοι την ομιλία του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ. Αν και εκ των προτέρων η ομιλία του θεωρούταν ότι θα αποκαλύψει ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο, ο Άσαντ δεν έκανε καμία παραχώρηση και μάλιστα φάνηκε να έχει μια πιο αδιάλλακτη στάση σε πολλές από τις θέσεις του. Κάλεσε τους Σύριους να συσπειρωθούν για «έναν πόλεμο που θα υπερασπιστεί το έθνος» και υποτίμησε την προοπτική των διαπραγματεύσεων.

«Δεν απορρίπτουμε τον πολιτικό διάλογο … αλλά με ποιους

θα πρέπει να μιλήσουμε; Με εξτρεμιστές που δεν πιστεύουν σε καμία γλώσσα, εκτός από τους σκοτωμούς και την τρομοκρατία;» είπε ο Άσαντ στην πρώτη ομιλία του από τον Ιούνιο, στην όπερα της Δαμασκου. «Να μιλήσουμε με συμμορίες που δημιουργήθηκαν στο εξωτερικό και ακολουθούν τις εντολές των ξένων;» συνέχισε «Θα έπρεπε να έχουμε επίσημο διάλογο με μια μαριονέτα από τη Δύση, που ακολουθεί κατά γράμμα τη γραμμή της;»

Ήταν η πρώτη δημόσια ομιλία του σε ακροατήριο εδώ και έξι μήνες. Από την τελευταία, οι αντάρτες έχουν φτάσει στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Ο George Sabra, αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συνασπισμού, δήλωσε στο Reuters ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Άσαντ «δεν αξίζει καν να αποκαλείται πρωτοβουλία». «Θα πρέπει να το δούμε μάλλον σα μια δήλωση ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον του λαού της Συρίας», είπε. «Η σωστή λύση είναι να συνεχίσει να αντιστέκεται σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς και ο Ελεύθερος Στρατός της Συρίας να συνεχίσει το έργο του για την απελευθέρωση της Συρίας, μέχρι να είναι ελεύθερη κάθε σπιθαμή γης».

Η ομιλία του θεωρήθηκε από πολλούς απάντηση στον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Λαχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος συναντήθηκε με αμερικανούς και ρώσους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για ένα ειρηνευτικό σχέδιο. Ο Μπραχίμι συναντήθηκε επίσης με τον Άσαντ στη Συρία στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

«Ο Μπραχίμι θα πρέπει να αισθάνεται ανόητος μετά την ομιλία του Άσαντ, όπου η διπλωματία του απορρίπτεται ως απαράδεκτη παρέμβαση», είπε ο Ράνα Καμπάνι, ένας αναλυτής της Συρίας ο οποίος υποστηρίζει την αντιπολίτευση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και τα περισσότερα αραβικά κράτη έχουν ζητήσει από τον Άσαντ να παραιτηθεί. Η Ρωσία, η οποία πωλεί όπλα και μισθώνει μια ναυτική βάση στη Συρία, λέει ότι στηρίζει τη μετάβαση της εξουσίας, αλλά ότι η αποχώρηση του Άσαντ δεν πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για οποιεσδήποτε συνομιλίες.
Επαναλήψεις

Οι ξένοι εχθροί του Άσαντ περιφρόνησαν την ομιλία του. «Οι δηλώσεις του είναι απλώς επαναλήψεις του ό, τι έχει πει μέχρι τώρα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. «Φαίνεται ότι είναι κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο και διαβάζει μόνο τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών που του παρουσιάζουν». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ είπε ότι «οι κενές υποσχέσεις μεταρρύθμισης δεν θα ξεγελάσουν κανέναν». Σε ένα μήνυμα στο Twitter, πρόσθεσε: «Ο θάνατος, η βία και η καταπίεση στη Συρία είναι δικά του δημιουργήματα». Η επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Ε Κάθριν Άστον δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα «εξετάσουν προσεκτικά αν υπάρχει κάτι νέο στην ομιλία, αλλά θα διατηρήσουν τη θέση τους. ότι ο Άσαντ πρέπει να υποχωρήσει και να επιτρέψει μια πολιτική μετάβαση».

Ο 47χρονος Άσαντ, ψηλός και με ένα μουστάκι, με επαγγελματικό κοστούμι και γραβάτα, μίλησε με αυτοπεποίθηση για περίπου μία ώρα, σε ένα πλήθος οπαδών του που συχνά τον διέκοπταν για να τον επικροτήσουν και να χειροκροτήσουν, ενώ κάποια στιγμή σήκωσαν τις γροθιές τους και φώναξαν: «Με το αίμα και την ψυχή μας θυσιαζόμαστε για σένα, ω Μπασάρ!».

Στο τέλος της ομιλίας, οι υποστηρικτές έσπευσαν στη σκηνή, επευφημώντας τον και φωνάζοντας: «Ο Θεός, η Συρία και ο Μπασάρ μας αρκούν!», ενώ ο χαμογελαστός πρόεδρος χαιρετούσε και οδηγήθηκε έξω από την αίθουσα σε ένα σκηνικό που έδειχνε μια σημαία της Συρίας αποτελούμενη από εικόνες των ανθρώπων που περιγράφονται ως «μάρτυρες» της σύγκρουσης.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου με κάθε έννοια της λέξης» είπε ο Άσαντ στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Συρίας. «Αυτός ο πόλεμος στοχεύει στη Συρία χρησιμοποιώντας μια χούφτα Σύριους και πολλούς ξένους. Ως εκ τούτου, αυτός είναι ένας πόλεμος για την υπεράσπιση του έθνους».

Τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, σε μεγάλο βαθμό, αποκλείονται από τη Δαμασκό.
Το ότι έδωσε την ομιλία του στην όπερα, σε ένα τμήμα της κεντρικής Δαμασκού που έχει πληγεί από επιθέσεις ανταρτών, θα μπορούσε να θεωρηθεί μια επίδειξη δύναμης ενός ηγέτη που έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις δημόσιες εμφανίσεις του, καθώς η εξέγερση έχει ισχυροποιηθεί.

Οι επικριτές του είδαν με ειρωνεία τον χώρο: «Η ομιλία του Άσαντ έγινε στην όπερα, έτσι όπως θα ‘πρεπε!» έγραψε ο σχολιαστής της Daily Star του Λιβάνου, Ράμι Κούρι. «Ήταν μελοδραματική και φαντασιόπληκτη, άσχετη με την πραγματικότητα εκτός κτιρίου».

Θάνατοι

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών λέει ότι 60.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο, τη μεγαλύτερη και πιο αιματηρή από τις συγκρούσεις στις αραβικές χώρες. Οι αντάρτες ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος στα βόρεια και ανατολικά της χώρας, ένα μέρος των προαστίων στην πρωτεύουσα και τα κύρια σημεία διέλευσης των συνόρων με την Τουρκία στα βόρεια.

Αλλά οι δυνάμεις του Άσαντ είναι ακόμα σταθερές στον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της πυκνοκατοικημένης νοτιοδυτικής Συρίας, του κύριου δρόμου που ενώνει βορρά και νότο και της μεσογειακής ακτής. Ο στρατός έχει επίσης στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα από την οποία ελικόπτερα και αεροσκάφη χτυπούν τους αντάρτες, καθιστώντας αδύνατο για τους αντάρτες να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στο έδαφος που κατέχουν.

Ο Άσαντ, ένας οφθαλμίατρος, κυβερνά από το 2000, διαδεχόμενος τον μακαρίτη πατέρα του Χαφέζ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1970.

Οι αντάρτες που προέρχονται κυρίως από την πλειοψηφία των Σουνιτών Μουσουλμάνων της Συρίας, ενώ ο Άσαντ, μέλος της σέκτας των Αλαουιτών που σχετίζονται με το σιϊτικό Ισλάμ, υποστηρίζεται από ορισμένα μέλη των θρησκευτικών μειονοτήτων που φοβούνται τα αντίποινα.

Η σύγκρουση έχει αυξήσει την ένταση στη Μέση Ανατολή μεταξύ σιιτών Ιρανών και σουνιτών Αράβων ηγεμόνων, ιδίως εκείνων στον Κόλπο οι οποίοι συμμάχησαν με τη Δύση κατά της Τεχεράνης.

Το σχέδιο που παρουσίασε στην ομιλία του ο Άσαντ δεν θα μπορούσε να έχει σχεδιαστεί καλύτερα ώστε να απορριφθεί από την αντιπολίτευση. Μεταξύ των προτάσεων του, οι αντάρτες θα πρέπει πρώτοι να σταματήσουν τον πόλεμο. Ο Άσαντ υπογράμμισε επίσης επανειλημμένα τις διασυνδέσεις των ανταρτών με την Αλ Κάιντα και άλλες σουνιτικές ισλαμικές ριζοσπαστικές ομάδες. Η Ουάσιγκτον έχει επίσης, χαρακτηρίσει μία από τις κύριες ομάδες ανταρτών τρομοκρατική οργάνωση και λέει ότι συνδέεται με το δίκτυο που ιδρύθηκε από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η διπλωματία, μέχρι στιγμής, δεν έχει παίξει και μεγάλο ρόλο στη σύγκρουση, με τη Μόσχα να θέτει βέτο στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών κατά του Άσαντ.
Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μπραχίμι έχει προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα, για να συζητήσει τη δική του πρόταση ειρήνης, η οποία δεν αναφέρει ρητά τη μοίρα του Άσαντ. Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συνασπισμού Ουαλίντ Μπούνι δήλωσε ότι η ομιλία Άσαντ εμφανίστηκε την κατάλληλη στιγμή για να χαλάσει τις συνομιλίες.

http://www.reuters.com/article/2013/01/06/us-syria-crisis-idUSBRE8AJ1FK20130106

Keywords
Τυχαία Θέματα