"Γρηγορείτε" λέει Τσίπρας σε ΣΥΡΙΖΑ και "βλέπει" πρόωρες εκλογές σε έναν χρόνο

Το διήμερο αυτό ( Σάββατο και Κυριακή) βρίσκει τον Αλέξη Τσίπρα να απευθύνει ευρύ προσκλητήριο συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε "προοδευτικούς” και μη "προνομιούχους” πολίτες μέσα από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει σήμερα για δεύτερη ημέρα και το Φεστιβάλ Νεολαίας που πραγματοποιείται παράλληλα και θα αξιοποιηθεί ως "βήμα” το βράδυ της

Κυριακής για να σαλπίσει και επισήμως ο κ. Τσίπρας την έναρξη της πορείας προς τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα τούτα πραγματοποιούνται με φόντο τα εσωκομματικά μαχαιρώματα , τις καχυποψίες επιφανών στελεχών προς τον πρόεδρο τους "quo vadis domine?” και σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν την κομματική ενδοχώρα να παραμένουν και μετέωρα και αναπάντητα.

Καχυποψία

"Ας εργαστούμε χωρίς καχυποψία”, κάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του χθες, σε μια παραίνεση η οποία είχε σαφή αφετηρία: Προσωπικές στρατηγικές κορυφαίων στελεχών αλλά και "έχθρα” μεταξύ των η οποία κρατάει – τουλάχιστον- από τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πυροδοτεί κλίμα εκρηκτικό στο εσωτερικό του με αμοιβαίες επιφυλάξεις για το ποιος πρεσβεύει τι και με ποια στόχευση.

Υλικό – καθόλου πρωτοφανές για κυβερνητικό κόμμα μεν- αλλά δύσκολα διαχειρίσιμο για ένα κόμμα που άλλαξε "ταυτότητα” και στόχο, ευρισκόμενο πάνω στη σέλα του κυβερνητκικού ποδηλάτου. Και αν η πρώτη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση της Αριστερής Πτέρυγας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, έγινε "αναίμακτα” το 2015 με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά, οι συνθήκες για τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι ομοίως εύκολες. Η χρονική συγκυρία είναι τέτοια ένεκα του νέου ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση, που δίνει την αίσθηση σε πολλά στελέχη του ότι έχουν μπροστά τους ...ολόκληρη τετραετία για να λύσουν τα πολιτικά υπαρξιακά τους ζητήματα.

"Πρόωρες”

Την εκτίμηση αυτή πάντως δεν τη συμμερίζεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όπως διαφάνηκε από την ομιλία του την Παρασκευή στην Κεντρική Επιτροπή. Ο κ. Τσίπρας αντιθέτως, κάλεσε σε γρήγορη ανασυγκρότηση το υπό διαμόρφωση νέο κόμμα του, μιλώντας για στραβοπατήματα της Κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα βέβαια, ασχέτως εάν δεν κρίνεται προς ώρας σκόπιμο από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να το διατυπώσει δημόσια, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι οι επόμενες εκλογές, δεν θα αργήσουν πολύ, αντιθέτως θα πραγματοποιηθούν σχετικώς σύντομα.

Ήτοι, ακόμη και το Φθινόπωρο του 2020.

Την εκτίμηση αυτή τρέφουν στην ηγεσία της Κουμουνδούρου, την οποία εδρτάζουν σε σειρά δικών τους διαπιστώσεων.

Βλέπουν πρόωρες εκλογές δηλαδή, με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη ασφαλώς, ο οποίος είναι απολύτως κυρίαρχος αυτή τη στιγμή στο πολιτικό σκηνικό, λόγω της ανάγκης να "καεί” η απλή αναλογική. Μιλούν για επιδίωξη Μητσοτάκη για διακυβέρνηση 1+4 χρόνια η οποία προϋποθέτει, να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, όσο η κυβέρνησή του έχει αδιαμφισβήτητο αέρα υπεροχής.

Στο σενάριο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, εδράζεται και η "σπουδή” που αποδίδουν στον Πρωθυπουργό για την ψήφο αποδήμων αλλά και της αλλαγής του εκλογικού νόμου ( ο οποίος πάντως δεν προβλέπεται να συγκεντρώνει 200 ψήφους ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές).

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα