Γιούνκερ στη βουλή: Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις

Το κουράγιο και τις θυσίες του ελληνικού λαού εξήρε ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Όπως είπε όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν πολλά πισωγυρίσματα, δύσκολες στιγμές, αλλά με πολλή προσπάθεια και πολύ δράμα κατέληξαν τον Αύγουστο του 2015 σε μια συμφωνία.

Παράλληλα ο κ. Γιούνκερ έκανε έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις να μην αφήσουν να πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων

όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων και ζήτησε να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν για να υπάρξει δημιουργική ανάκαμψη, αλλά και να θεραπευτούν όλες οι κοινωνικές παθογένειες. "Το κράτος δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός εργοδότης", τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, έχω βρεθεί σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές στη χώρα σας. Η χώρα σας βρέθηκε στο επίκεντρο της Ευρώπης της πολυκρίσης, (οικονομικής κοινωνικής και πολιτισμικής). Αν κάποια άλλη χώρα είχε βρεθεί με τα ίδια προβλήματα δεν θα μπορούσε να τα είχε αντιμετωπίσει όπως το έπραξε ο ελληνικός λαός με τόσο κουράγιο και αξιοπρέπεια, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν υποχρέωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Δημήτρη Αβραμόπουλου λέγοντας "αναγνωρίζω τη σημαντική προσπάθεια του Έλληνα Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στον τομέα αυτό".

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Γιούνκερ στους δύο Έλληνες που παραμένουν στην Τουρκία λέγοντας χαρακτηριστικά "και μην μου λένε ότι αποτελούν απειλή για την Τουρκία οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί".

Μεταξύ όσων παρακολούθησαν την ομιλία του κ. Γιούνκερ ήταν οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Παναγιώτης Πικραμμένος. Προλογίζοντας τον κ. Γιούνκερ ο Πρόεδρος της Βουλής είπε είναι "υψηλός συμβολισμός στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έξοδο της Ελλάδας από ακραίες μνημονιακές δεσμεύσεις", ενώ εξήρε τις παλαιότερες αναφορές του ότι η κρίση είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν αφορά μόνο ορισμένες οικονομίες.

Ακόμα αναφέρθηκε στο προσφυγικό και μεταναστευτικό λέγοντας: "Έχετε θετική συμβολή στο μεταναστευτικό σε αντίθεση με την αδιαφορία και την ανοιχτή υπονόμευση από άλλες ηγεσίες".

Τον κ. Γιουνκέρ υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο γραφείο του λέγοντας είπε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι από τα αρχαιότερα της Ευρώπης και θα είναι ο πρώτος αξιωματούχους της ΕΕ που θα απευθύνει ομιλία σε αυτό.

"Είμαι πολύ ευτυχισμένος που βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο, στην Αθήνα και στην Ελλάδα" απάντησε ο κ. Γιουνκέρ.

Η δυνατότητα να μιλήσουν στην Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής δόθηκε παλαιότερα σε δύο πρώην Προέδρους των ΗΠΑ Τζ. Μπους και Μπιλ Και Κλίντον και σε δύο πρώην Πρόεδροι της Γαλλίας τον Φρανσουά Ολαντ και Νικολά Σαρκοζί".

Ο ΠτΒ δώρισε στον Πρόεδρο της Κομισιόν αριθμημένη μεταξοτυπία από το Μουσείο Μπενάκη ‘Η αρπαγή της Ευρώπης’ του Νίκου Εγγονόπουλου και ένα αντίγραφο από τον Επιτάφιο του Περικλή.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα