Die Welt: Το ΔΝΤ ζητά κούρεμα χρέους 100 δισ. για την Ελλάδα

14:46 26/4/2018 - Πηγή: Aixmi

Εκτενής ανάλυση για το ελληνικό ζήτημα και στην εφημερίδα Die Welt, η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι, με λογιστικούς όρους τουλάχιστον, δεν «συμφέρει» η συνεισφορά του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης: «Το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα ανέρχεται σε 86 δισ ευρώ. Σε αυτά το ΔΝΤ

θα συμμετείχε πιθανότατα μόνο με 1,6 δισ. Σε αυτή την περίπτωση οι πιστωτές θα είχαν να ζυγίσουν από τη μία πλευρά μία άφεση χρέους περίπου εκατό δις επί συνόλου 330 δισ και από την άλλη πλευρά το 1,6 δισ που προσφέρει το ΔΝΤ, εφόσον δεν δεχθεί να κάνει άλλη παραχώρηση. Ο (υπουργός Οικονομικών Όλαφ) Σολτς βρίσκεται σε ένα δίλημμα που δεν επιλύεται εύκολα. Διότι ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών επιθυμεί να μετεξελίξει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπουργοί θέλουν να απεγκλωβίσουν το ΔΝΤ από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης».

«Ο Σολτς μπροστά στο ελληνικό ζήτημα» επιγράφεται ανάλυση στη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η εφημερίδα εκτιμά ότι «ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών στην ομοσπονδιακή Βουλή εντείνεται η ανησυχία ότι θα μπορούσαν να γίνουν υπερβολικές παραχωρήσεις προς την Αθήνα».

Και επισημαίνει ότι το Κόμμα των Φιλελευθέρων, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού στο Βερολίνο, υπέβαλε αίτημα να περάσει από έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου οποιαδήποτε, ακόμη και ανεπίσημη, δέσμευση για διευκολύνσεις χρέους προς την Αθήνα».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «ιδιαίτερα το ΔΝΤ εξαρτά τη συμμετοχή του με κεφάλαια στο πρόγραμμα από τη διάθεση των Ευρωπαίων να ελαφρύνουν το άχθος του χρέους κατά τρόπο που η (ανα)χρηματόδότησή του να μην ανακόπτει την οικονομική ανάπτυξη και να μην αποθαρρύνει τους εν δυνάμει πιστωτές».

Πηγή: Deutsche Welle

The post Die Welt: Το ΔΝΤ ζητά κούρεμα χρέους 100 δισ. για την Ελλάδα appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα