Γιατί άφησαν ελεύθερο τον Αλεξέι Ναβάλνι;

Σε λιγότερο από ένα 24ωρο αφότου ο Αλεξέι Ναβάλνι, κορυφαίος ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, κηρύχθηκε ένοχος, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση και έφυγε με χειροπέδες από την αίθουσα του δικαστηρίου, επέστρεψε στην ίδια δικαστική αίθουσα και αποφυλακίστηκε με εγγύηση, εν αναμονή της έφεσης για την ποινή. Και, ακόμη πιο περίεργο, την απελευθέρωσή του ζήτησε ο ίδιος ο εισαγγελέας, ο οποίος μια μέρα νωρίτερα αποφάσισε ότι θα πρέπει να φυλακιστεί. «Ζητώ να εξακριβώσετε την ταυτότητα του εισαγγελέα

Σεργκέι Μπογκντάνοφ» είπε ο Ναβάλνι. «Είναι πιθανό να μην είναι ο Εισαγγελέας Μπογκντάνοφ, αλλά ο σωσίας του. Επειδή ο Εισαγγελέας Μπογκντάνοφ απαίτησε να συλληφθώ σε αυτή την αίθουσα του δικαστηρίου». Κανένας ρώσος πολιτικός ή δικηγόρος δεν μπορούσε να θυμηθεί κάτι ανάλογο να έχει ξανασυμβεί.

Ελάχιστοι αμφιβάλλουν ότι οι οδηγίες για την προσωρινή απελευθέρωση του Ναβάλνι προήλθαν από το Κρεμλίνο, ακριβώς όπως και οι προηγούμενες οδηγίες για να τον βάλουν στη φυλακή. Η ιδέα φαίνεται πως είναι να δώσουν στον Ναβάλνι την ευκαιρία να συμμετέχει στις δημαρχιακές εκλογές της Μόσχας στις 8 Σεπτεμβρίου, ως βασικός αντίπαλος του Σεργκέι Σομπιάνιν. Ο Σομπιάνιν ζήτησε εκλογές απότομα τον περασμένο μήνα, ως μέσο για την απόκτηση πολιτικής νομιμότητας (προς το παρόν είναι εντεταλμένος του Κρεμλίνου). Για να κάνει τις εκλογές να έχουν νόημα χρειαζόταν έναν αντίπαλο που θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως γνήσια αντιπολίτευση. Ο Ναβάλνι, ένας από τους κύριους επικριτές του Κρεμλίνου που είχε χαρακτηρίσει το κόμμα Ενωμένη Ρωσία «κλέφτες και απατεώνες» ταιριάζει γι’ αυτόν τον ρόλο, κυρίως επειδή ήταν πολύ πίσω από τον Σομπιάνιν στις δημοσκοπήσεις για τη θέση του δημάρχου, που θεωρείται ευρέως ως διοικητική και όχι πολιτική θέση.

Αυτές οι αντιφατικές ενέργειες εκφράζουν την σύγχυση και την αναταραχή του Κρεμλίνου. Ενώ τα «γεράκια», ή σιλοβίκι, ήθελαν να κλείσουν μέσα τον Ναβάλνι για τα καλά, ο Σομπιάνιν τον χρειάζεται έξω από τη φυλακή. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα στείλει πιθανώς τον Ναβάλνι πίσω στη φυλακή μετά τις εκλογές, αλλά φαίνεται πρόθυμος να ικανοποιήσει το αίτημα του Σομπιάνιν.

Η είδηση ​​ότι ο Ναβάλνι αφέθηκε ελεύθερος κυκλοφόρησε ενώ οι υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μόσχας, ακριβώς έξω από το Κρεμλίνο, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην σκληρή ποινή. Η διαδήλωση δεν είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση και είχαν προειδοποιήσει τους διαδηλωτές ότι ήταν πιθανό να ξυλοκοπηθούν και να συλληφθούν. Ωστόσο, περίπου 10.000 άνθρωποι, κυρίως νέοι και ευφυείς, εμφανίστηκαν φωνάζοντας «Ελευθερία!», «Ο Πούτιν είναι ένας κλέφτης!» και «Αυτή είναι η πόλη μας». Αλλά δεν υπήρξε βία ή προκλήσεις και από τις δύο πλευρές. Η αστυνομία αντέδρασε με μετριοπάθεια και κυρίως με αποτελεσματικό τρόπο. Κάποιοι που συνελήφθησαν αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι. Αυτό έφτιαξε την διάθεση των διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους κατέληξαν στις υπαίθριες καφετέριες της Μόσχας.

Ο Ναβάλνι έσπευσε να αποδώσει την αποφυλάκισή του στην πίεση που άσκησαν οι διαδηλωτές. Μπορεί να έχει περισσότερο σχέση με τις διαφωνίες στο Κρεμλίνο. Αλλά ανεξάρτητα από το λόγο, η διάθεση στη Μόσχα είναι πολύ πιο ευχάριστη από ό,τι ήταν πριν.

economist

Keywords
Τυχαία Θέματα