Γιέρεν Ντάισελμπλουμ: o αποφασισμένος Ολλανδός που θέλει να οδηγήσει την ευρωζώνη έξω από την κρίση

Τη Δευτέρα, ο 58χρονος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρέδωσε τα ηνία του Eurogroup στον 46χρονο Ολλανδό Γιέρεν Ντάισελμπλουμ, έναν σοσιαλδημοκράτη με άπταιστα αγγλικά και σπουδές στην Ιρλανδία. Ο ολλανδός υπουργός οικονομικών από τον Νοέμβριο του 2012 υποσχέθηκε μια νέα πολιτική προσέγγιση στους 17 της ευρωζώνης. Στόχος του είναι να διευρύνει την ατζέντα πέρα ​​από την κρίση και τα μέτρα διάσωσης.

Ο πρωτάρης υπουργός, που ήταν γνωστός ως ειδικός στον τομέα της γεωργίας και της εκπαίδευσης, ήταν φαβορί για να διαδεχθεί τον βετεράνο Γιούνκερ. Η θέση του στο Eurogroup είναι το τελευταίο σκαλοπάτι μιας ιλιγγιώδους ανόδου στην καριέρα του. Ο Ντάισελμπλουμ, γνωστός την εποχή του 2000 ως ένας ριζοσπάστης αριστερός, έχει εντυπωσιάσει τις Βρυξέλλες με την διαλλακτικότητα και την αποφασιστικότητά του, αλλά και με αυστηρό προσωπικό του ύφος.

Παρακολουθώντας τον Ντάισελμπλουμ εν δράση σε μια από τις πρώτες συναντήσεις του Eurogroup τον Δεκέμβριο, ένας διπλωμάτης της ΕΕ θυμάται ότι εντυπωσιάστηκε με την αποφασιστικότητα με την οποία μπήκε σε μια συζήτηση στην οποία συμμετείχαν μερικά από τα μεγάλα ονόματα της Ευρώπης. Κάποια στιγμή, εν μέσω τεταμένων διαπραγματεύσεων για τις προτάσεις της ένωσης τραπεζών, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πήγε σε μια αίθουσα συσκέψεων μαζί με άλλα «κεφάλια», όπως ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Όπως περιγράφει ο διπλωμάτης, ο Ντάισελμπλουμ σκέφτηκε λίγο και μετά πήγε στην πόρτα, χτύπησε ευγενικά και σταθερά και μπήκε. Παρέμεινε μέσα μέχρις ότου όλοι βγήκαν έχοντας μια συμφωνία στα χέρια τους.
Η ολλανδική καταγωγή του θα πρέπει να τον βοήθησε στις διαπραγματεύσεις: κατάγεται από μία από τις ελάχιστες εναπομείναντες χώρες της ευρωζώνης με αξιολόγηση τριπλού Α και οι Ολλανδοί συντάσσονται σταθερά με το γερμανικό στρατόπεδο όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία. Τα άπταιστα αγγλικά του –περνούσε τα καλοκαίρια της παιδικής του ηλικίας στο εξοχικό των γονιών του στην Αγγλία και περιγράφεται από τους φίλους ως αγγλόφιλος – είναι άλλο ένα πλεονέκτημά του.

Η πρόθεσή του είναι να διευρύνει την ατζέντα του Eurogroup πέρα ​​από τις συζητήσεις της κρίσης και της διάσωσης. «Θα πρέπει να διευρυνθεί για να συμπεριλάβει την οικονομική συνεργασία και ενίσχυση», είπε, προσθέτοντας ότι μεταρρυθμίσεις απαιτούνται σε σχεδόν όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό το συμφιλιωτικό ύφος σηματοδοτεί μια ρήξη με το στυλ του προκατόχου του, του ωμού Γιαν Κέες Ντε Γιάγκερ, που αναστάτωσε τους εταίρους με τις απαιτήσεις του για τη δημοσιονομική πειθαρχία στην περιφέρει της ευρωζώνης. Τον Δεκέμβριο, υποσχέθηκε στους ολλανδούς βουλευτές ότι θα βοηθούσε τις ελληνικές φορολογικές αρχές να αντιμετωπίσουν τους φοροφυγάδες, στέλνοντάς τους λεπτομερή στοιχεία για τα εκατοντάδες ελληνικά σκάφη που είναι αγκυροβολημένα στα ολλανδικά λιμάνια.

Μέχρι τώρα, ο οικονομολόγος της γεωργίας είναι περισσότερο γνωστός ως ένας ειδικός της κοινωνικής πολιτικής που ευχαρίστως θα μιλούσε ενάντια στο κόμμα του. Όταν συντόνιζε μια αναθεώρηση της εκπαιδευτικής πολιτικής, μίλησε ενάντια στη στάση του κόμματός του, λέγοντας ότι ήταν πολύ ανεκτική και καθόλου αυστηρή. Είναι καλός φίλος του ηγέτη των Εργατικών Ντίντερικ Σάμσομ, ενός φυσικού, και μαζί με τον Σταφ Ντέπλα, σύμβουλο στη νότια πόλη του Αϊντχόβεν, ήταν μέρος μιας κλίκας ων Εργατικών που ήταν γνωστοί ως «κόκκινοι μηχανικοί» επειδή σπούδασαν όλοι σε πολυτεχνεία.
Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι Εργατικοί δημιούργησαν έναν συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους του πρωθυπουργούς Μαρκ Ρούτε, υποστηρίζοντας σθεναρά την δημοσιονομική πειθαρχία και παίρνοντας τη δέσμευση να μειώσουν το έλλειμμα κατά 16 δις ευρώ μέχρι το 2017.

Ενώ οι κόκκινοι μηχανικοί θεωρήθηκαν «ταραχοποιοί», ο Ντέπλα λέει ότι θεωρούν τους εαυτούς τους πραγματιστές: φιλελεύθεροι στην οικονομική πολιτική, λιγότερο δογματικοί στον παραδοσιακά κοινωνικό φιλελευθερισμό των Εργατικών. Ο Ντάισελμπλουμ τράβηξε την προσοχή στην κοινωνικά φιλελεύθερη Ολλανδία όταν διαμαρτυρήθηκε για την πληθώρα των εκπομπών με σεξουαλικό περιεχόμενο στην τηλεόραση. Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν «καλβινιστή» για να περιγράψουν το ύφος ενός ανθρώπου που θεωρείται συντηρητικός.

Γιος καθηγητή Αγγλικών, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Wageningen, το πιο γνωστό κέντρο για τις γεωργικές σπουδές σε μια χώρα όπου η γεωργία εξακολουθεί να είναι κεντρικής σημασίας για την εθνική ταυτότητα. Εργάστηκε για το ολλανδικό υπουργείο Γεωργίας όταν τελείωσε το μεταπτυχιακό του στην ιρλανδική πόλη Κορκ. Είναι βουλευτής από το 2000 και ακόμα δεν έχει στρέψει την πλάτη του στη γεωργία, αφού μέχρι σήμερα εκτρέφει γουρούνια στον κήπο του σπιτιού του, έξω από το Βαγκένινγκεν. Στη θέση του προέδρου του Eurogroup θα παραμείνει για δυόμισι χρόνια.

Πηγές: guardian, reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα