Γιατί βιάζεται το ΔΝΤ - τι αντιπροτείνει η Κομισιόν

Η σχεδιαζόμενη επίσκεψη Λαγκάρντ στην Αθήνα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά τις γερμανικές εκλογές, "θα είναι χρήσιμη στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις προθέσεις του Ταμείου όσο αφορά τον τρόπο παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα…" σύμφωνα με διαρροές παραγόντων του Ταμείου από την Ουάσιγκτον.

Και αυτές, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι πολύ πιθανό χρονικά να μην συμπέσουν με την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, αλλά να …προηγηθούν.

Το Ταμείο θα αυξήσει την πίεσή του στο ελληνικό ζήτημα σε δύο βασικά σημεία: τράπεζες και χρέος.

Το πρώτο που έχει να κάνει με τις επιφυλάξεις του ΔΝΤ για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών αφορά την κυβέρνηση στην Ελλάδα και την ΕΚΤ, ενώ το δεύτερο έχει προφανώς να κάνει με την Ευρωζώνη και τις διαθέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης, να προχωρήσει άμεσα και όχι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στο νέο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της αμερικάνικης κυβέρνησης και του επιτελείου Τραμπ, προς το παρόν αφήνουν στην κα Λαγκάρντ μεγάλα περιθώρια ελευθερίας χειρισμού στο Συμβούλιο του Ταμείου και τη στάση του απέναντι στο θέμα του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών και τραπεζών. Αυτό όμως δεν μπορεί να διαρκεί επ’ άπειρον, όπως χαρακτηριστικά εκτιμάται στην Ουάσιγκτον στους κύκλους της επιτελικής γραφειοκρατίας του Ταμείου.

Και η επικεφαλής του Ταμείου κα Λαγκάρντ "δεν έχει σκοπό να αφήσει την εκκρεμότητα με το ελληνικό πρόγραμμα να διαρκεί επ’ άπειρον...".

Τι σημαίνει αυτό; Είναι πολύ πιθανό η κα Λαγκάρντ να οδηγήσει "τεχνικά" μέσω των απαιτήσεων για την κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών – θεωρείται βέβαιο ότι αυτές οι απαιτήσεις θα επεκταθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην συνέχεια – σε συνδυασμό με την απαίτηση για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με την απόφαση της 15ης Ιουνίου, σε μία αναδιευθέτηση του ρόλου και του τρόπου παρουσίας του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η πρόταση της Κομισιόν

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν σχετικά ότι η Κομισιόν έχει ήδη υπόψη της ένα σχεδιασμό ο οποίος πολύ νωρίς σχετικά με το τέλος του προγράμματος, αλλά προς το παρόν... πολύ αργά σε σύγκριση με τις προθέσεις του ΔΝΤ, να προτείνει από τις αρχές του 2018 μία συμφωνία - πακέτο στην ελληνική κυβέρνηση η οποία θα βάζει στο τραπέζι ένα deal που θα περιλαμβάνει ένα πλαίσιο τεσσάρων σημείων:

* Ένα σχήμα δημοσιονομικής εποπτείας για τα επόμενα χρόνια (χωρίς την πολιτικά δύσκολη ονομασία του "μνημονίου") που θα συνοδεύεται με την χρηματοδοτική ολοκλήρωση μέρους του ισχύοντος δανείου και την δημιουργία σταθερών προϋποθέσεων εξόδου στις αγορές.

* Την ενεργοποίηση μιας γραμμής προληπτικής χρηματοδότησης τα χαρακτηριστικά της οποίας (ECCL ή PCCL) θα εξαρτηθούν από την πορεία των στόχων το 2018 και την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων.

* Την θετική αξιολόγηση της μεσοπρόθεσμης πορείας του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς.

* Την αναθεώρηση της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με περιορισμό του ρόλου του σε συμβουλευτικό εποπτικό χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή και παράλληλη εξαγορά του δανείου του από τα "υπόλοιπα" του δανείου του ESM και τα "κέρδη" των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ.

Βέβαια ο σχεδιασμός αυτός αφορά το 2018 και όχι το 2017 που είναι το χρονοδιάγραμμα με το οποίο προτίθεται να "δουλέψει" το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πολλά για την υπέρβαση αυτής της διαφοράς είναι πιθανό ότι θα μπορούν να διευθετηθούν και να αντιμετωπισθούν μετά τις γερμανικές εκλογές και την στάση που θα μπορεί να υιοθετήσει η νέα Bundestag.

H ημερομηνία άλλωστε της επίσκεψης της κας Λαγκάρντ που εκτός απροόπτου αναφέρεται στα τέλη Σεπτεμβρίου δεν φαίνεται να είναι άσχετη με τις πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο στις 24 Σεπτεμβρίου.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα