Γιατί η Γερμανία επαναπάτρισε όλον τον χρυσό της τώρα

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ολοκλήρωσε το σχέδιο επαναπατρισμού των χρυσών αποθεμάτων της χώρας από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, τρία χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Το σχέδιο, που αρχικά αναμενόταν να διαρκέσει μέχρι το 2020, συνεπαγόταν την επιστροφή 374 τόνων χρυσού από το Παρίσι και 300 τόνων από τη Νέα Υόρκη.

Ο Vince Lanci, συντάκτης του marketslant.com και

ιδρυτής της Echobay Partners, σχολιάζει πως το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν μπορούσε να τηρηθεί. "Έχεις να κάνεις με κάτι βαρύ που πρέπει να μετακινηθεί, χρειάζεται λοιπόν χρόνο, αλλά δεν χρειάζεσαι επτά χρόνια για να μετακινήσεις τόσο πολύ χρυσό", εξήγησε ο Lanci. Η Γερμανία ξεκίνησε το πρόγραμμα επαναπατρισμού το 2013. Αρχικά ήθελαν το χρυσό πίσω σε πέντε χρόνια, αλλά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επαναδιαπραγματεύτηκε τη συμφωνία για μια επταετή χρονική περίοδο - η οποία έθεσε μια κόκκινη σημαία κατά τον Lanci. "Ο χρυσός της Μπούντεσμπανκ ήταν διαχωρισμένος. Αυτό συμβάλει σε μικρότερο χρόνο παράδοσης από πέντε χρόνια", δήλωσε ο Lanci. "Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, πολλές ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να θέλουν να επιστρέψουν το χρυσό τους. Όλα αυτά ξεκίνησαν επειδή ανησυχούσαν περισσότερο για τον έλεγχο της ιδιοκτησίας".

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούσαν θεωρίες συνωμοσίας για τα αποθέματα χρυσού της Γερμανίας στο εξωτερικό. Ορισμένοι παρατηρητές αναρωτήθηκαν εάν είχαν χαθεί ή χρησιμοποιηθεί από τις άλλες κεντρικές τράπεζες. Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε τελικά την επιθεώρηση των ξένων αποθεμάτων χρυσού το 2012. Ο Lanci παρατήρησε ότι δόθηκε η εντύπωση ότι η Fed δεν είχε πραγματικά το χρυσό. "Γιατί θα χρειάζονταν 7 χρόνια, αν δεν υπήρχε η πιθανότητα να πρέπει να τον συγκεντρώσει, για να επιστρέψει 300 τόνους; Αυτό θα μπορούσε να γίνει σίγουρα σε μερικές εβδομάδες ή και μήνες - αλλά 7 χρόνια;" αναρωτιέται ο Lanci. "Στις μέρες των συναλλαγών μου έχω παραλάβει χρυσό και ασήμι και γνωρίζω τους φυσικούς περιορισμούς της υλικοτεχνικής υποστήριξης. Ο χρόνος που απαιτείται για την παράδοση των 300 τόνων φαίνεται υπερβολικός - είτε πρόκειται για 5 ή 7 χρόνια".

Η Γερμανία είχε προηγουμένως επαναπατρίσει 940 τόνους του χρυσού της από την Τράπεζα της Αγγλίας χωρίς καθυστερήσεις. Ο Lanci υποθέτει ότι εάν η Fed δεν είχε τον χρυσό της Γερμανίας, θα έπρεπε να το αγοράσει για να αποπληρώσει τη Γερμανία και μια μεγάλη αγορά θα εκτόξευε την τιμή, κάτι το οποίο η τράπεζα δεν ήθελε.

Την Τετάρτη, η Μπούντεσμπανκ, ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους χρυσού στον κόσμο, δήλωσε ότι ολοκλήρωσε την μετακίνηση 674 τόνων από τις τράπεζες της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης και της Banque de France. Η Φρανκφούρτη σήμερα κατέχει λίγο περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των 3.378 τόνων αποθεμάτων χρυσού της Γερμανίας, με 36,6% στη Νέα Υόρκη και 12,8% στο Λονδίνο. Ο χρυσός αποθηκεύθηκε αρχικά εκτός Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

thestreet.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα