Αρχίζουν συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Οι ΗΠΑ πρόκειται να φιλοξενήσουν τις συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους διαπραγματευτές την επόμενη εβδομάδα, σε ένα βήμα που χαρακτηρίζεται σημαντικό στην προσπάθεια αναβίωσης της ετοιμοθάνατης διαδικασίας ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Τζον Κέρι έκανε λόγο για ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή το βράδυ μετά από τέσσερις μήνες εντατικής διπλωματίας, δεν κατάφερε να ορίσει μία συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ των ηγετών

των δύο πλευρών. Παρόλα αυτά, είναι το πρώτο βήμα στις διαπραγματεύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην τελική διευθέτηση της 65ετούς σύγκρουσης. Ο Κέρι δήλωσε ότι η συμφωνία δημιουργεί μία άμεση βάση για τις τελικές διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι ήταν «ακόμη στο στάδιο της επισημοποίησης».

Και οι δύο πλευρές, μετά από δεκαετίες άκαρπης διπλωματίας, προειδοποίησαν ότι η συνάντηση στην Ουάσιγκτον δεν θα οδηγήσει αυτόματα σε παραγωγικές διαπραγματεύσεις. «Υπάρχει ένας πάρα πολύ μακρύς δρόμος μπροστά και μπορεί να μην τον διασχίσουμε» σχολίασε κάποιος που γνωρίζει τα πράγματα εκ των έσω. Οι βασικές μορφές των συνομιλιών – ο Σαέμπ Ερεκάτ για τους Παλαιστινίους και η Τζίπι Λίβνι για τους Ισραηλινούς – είναι βετεράνοι της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Αλλά η δυναμική εμπλοκή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, καθώς και προειδοποιήσεις ότι ο χρόνος εξαντλείται για μια ειρηνευτική συμφωνία που βασίζεται σε δύο κράτη, θα μπορούσε να κινητοποιήσει τους μακροπρόθεσμους αντιπάλους.

Λεπτομέρειες σχετικά με τις παραμέτρους των συνομιλιών δεν αποκαλύφθηκαν από τον Κέρι. Σε συνέντευξη Τύπου στο Αμμάν της Ιορδανίας – μετά από ένα ταξίδι με ελικόπτερο τη Ραμάλα για μια συνάντηση της τελευταίας στιγμής με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς – ο Κέρι προειδοποίησε για τις «εικασίες» και είπε ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει πως μόνο αυτός θα έκανε περαιτέρω σχόλια για τη διαδικασία. «Ο καλύτερος τρόπος για να δώσουμε στις διαπραγματεύσεις μια πιθανότητα είναι να τις κρατήσουμε ιδιωτικές», είπε.

Πιστεύεται ότι ο Κέρι θα πιέσει για τα σύνορα προ του 1967, με συμφωνημένες ανταλλαγές γης. Αυτό ήταν ένα βασικό σημείο τριβής για τους Παλαιστινίους και υποστηρίζεται από την πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μπορεί επίσης να συμφωνήσει να απελευθερώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους κατά τους προσεχείς μήνες, συμπεριλαμβανομένων πολλών που έχουν εκτίσει ποινές άνω των 20 ετών, ως μέρος της επιστροφής στις συνομιλίες.

Η ανακοίνωση του Κέρι έγινε λίγο πριν το αεροπλάνο του αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον από το Αμμάν, έπειτα από έναν 24ωρο κύκλο διαπραγματεύσεων με πολλά σκαμπανεβάσματα. Οι δηλώσεις πάντως του Κέρι, του Ισραηλινού πρόεδρου Σιμόν Πέρες και αντιπροσώπων του Αραβικού Συνδέσμου την Τετάρτη και την Πέμπτη έδειξαν ότι είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Αλλά μια συνάντηση του αντιπροσώπου της Παλαιστινιακής Απελευθερωτικής Οργάνωσης (PLO) την Πέμπτη –που περιγράφηκε ως θυελλώδης – απέρριψε αρχικά την επιστροφή σε σοβαρές συνομιλίες, εν μέσω ανησυχιών για τις παραμέτρους των διαπραγματεύσεων και αμφιβολιών για τη δέσμευση της ισραηλινής πλευράς.

Οι φόβοι ότι ο Νετανιάχου θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα όλες τις διαπραγματεύσεις τροφοδοτήθηκαν από έναν ισραηλινό υπουργό της κυβέρνησης που δεν κατονομάστηκε, ο οποίος είπε ότι ο κύριος στόχος του πρωθυπουργού ήταν απλώς να δείξει προθυμία να διαπραγματευθεί και ότι δεν σκόπευε να συμμετάσχει σε μια εκτεταμένη ειρηνευτική διαδικασία.

Οι εντατικές διπλωματικές προσπάθειες περιελάμβαναν και ένα τηλεφώνημα από τον Μπαράκ Ομπάμα στον Νετανιάχου την Πέμπτη το βράδυ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Κέρι για να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους όσο το δυνατόν συντομότερα». Πάντως, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει πίεση από τους δεξιούς εταίρους του συνασπισμού του. Ο Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής του σιωνιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, έχει απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν συμφωνήσει για συνομιλίες με βάση τα σύνορα του 1967. Το κόμμα «δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση ούτε για ένα δευτερόλεπτο, αν συμφωνήσει να διαπραγματευτεί με βάση τις γραμμές του 1967», έγραψε στο Facebook.

Η διπλωματία αυτής της εβδομάδας διεξήχθη στο πλαίσιο των νέων κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ, που δημοσιεύθηκαν επίσημα την Παρασκευή, απαγορεύοντας τη χρηματοδότηση και τις επιδοτήσεις προς ισραηλινούς οργανισμούς με συνδέσεις σε εβραϊκούς οικισμούς, σε όλη τη γραμμή του 1967. Εν μέσω της εξαγριωμένης αντίδρασης του Ισραήλ, ο Νετανιάχου ξεκίνησε μια έντονη, αλλά αποτυχημένη, προσπάθεια να καθυστερήσει ή και να ακυρώσει τις κατευθυντήριες γραμμές.

guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα