Για το ελληνικό χρέος "έψαχνε" η CIA στους γάλλους πολιτικούς

H CIA παρακολουθούσε κορυφαίους Γάλλους πολιτικούς πριν από τις εκλογές του 2012 και κατά τη διάρκειά τους, ενώ προσπαθούσε να συλλέξει στοιχεία για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις του Wikileaks. Τα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι η CIA είχε επικεντρωθεί στην τότε

αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών του Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι και κέρδισαν τις εκλογές, αλλά και στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

Ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε η επιχείρηση κατασκοπείας των Γάλλων πολιτικών ήταν επειδή το κόμμα του Σαρκοζί UMP δεν φαινόταν έτοιμο για νίκη στις εκλογές και οι ΗΠΑ έπρεπε να ετοιμαστούν για την επόμενη ημέρα. Βασικοί στόχοι της επιχείρησης ήταν να εξακριβωθούν οι πολιτικές που προωθεί το κάθε κόμμα και ο κάθε πολιτικός "για την ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας" και "ποιες είναι οι απόψεις τους για το γερμανικό μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στις εξαγωγές".

Η CIA "έψαχνε" επίσης συγκεκριμένες πληροφορίες για την χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και την οικονομική κρίση της ΕΕ -και ειδικότερα για το θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους. Οι άνθρωποι της CIA ήθελαν να μάθουν τι ρόλο παίζουν Γαλλία και Γερμανία στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, να εξετάσουν την έκθεση της γαλλικής κυβέρνησης και των γαλλικών τραπεζών σε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και εν συνεχεία να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης.

Η επιχείρηση, όπως δείχνουν τα έγγραφα, διήρκησε 10 μήνες, από τις 21 Νοεμβρίου του 2011 ως τις 29 Σεπτεμβρίου του 2012, και συνεχίστηκε μετά τις γαλλικές εκλογές του Μαΐου και ως τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

rt.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα