Αφήνουν το Eurogroup, πηγαίνουν για... σκι

Χαμηλές παραμένουν οι προσδοκίες, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, όπου δεν αναμένονται, σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο «μνημειώδεις αποφάσεις», σε μια συνεδρίαση την οποία προεξοφλεί πως θα έχει «σύντομη ατζέντα».

Οι διαβουλεύσεις εντείνονται παρασκηνιακά, περίπου 72 ώρες πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, ώστε στο καλύτερο σενάριο να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα και να προκύψει συμφωνία μέσα στον Μάρτιο. Ωστόσο αυξάνεται πλέον η αβεβαιότητα με τη διαπραγμάτευση να οδεύει,

χρονικά, προς μια δύσκολη «πολιτικοποιημένη ζώνη», ενόψει των εκλογών σε Ολλανδία (15 Μαρτίου) και Γαλλία (23 Απριλίου). Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο κάποιου ενδιάμεσου Eurogroup μετά τις 20 Φεβρουαρίου, προειδοποιούσε χθες πως «σε αντίθεση με το κόκκινο κρασί δεν γίνεται καλύτερη η αξιολόγηση όσο περνά ο χρόνος», αντίθετα γίνεται χειρότερη.

Τον Μάρτιο

Στο καλύτερο δυνατό σενάριο και εάν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μέχρι τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση θα μπορούσε να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία και να δοθεί εντολή στην τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα ώστε να συνταχθεί η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA), με τον αξιωματούχο πάντως να προσθέτει πως είναι πιθανή μια συμφωνία τον Μάρτιο. O ίδιος εκτίμησε πως από τη στιγμή που θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, τα πράγματα μπορεί να τρέξουν αρκετά γρήγορα, αλλά το ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άμεσα για χρήματα, δεν καθιστά επιτακτική την ανάγκη για έκτακτο Eurogroup. Αυτό πρακτικά σημαίνει επικύρωση μιας τυχόν συμφωνίας στα Eurogroup στις 20 Μαρτίου, που θεωρείται πιθανό ορόσημο, ή στις 7 Απριλίου, με τον ίδιο να επισημαίνει, χαριτολογώντας, πως έχουμε αρκετά τακτικά Eurogroup «άρα μπορούμε να πάμε για σκι».

Με την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα θα εξεταστούν όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία, ώστε να κλειδώσει το ακριβές ύψος των μέτρων που απαιτούνται - δηλαδή αν θα είναι 2% του ΑΕΠ ή λιγότερα, και κλειδί εδώ παραμένει η στάση του ΔΝΤ που αμφισβητεί την υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά το 2016, αλλά και τη διατηρησιμότητά της. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο τη Δευτέρα στο Eurogroup θα καταγραφεί η κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί έως τότε. Καταρχήν στόχος παραμένει το SLA.Ο ίδιος όμως υπογράμμισε πως από το σημείο αυτό έως την ψήφιση των προαπαιτούμενων και τις εκταμιεύσεις δόσεων υπάρχει απόσταση. Έκανε λόγο για περιορισμένη πρόοδο στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς από την προηγούμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, έχει υλοποιηθεί περιορισμένος αριθμός προαπαιτούμενων δράσεων και έχει ολοκληρωθεί μόλις το ένα τρίτο. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, εκτίμησε χαρακτηριστικά. Στο επίκεντρο παραμένει ο προσδιορισμός του χρονικού διαστήματος που θα παραμείνουν σε ισχύ τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ αλλά και τα εργασιακά.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα