Γιατί η Σκάρλετ Τζοχάνσον μήνυσε γάλλο συγγραφέα

Τι είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάζει κάποιος στην Σκάρλετ Τζοχάνσον; Σίγουρα πάντως όχι ο πλούσιος εσωτερικός της κόσμος… Επειδή όμως αυτό καθόλου δεν αρέσει, όπως φαίνεται, στην αμερικανίδα σταρ, βρήκε προφανώς τον λάθος τρόπο για να το αλλάξει. Κατέθεσε μήνυση εναντίον ενός γάλλου συγγραφέα, θεωρώντας ότι ο χαρακτήρας του νέου μυθιστορήματός του είναι… η ίδια. Η αμερικανίδα ηθοποιός ζητά αποζημίωση 50.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το έργο του κάνει ψευδείς ισχυρισμούς για την προσωπική της ζωή.

Το βιβλίο με τίτλο «La Premiere

Chose qu'On Regarde» (Το πρώτο πράγμα που κοιτάζω), του Γκρεγκουάρ Ντελακούρ αφηγείται την ιστορία ενός μοντέλου από τη Γαλλία που μοιάζει τόσο με την Τζοχάνσον ώστε ο άντρας πρωταγωνιστής του να νομίζει ότι είναι η ίδια η Τζοχάνσον. Στο μυθιστόρημα, η εμφάνιση του μοντέλου δηλώνει δύο πράγματα: ότι οι άνδρες την βλέπουν μόνο σαν αντικείμενο του σεξ και ότι οι γυναίκες τη ζηλεύουν. Περνά διάφορες περιπέτειες ως Τζοχάνσον, ώσπου τελικά αποκαλύπτεται και στο τέλος πεθαίνει σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Η Τζοχάνσον δεν χάρηκε καθόλου με την εμπορική επιτυχία του έργου. Ο δικηγόρος της, Βίνσεντ Τολεντάνο, είπε στη Figaro ότι το βιβλίο συνιστά «παραβίαση και δόλια και παράνομη εκμετάλλευση του ονόματός της, της φήμη και της εικόνας της». Επίσης,ότι το μυθιστόρημα περιέχει «συκοφαντικούς ισχυρισμούς για την ιδιωτική ζωή της» και προσφεύγει στο δικαστήριο για να προσπαθήσει να σταματήσει το βιβλίο από το να μεταφραστεί και να προσαρμοστεί για τον κινηματογράφο. Η δίκη ξεκίνησε στο Παρίσι την Τετάρτη το απόγευμα, αν και ούτε η ηθοποιός, ούτε ο συγγραφέας ήταν παρόντες.

Ο Ντελακούρ έχει δηλώσει ότι επέλεξε την αναφορά στην Τζοχάνσον γιατί είναι « το αρχέτυπο της ομορφιάς σήμερα» «Έγραψα ένα έργο φαντασίας και ο χαρακτήρας μου δεν είναι η Σκάρλετ Τζοχάνσον» είπε. Πρόσφατα, χαρακτήρισε την αγωγή «μάλλον θλιβερή». «Με φρικάρει να πιστεύω ότι, όταν μιλάμε για ένα χαρακτήρα σε ένα μυθιστόρημα, εμπλέκονται δικαστές» είπε. Ο Ντελακούρ έχει γίνει ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς της Γαλλίας, με τα βιβλία του να πωλούν χιλιάδες αντίτυπα, ενώ ένα ετοιμάζεται ήδη για τη μεγάλη οθόνη.

«Νόμιζα ότι θα μου στείλει λουλούδια» λέει ο συγγραφέας, «δεδομένου ότι ήταν μια δήλωση αγάπης γι' αυτήν, αλλά μάλλον δεν το κατάλαβε». «Είναι ένα περίεργο παράδοξο- αλλά και πολύ αμερικάνικο».

http://www.theguardian.com/film/2014/may/14/scarlett-johansson-sues-french-author

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα