Γιατί οι ξένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν την ομιλία του Τραμπ στον ΟΗΕ "τρομακτική" και "παραληρηματική"

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε το πρώτο του διάγγελμα στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, πιέζοντας για "κυριαρχία", σε μια ομιλία που χαρακτηρίστηκε τόσο "τρομακτική" όσο και "παραληρηματική" από τους ειδικούς. Ο αμερικανός Πρόεδρος, παραμένοντας πιστός στον λόγο που είχε προετοιμάσει για την ομιλία του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, μίλησε πρωτίστως για το δόγμα "Η Αμερική Πρώτη", τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Το κύριο μήνυμά

του προς τα κράτη-μέλη που συγκεντρώθηκαν περιείχε επίσης και την βάση της πολιτικής του: "Θα βάζω πάντα την Αμερική πρώτα, ακριβώς όπως εσείς, όπως κι εσείς ως ηγέτες των χωρών σας θα βάζετε πάντα - και θα πρέπει- πρώτα τις χώρες σας". Ανέφερε ότι αυτή η έμφαση στην "κυριαρχία" ήταν η βάση της διεθνούς συνεργασίας στην οποία ιδρύθηκε ο ΟΗΕ και της επιτυχίας που είχαν ο πρώην Πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον και το σχέδιο Μάρσαλ του Τρούμαν - η βοήθεια ανασυγκρότησης της Δυτικής Ευρώπης μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν και όλοι οι εμπειρογνώμονες που μίλησαν στον Independent συμφώνησαν ότι ήταν μια εντελώς χαρακτηριστική ομιλία του Τραμπ - "ήταν περισσότερο ρητορικά επαναλαμβανόμενη παρά διανοητικά συνεπής" σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων Richard Gowan. Οι λέξεις "κυριαρχία" ή "κυρίαρχο κράτος" αναφέρθηκαν τουλάχιστον 18 φορές στην σχεδόν 40λεπτη ομιλία του.

Ο Gowan σχολίασε ότι η ομιλία ήταν περισσότερο προσανατολισμένη προς την αποθάρρυνση της βάσης των υποστηρικτών του Προέδρου που έχουν κολλήσει σε όσα επανειλημμένα είπε ο Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία και στις πρώιμες παρατηρήσεις του ότι ο ΟΗΕ είναι γεμάτος από ελίτ και "μια λέσχη για να συναντιούνται άνθρωποι να μιλούν και να περνούν καλά ". Ο TJ Pempel, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, επανέλαβε τη δήλωση αυτή, προσθέτοντας ότι η ομιλία ήταν "καλή για τίτλους" αλλά δεν έδωσε και πολύ περισσότερα καινούργια στοιχεία όσον αφορά τη μείωση των παγκόσμιων απειλών.

Η Anjali Dayal, καθηγήτρια της διεθνούς ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Fordham, δήλωσε ότι η ομιλία ήταν "τρομακτική", καθώς ήταν τόσο σημαντικά αποσπασμένη από τους προηγούμενους Αμερικανούς προέδρους παρά το γεγονός ότι η κυριαρχία εξακολουθεί να αποτελεί "ακρογωνιαίο λίθο" του ΟΗΕ. Είπε ότι η κύρια διαφορά είναι η ερμηνεία του τι σημαίνει ο σεβασμός αυτής της κυριαρχίας. "Δεν νομίζω ότι ήταν μια τυποποιημένη ομιλία ενός Ρεπουμπλικάνου για την εξωτερική πολιτική, παρόλο που πολλά από αυτά που είπε ο Τραμπ θύμισαν την εποχή του Τζον Μπόλτον στον ΟΗΕ", αναφερόμενη στον αμφιλεγόμενο εκπρόσωπο των ΗΠΑ υπό τη διοίκηση του Τζορτζ Μπους.

Ο Τραμπ μίλησε εκτενώς για δύο συγκεκριμένες χώρες: τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τες ένα "κατεστραμμένο καθεστώς" και ένα "δολοφονικό καθεστώς" αντίστοιχα. Η Dayal σχολιάζει: "Είναι δύσκολο να συμβιβαστεί η ιδέα της κυριαρχίας ως μη επέμβαση στη γλώσσα του στη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Βενεζουέλα". Αφού η Βόρεια Κορέα διενήργησε πρόσφατα την έκτη δοκιμή πυρηνικών όπλων, ανέπτυξε βόμβα υδρογόνου και εκτόξευσε πυραύλους πάνω από το Χοκάιντο της Ιαπωνίας - το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε ομόφωνα να θέσει αυστηρότερες κυρώσεις στην απομονωμένη χώρα.

Στον ΟΗΕ, ο Τραμπ είπε ότι, εάν η Πιονγκγιάνγκ δεν σταματήσει να αναπτύσσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της ή επιτεθεί σε έδαφος ή σύμμαχο των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ δεν θα έχουν "άλλη επιλογή παρά να καταστρέψουν τη Βόρεια Κορέα". Είπε, αναφερόμενος στον μαρξιστή Κιμ Γιουνκ-ουν, ότι "ο Πυραυλάνθρωπος είναι σε αποστολή αυτοκτονίας".

Δεν πρόκειται για αλλαγή πολιτικής, όπως επισημαίνει ο δρ. Stephen Saideman, ειδικός στο πανεπιστήμιο Carleton του Καναδά. Ωστόσο, αυτό που ανησύχησε την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Akshaya Kumar, ήταν ότι το είπε στον ΟΗΕ. Ο πόλεμος με τη Βόρεια Κορέα θα ήταν μια "απίστευτα δυσανάλογη απάντηση στην τιμωρία αθώων πολιτών για τις πράξεις [του βορειοκορεατικού καθεστώτος]", δήλωσε η κ.Kumar στον Independent.

Ο Neil Bhatiya, ερευνητής στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, δήλωσε ότι η ρητορική του Τραμπ αγνόησε την "ανάγκη συνεργασίας με το Πεκίνο για κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ". Οι παρατηρήσεις του Τραμπ δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη το κυρίαρχο αποτέλεσμα της φαινομενικά μοιρολατρικής άποψης του προς τη στρατιωτική δράση, σύμφωνα με τον Pempel. "Οι νέες εξουσίες για κυρώσεις που έχουν χορηγηθεί στον Πρόεδρο πιθανότατα θα επιφέρουν σημαντικό οικονομικό κόστος στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Κίνα, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, αν για παράδειγμα οι κυρώσεις των ΗΠΑ απευθύνονται σε ορισμένες μεγάλες κινεζικές τράπεζες", σημειώνει ο Bhatiya.

Οποιαδήποτε εφαρμογή θα πρέπει να γίνει σε συντονισμό με σημαντικούς παράγοντες όπως η Κίνα. Την ίδια στιγμή, ο Pempel είπε ότι αυτή η ομιλία ήταν "καλή για τους τίτλους" αλλά δεν εξυπηρετούσε πραγματικά το μεγαλόπνοο σκοπό της πραγματικής μείωσης της απειλής της Βόρειας Κορέας. Ισχυρίστηκε ότι η γλώσσα του Τραμπ δεν κάνει τίποτα για να συμβάλει στην ενθάρρυνση μεγαλύτερης συνεργασίας από τη Ρωσία και την Κίνα - που ακολούθησαν τον υπόλοιπο κόσμο και ψήφισαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις αυστηρότερες κυρώσεις στην Πιονγιάνγκ. "Αυτή είναι η ώρα για ... την ενθάρρυνση της Κίνας ... και την αποστολή ήπιων μηνυμάτων στη Βόρεια Κορέα για την προθυμία να συζητήσουμε". Αντ 'αυτού, είπε ο Pempel, η ομιλία βοήθησε την Ιαπωνία, η οποία ανησυχεί για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα τις εγκαταλείψουν και θα "πλησιάσουν" την Κίνα, αλλά επίσης θέτει σε δύσκολη θέση της σύμμαχο τους Νότια Κορέα που θέλει περισσότερο διάλογο σύμφωνα με τον πρόεδρο Μουν Τζάε-ιν και την συνειδητοποίηση της ανάγκης μιας στρατιωτικής Σεούλ.

Παρά το γεγονός ότι μοιάζει με μια μοιρολατρική στάση απέναντι στη χρήση στρατιωτικής δράσης για την εξουδετέρωση της απειλής της απομονωμένης και στρατιωτικής ηγεσίας της Βόρειας Κορέας, ο Pempel πιστεύει ότι ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις είχε πολύ λίγη σχέση με την ομιλία. "Είναι συνήθως απρόθυμος να ξεκινήσει με, και να παραμείνει, σε σχόλια σχετικά με τη στρατιωτική δράση. Κρατάει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αθόρυβα στο βάθος, αλλά δίνει έμφαση στη διπλωματία ", δήλωσε ο Pempel για τον έμπιστο στρατιωτικό σύμβουλο του Προέδρου.

Ο Gowan υποστήριξε ότι παρόλη την απειλή να χρησιμοποιήσει αμερικανική στρατιωτική δύναμη ενάντια στην Πιονγκγιάνγκ, φαινόταν να εξακολουθεί να θέλει να μιλήσει με την Κίνα και τη Ρωσία, όπως αποδεικνύει η συνεχής δουλειά της απεσταλμένης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Nikki Haley. Το πιο "ενοχλητικό" μέρος της ομιλίας του Τραμπ, κατά τον Gowan, αφορούσε το Ιράν. Ο Τραμπ δήλωσε ότι η πυρηνική συμφωνία του Ιράν, η οποία υπογράφηκε το 2015 για τον επανασχεδιασμό και τη μείωση του πυρηνικού πλαισίου της χώρας, αποτελούσε "ντροπή" για τις ΗΠΑ.

Η Elizabeth Rosenberg, ανώτερη υπάλληλος του Κέντρου για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, δήλωσε ότι τουλάχιστον τα λόγια του Τραμπ για το Ιράν ήταν "συνεπή" επειδή "ενίσχυσε την εντύπωση ότι σχεδιάζει να αναλάβει δράση για να υπονομεύσει τη συμφωνία".
Πριν από την ομιλία, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να διαχωριστούν τα δεινά του ιρανικού λαού από το καθεστώς του Ιράν.

Ο Gowan δήλωσε ότι "η ιδέα ότι ο λαός του Ιράν πρόκειται να εξεγερθεί ενάντια στην κυβέρνησή του επειδή ο Τραμπ έδωσε μια ομιλία στην ΟΗΕ είναι ψευδαισθητική".

Το ότι ο Τραμπ "αναμειγνύει τις κατηγορίες για το 'δολοφονικό καθεστώς', τη συμπεριφορά του στην περιοχή, με αυτό που πρέπει να θεωρηθεί ως τεχνική συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η διεθνής κοινότητα για περισσότερα από 12 χρόνια" δείχνει ότι αυτή η διοίκηση δεν διαχωρίζει πραγματικά αυτά τα δύο", σχολιάζει η δρ Aniseh Bassiri Tabrizi, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βασιλικών Υπηρεσιών Αμυντικής και Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ότι ο Τραμπ την αποκάλεσε επίσης "μία από τις χειρότερες" διεθνείς συμφωνίες που έγιναν ποτέ, δείχνει ότι η κυβέρνηση υπονομεύει όλους τους εταίρους που ασχολήθηκαν με τη συμφωνία κατά τη διάρκεια των δύο κυβερνήσεων των Μπους και Ομπάμα καθώς και ότι "αγνοεί τις επιθυμίες του ιρανικού λαού, ο οποίος εξέλεξε δύο φορές τον σημερινό πρόεδρο επειδή πίστευε ότι μια πυρηνική συμφωνία ... ήταν ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο ", δεδομένης της άρσης των κυρώσεων, σχολιάζει η δρ Tabrizi.

Η ρητορική του για το "αδίστακτο κράτος" που έχει "ψεύτικο πρόσχημα δημοκρατίας" μπορεί να χαιρετιστεί από τη βάση του, αλλά τελικά δεν βοηθά στην επίτευξη καλύτερης συμφωνίας σύμφωνα με την Rosenberg. Είναι "εντελώς άχρηστη με την επέκταση των ελέγχων όπλων του Ιράν", καθώς υπάρχει λιγότερη συναίνεση για συμμαχία μεταξύ των μη πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν. Συνολικά, αρκετοί ηγέτες του κόσμου, εκτός από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου που ήταν όλο επαίνους, συμφώνησαν με τη σουηδή υπουργό Εξωτερικών Μάργκοτ Γουόλστρομ, η οποία είπε στο BBC: "Ήταν λάθος ομιλία, σε λάθος χρόνο, σε λάθος ακροατήριο".

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα