Γιατί η πώληση του ΟΠΑΠ συμφέρει το Δημόσιο

Την μεγάλη Τετάρτη «κληρώνει» τελικά για τον ΟΠΑΠ με το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση να περιμένουν τη βελτιωμένη προσφορά της κοινοπραξίας Emma Delta για το 33% των μετοχών. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, θα υπάρξει βελτιωμένη πρόταση η οποία σίγουρα θα ξεπερνά τα 622 +60 εκατ. που κατατέθηκαν προχθές.

Η αποκρατικοποίηση

του ΟΠΑΠ είναι η προμετωπίδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και θα δώσει το μήνυμα στο εξωτερικό ότι κάτι γίνεται στην Ελλάδα, ότι προχωρά η διαδικασία εξυγίανσης της οικονομίας κι ότι δε γίναμε τελικά «μπανανία» όπως ορισμένοι θα ήθελαν να δουν τη χώρα προκειμένου να «επενδύσουν» στην καταστροφή τους.

Ο λόγος φυσικά για τον ΟΠΑΠ που έχει αναχθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ακόμη θέμα για το οποίο πρέπει να ασκηθεί κριτική, αλλά χωρίς κανένα επιχείρημα και χωρίς μια σοβαρή οικονομική ανάλυση. Όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας, οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν προφανώς μοντέλα… Βορείου Κορέας, όχι γιατί δεν ξέρουν το αντικείμενο, αλλά γιατί το «στοίχημα» στην καταστροφή, στην απαξίωση και στην αποδυνάμωση ό,τι καλού γίνεται στην Ελλάδα είναι γι’ αυτούς βήμα προς την εξουσία.

Το «ΠΑΣΟΚ του 2013» άρχισε ήδη να κραυγάζει για όποια αποκρατικοποίηση γίνεται, αλλά στην περίπτωση του ΟΠΑΠ η κατάσταση έχει γίνει γελοία. Οι δήθεν αριστεροί, που ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο, τώρα αποφάσισαν να στηρίξουν τον τζόγο. Τώρα τους έπιασε ο πόνος. Αλλά για να δικαιολογήσουν την αριστεροσύνη τους λένε: «ναι μεν ο ΟΠΑΠ δεν είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά δεν πρέπει να τον ξεπουλήσουμε γιατί είναι κερδοφόρα επιχείρηση».

Μα αν ήταν ζημιογόνα ποιος θα την έπαιρνε; Ή μήπως προτιμούν να δουν και τον ΟΠΑΠ να γίνεται προβληματική επιχείρηση και να μην έχει καμιά αξία;

Πούλα στο ψηλά κι αγόρασε στα χαμηλά, λένε οι σώφρονες επενδυτές. Και να περιμένουμε να καταρρεύσουν τα έσοδα και τα κέρδη του ΟΠΑΠ, τότε κανείς δε θα τον αγοράζει.

Είναι τόσο αστείες οι οικονομικές αναλύσεις της Κουμουνδούρου που θα γίνουν αντικείμενο… μελέτης στην ΑΣΟΕΕ. Αφού πετάνε διάφορα νούμερα για αξία 2-3 δισ. του Οργανισμού, τεχνηέντως ξεχνάνε ότι το Δημόσιο έχει το 34% κι όχι το 100%.

Ξεχνάνε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια, τα κέρδη του ΟΠΑΠ διαρκώς συρρικνώνονται, αλλά παρ’ όλα αυτά τα επόμενα χρόνια το κράτος θα συνεχίσει να εισπράττει έσοδα, ακόμη κι όταν η εταιρεία θα είναι καθαρά ιδιωτική.

Γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το 2012 ήταν 505 εκατ. ευρώ, άρα το ποσό των κερδών, το οποίο αντιστοιχεί στο 34% που ανήκει στο Δημόσιο και το οποίο θα πωληθεί, είναι 171,7 εκατ.

Επομένως, το τίμημα που θα δοθεί από την πλειοδότρια κοινοπραξία θα είναι πολλές φορές τα κέρδη του ΟΠΑΠ για το 2012.

Επίσης, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2013 κάνουν λόγο για μεγάλη πτώση, επομένως, του χρόνου η εταιρεία θα είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι σήμερα και θα πουληθεί τότε έναντι πινακίου φακής, όχι τώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τεχνηέντως ξεχνά ότι υπάρχει και ο φόρος επί των μεικτών κερδών του ΟΠΑΠ, που θεσπίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση με νόμο μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, και θα εξακολουθήσει να εισπράττεται από το Κράτος τα επόμενα χρόνια. Ο φόρος αυτός ήδη απέφερε 85 εκατ. στο Δημόσιο ταμείο, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κανένα πρόβλημα με τη διαδικασία; Δεν έγιναν όλα με απόλυτη διαφάνεια; Δεν υπήρξαν προσφορές, δεν υπήρξαν εκτιμήσεις τόσο από το ΤΑΙΠΕΔ όσο και από ανεξάρτητους εκτιμητές; Τα ξεχνούν όλα αυτά;

Ο λόγος που αντιδρούν είναι όπως είπαμε και στην αρχή, γιατί παίζουν… στοίχημα με την καταστροφή. Θα ήθελαν πολύ να μη γίνουν αποκρατικοποιήσεις, να μην έρθουν επενδυτές, να μην μειωθεί το χρέος, να χρεοκοπήσει η χώρα, να γίνουμε Αλβανία. Αλλά να δούμε αν το μοντέλο που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα θα μπορούσε να αντέχει και εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ ή όποια άλλη επιχείρηση.

Στη χώρα του Χότζα ή στην Κορέα του Κιμ τα πάντα είναι στο έλεγχο του κράτους, της γραφειοκρατίας και της διαπλεκόμενης διαφθοράς. Αυτό το μοντέλο θέλει ο κ. Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα