Γιατί η Λαγκάρντ θα συνεχίσει πιθανότατα να είναι διευθύντρια του ΔΝΤ

Η υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ για μια δεύτερη θητεία ως γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεπέρασε ήδη ένα εμπόδιο: επιτέλους υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της χώρας της. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν έστειλε την επιστολή στον γραμματέα του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας τον διορισμό της 60χρονης Λαγκάρντ, για μια δεύτερη, πενταετή θητεία που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Υποστήριξη εκφράστηκε γρήγορα από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από το Βερολίνο ως το Λονδίνο.

Αυτό που μπορεί να φαινόταν σαν μια προφανής απόφαση δεν ήταν καθόλου δεδομένο στο Παρίσι, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λαγκάρντ με τη Δικαιοσύνη, κατηγορούμενη για αμέλεια κατά τη θητεία της ως υπουργός Οικονομικών.

Η υποστήριξη της συντηρητικής πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας από μια κυβέρνηση Σοσιαλιστών μπορεί να προκλήθηκε από τη συνειδητοποίηση ότι θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευρωπαία επικεφαλής του ΔΝΤ. Οι αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία, ζητούν όλο και πιο έντονα πρωταγωνιστικούς ρόλους σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο διορισμός της Λαγκάρντ το 2011 συνάντησε συγκαλυμμένες διαμαρτυρίες από τις αναδυόμενες οικονομίες που είχαν κουραστεί να παραδίδουν τη διακυβέρνηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η προοπτική διατήρησης της θέσης της δεν έχει ενεργοποιήσει ανάλογες ενστάσεις. Το μόνο πράγμα που στέκεται μεταξύ της Λαγκάρντ και της δεύτερης θητείας της είναι οι γάλλοι δικαστές. Μια ομάδα τους αποφάνθηκε τον Δεκέμβριο ότι θα πρέπει να δικαστεί για έναν αμφιλεγόμενο διακανονισμό που επέτρεψε μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί το 2008, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Η Λαγκάρντ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία, λέγοντας ότι ενήργησε υπό τις εντολές του τότε προέδρου Νικολά Σαρκοζί και υπαινίχθηκε ότι σε προηγούμενες καταθέσεις ότι δεν είχε ενημερωθεί πλήρως για το θέμα από τον επικεφαλής του προσωπικού κατά τη χρονική στιγμή, Στεφάν Ρισάρ, νυν πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού ομίλου τηλεπικοινωνιών Orange. Έχει ασκήσει έφεση κατά της τελευταίας απόφασης, ότι θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον ενός ειδικού δικαστηρίου που δημιουργήθηκε για να δικάζει υπουργούς της κυβέρνησης.

Έπαινοι και δισταγμοί

Αφού η Λαγκάρντ δήλωσε το ενδιαφέρον της για μια δεύτερη θητεία μόλις ξεκίνησε επίσημα η φάση της διαδικασίας για τις υποψηφιότητες στις 21 Ιανουαρίου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έσπευσαν να την υποστηρίξουν. Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τορτζ Όσμπορν είπε ότι ήταν και θα είναι μια «τρομερή» διευθύντρια του ΔΝΤ. Η υποστήριξη στην πατρίδα της, ωστόσο, είναι λιγότερο ενθουσιώδης -όσο ακριβώς χρειάζεται από μια κυβέρνηση που θέλει να διασφαλίσει ότι ένας Γάλλος πολίτης θα συνεχίσει να διευθύνει το ΔΝΤ.

Τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ κατείχε ανέκαθεν ένας Ευρωπαίος, σύμφωνα με σιωπηρή συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις ΗΠΑ, όταν το ίδρυμα δημιουργήθηκε μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τις συμφωνίες του Μπρέτον Γουντς. Η Παγκόσμια Τράπεζα παραδοσιακά διευθύνεται από έναν Αμερικανό. Ένας Γάλλος (άνδρας ή γυναίκα) είναι επικεφαλής του ΔΝΤ στα 41 από τα 69 χρόνια της ύπαρξής του.

Ο Σαπέν έχει προσπαθήσει να απομακρύνει τις ανησυχίες σχετικά με τα νομικά προβλήματα της Λαγκάρντ, λέγοντας το Δεκέμβριο ότι θα πρέπει να θεωρείται αθώα μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Η χλιαρή γαλλική στήριξη στην προσπάθεια της έρχεται σε αντίθεση με τους επαίνους που έχει ακούσει μέχρι τώρα από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η Λαγκάρντ, πρώην δικηγόρος της αμερικανικής εταιρείας Baker & McKenzie, διετέλεσε υπουργός Οικονομικών του Σαρκοζί από το 2007 έως το 2011, όταν ο πρώην πρόεδρος την πρότεινε για τη θέση του ΔΝΤ μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν. Παρότι οι σοσιαλιστές επιτέθηκαν στην "κληρονομιά" της Λαγκάρντ ως υπουργός Οικονομικών όταν ήταν στην αντιπολίτευση, απέφυγαν να κριτικάρουν τις ενέργειές της στο ΔΝΤ και, όπως σημειώνει μέλος της κυβέρνησης, θεωρούν πιο σημαντικό να παραμείνει η δουλειά σε γαλλικά χέρια.

Για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, το "διαβατήριο τη Λαγκάρντ είναι ατού έναντι των πολιτικών της και της ενδεχόμενης ικανότητάς της για τη δουλειά". Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι φήμες πως η κυβέρνηση ήδη ψάχνει για έναν πιθανό εναλλακτικό υποψήφιο είναι "εντελώς ψευδείς", προσθέτοντας: "Για 'μας ήταν η Λαγκάρντ και κανένας άλλος, από την αρχή".

Τα ερωτήματα τώρα είναι αν οι γάλλοι δικαστές θα της επιτρέψουν να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία, και πόση απόσπαση θα ανεχθεί το διευθυντικό συμβούλιο του ΔΝΤ καθώς η Λαγκάρντ θα ξοδεύει χρόνο για τη νομική υπεράσπισή της. Η ειδική επιτροπή των δικαστών, σε μια καυστική κριτική των "πολλών" λαθών της, είπε ότι έδειξε "τουλάχιστον ελαφρότητα, στη χειρότερη περίπτωση σοβαρή αμέλεια" κατά τον χειρισμό της υπόθεσης Ταπί, στην οποία η γαλλική κυβέρνηση πλήρωσε 403 εκατ. ευρώ στον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία.

Ο Ταπί, πρώην υπουργός του Σοσιαλιστική Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν ο οποίος φυλακίστηκε για διαφθορά στις αρχές του 1990, ισχυρίστηκε ότι είχε εξαπατηθεί πάνω από 20 χρόνια από την κρατική τράπεζα Crédit Lyonnais για την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas, η οποία στη συνέχεια πέρασε στον έλεγχό του. Ο διακανονισμός των 403 εκατ. ευρώ για τα οποία η Λαγκάρντ πρέπει να δικαστεί από τότε έχει εξουδετερωθεί από το δικαστήριο.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα νομικά δεινά της επικεφαλής του ΔΝΤ θα τελειώσουν σύντομα. Η υπόθεση εκδικάζεται από το Court de Justice de la République (Δικαστήριο της Δημοκρατίας), το οποίο δεν δείχνει πρόθυμο για κάτι τέτοιο. Το δικαστήριο αποτελείται από 12 μέλη του κοινοβουλίου που επιλέγονται από τους ομολόγους τους και τρεις επαγγελματίες δικαστές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, από το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας, το Cour de Cassation (Ακυρωτικό Δικαστήριο).

Όταν και αν αποφασίσει, το Δικαστήριο της Δημοκρατίας θα μπορούσε να επηρεαστεί από παράγοντες όπως το διεθνές κύρος της Λαγκάρντ και η ανησυχία ότι ένας Γάλλος διευθύνων σύμβουλος δεν θα βλάψει τη φήμη του ΔΝΤ για δεύτερη φορά. Ο Στρος-Καν παραιτήθηκε το 2011 λόγω των κατηγοριών για βιασμό, κατηγορίες που αργότερα αποσύρθηκαν. Έτσι, εάν δεν προκύψουν νέα στοιχεία στην υπόθεση Ταπί που θα κάνουν τον διορισμό της αδύνατο, η Λαγκάρντ θα προχωρήσει σε μια δεύτερη θητεία. Όχι γιατί είναι η καλύτερη όλων των πιθανών υποψηφίων, αλλά επειδή είναι πιθανότατα η τελευταία του είδους της: ένα Ευρωπαίος στο τιμόνι του ΔΝΤ.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα