Για πιθανή εισβολή στη Γάζα ετοιμάζεται το Ισραήλ

09:27 9/7/2014 - Πηγή: Antinews

Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει αυτό που περιγράφεται ως μια ανοιχτή και κλιμακούμενη επίθεση εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας αποκλειστεί, καθώς οι αεροπορικές επιδρομές και το ναυτικό έπληξαν 50 στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ως μέρος μιας νέας επίθεσης με την ονομασία «Operation Protective Edge», οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων της Γάζας και κάποιες ειδικές δυνάμεις έχουν κληθεί για την πιθανότητα χερσαίας

εισβολής.

Οι επιθέσεις ακολούθησαν όταν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές δήλωσαν ότι τα στρατεύματα είχαν «προετοιμαστεί για την κλιμάκωση». Η Guardian είδε στόλους τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων που μετέφεραν αξιωματούχους να κινούνται κατά μήκος του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ερέζ, στα σύνορα της Γάζας.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα - αρχικά από άλλες ισλαμικές παρατάξεις εκτός από τη Χαμάς - έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με φόντο μια μεγάλη επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Δυτική Όχθη μετά την απαγωγή και τη δολοφονία τριών εφήβων των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Οι αεροπορικές επιθέσεις από το Ισραήλ, μετά την αποκάλυψη των πτωμάτων και ως απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών, έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών στη Γάζα και το Ισραήλ ότι ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ θέλουν μια παρατεταμένη ή αιματηρή σύγκρουση.
Παρά τη συνεχιζόμενη εκτόξευση ρουκετών, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, είχε δείξει μια έντονη απροθυμία να συρθεί σε μια στρατιωτική επιχείρηση, προσφέροντας στην Χαμάς «την ησυχία της σε αντάλλαγμα για την ησυχία του», παρά την αυξανόμενη πολιτική πίεση από τους σκληροπυρηνικούς στο γραφείο του. Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, τη Δευτέρα ανακοίνωσε επίσημα ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από το συνασπισμό του Νετανιάχου για το θέμα της Γάζας.
Όμως, παρά αυτή την υποτιθέμενη κυβερνητική απροθυμία, ο στρατός φέρεται να έχει πάρει εντολή να προετοιμάσει μια σημαντική επέκταση των επιχειρήσεών του. «Μπαίνουμε σε μια μακρά επιχείρηση», δήλωσε ανώτερη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων. «Είμαστε μόνο στην αρχή. Η υπομονή είναι απαραίτητη. Προετοιμάζουμε περαιτέρω βήματα και σταδιακή επέκταση της συμμετοχής μας στη μάχη».

Σχεδόν 300 ρουκέτες και όλμοι έχουν εκτοξευθεί κατά του Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Το Ισραήλ απάντησε με δεκάδες αεροπορικές επιδρομές, στις οποίες οκτώ παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν τη Δευτέρα. Σε ένα άρθρο γνώμη στην Yediot Ahronot, ο ισραηλινός δημοσιογράφος Alex Fishman γράφει: «Σε ό, τι την αφορά, με τις βαλλιστικές επιθέσεις πάνω από το Ισραήλ, η Χαμάς θα μπει εκ νέου ως ένας σχετικός παίκτης στην περιοχή και θα ανακουφιστεί από τα πολιτικά και οικονομικά της προβλήματα. Οι ηγέτες της Χαμάς δεν συζητούν την κατάπαυση του πυρός. Προσπαθούν να ακολουθήσουν το κύμα της βίας από τους Ισραηλινούς Άραβες και τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη με σκοπό να συγκεντρώσουν την υποστήριξη ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού. Και η λύση του να πληγεί η Χαμάς χωρίς να πληρώσουμε το τίμημα δεν έχει ακόμη εφευρεθεί, είτε στο ισραηλινό μέτωπο είτε στη διεθνή σκηνή».
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού συνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ δήλωσε: «Η Χαμάς επέλεξε την κατεύθυνση της κλιμάκωσης. Έτσι, η αποστολή θα προχωρήσει για όσο χρονικό διάστημα θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο. Δεν περιμένουμε να είναι μια σύντομη αποστολή από μέρους μας».

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Χαμάς επιδιώκει ενεργά να οδηγήσει το Ισραήλ σε μια χερσαία σύγκρουση στη Γάζα. Όταν ξεκίνησε η Επιχείρηση Protective Edge, σειρήνες ακούστηκαν σε μεγάλες περιοχές του νότιου Ισραήλ και άνοιξαν τα καταφύγια για αεροπορικές επιδρομές. Ανάμεσα στις 50 θέσεις που στόχευσε ο στρατός νωρίς την Τρίτη ήταν και τέσσερα σπίτια που ανήκουν σε στρατιωτικούς, τρεις μαχητικές ενώσεις, 18 καλυμμένοι εκτοξευτές πυραύλων και άλλες θέσεις υποδομής. Οι περισσότεροι έγιναν στόχοι αεροπορικών επιδρομών και τρεις δέχτηκαν επίθεση από τη θάλασσα.
Ο αρμόδιος υγειονομικών υπηρεσιών στη Γάζα Ασράφ αλ- Κέδρα είπε ότι τουλάχιστον εννέα άμαχοι Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν σε ένα νοσοκομείο στη Γάζα ελαφρά τραυματισμένοι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών που πάσχουν από σοκ. Ο Λέρνερ δήλωσε ότι ο στρατός θα αυξήσει σταδιακά τις επιθέσεις του κατά της Χαμάς στη Γάζα και θα στρατολογήσει επιπλέον εφέδρους για μια πιθανή χερσαία εισβολή. Η Χαμάς έχει συγκεντρώσει περίπου 10.000 ρουκέτες, συμπεριλαμβανομένων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να φτάσουν μέχρι το Τελ Αβίβ και πιο πέρα» δήλωσε ο Λέρνερ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για την πιθανότητα η Χαμάς να εκτοξεύσει πυραύλους προς το εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της πόλης.

http://www.theguardian.com/world/2014/jul/08/israel-steps-up-gaza-offensive-possible-ground-invasion

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα