Για μια νέα παλιγγενεσία!

Τις εθνικές εορτές ο καθένας τις γιορτάζει όπως αυτός πιστεύει. Άλλος είναι πιο ένθερμος Έλληνας, άλλος εκδηλώνεται με παρελάσεις, με ιαχές, με εθνικούς ύμνους. Κι άλλος έχει την Ελλάδα στην καρδιά του και δεν χρειάζεται να του την θυμίζει μια 25η Μαρτίου ή μια 28η Οκτωβρίου.

Όποιος είναι πραγματικός πατριώτης δεν χρειάζεται ούτε αφορμές, ούτε αιτίες για να θυμηθεί ότι η Ελλάδα

είναι η πατρίδα του και πρέπει με κάθε τρόπο να την υπερασπίζεται.

Υπάρχουν βεβαίως και οι συμβολισμοί, το «Όχι» του Οκτώβρη και η Εθνική Παλιγγενεσία του Μαρτίου. Και μην ξεχνάμε ότι συμβολικά σε τέσσερα χρόνια η χώρα θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Για σκεφτείτε τι είναι αυτό που θα έκανε ιδανική μια τέτοια γιορτή. Και ποιος θα την γιορτάσει; Ο Τσίπρας; Ο Καμμένος ή ο… Πατούλης που πήγε και στο Λευκό Οίκο καμαρωτός – καμαρωτός με τη συμβία του;

Τέσσερα χρόνια πριν από αυτή τη μεγάλη επέτειο και μόνο θλίψη μας πιάνει για την Ελλάδα και τους σύγχρονους Έλληνες. Μια χώρα σε 8ετή οικονομική κρίση, με το ένα μνημόνιο πίσω από το άλλο, με διαρκή ξένη επιτήρηση, με την τρόικα να είναι ουσιαστικά ο κυβερνήτης και τις εκλεγμένες κυβερνήσεις της Ελλάδας να είναι ικέτες. Πόσο πολύ μοιάζει η πατρίδα με εκείνη της προεπαναστατικής περιόδου. Θέλουμε δεν θέλουμε είμαστε μια χώρα παραδομένη στους ξένους, υπόδουλη και ένα κανονικό προτεκτοράτο που έφτασε εκεί που έφτασε εξαιτίας των δικών της λαθών. Ας το παραδεχθούμε ότι είμαστε οι υπαίτιοι της κρίσης κι ας πάμε παρακάτω.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα παλιγγενεσία. Μια νέα Επανάσταση, όχι με καριοφίλια και γιαταγάνια. Αλλά μια αναπτυξιακή επανάσταση και μια ριζική ανατροπή στη νοοτροπία ώστε να αλλάξει και η κοινωνία. Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζονται νέοι Κολοκοτρώνηδες, Καραϊσκάκηδες, Μπουμπουλίνες.

Όταν κοιτάζεις το πολιτικό σύστημα μόνο θλίψη σε πιάνει. Είναι ο Τσίπρας Κολοκοτρώνης ή ο Κυριάκος Καραϊσκάκης; Έγινε η Ντόρα ποτέ Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα; Είναι ο Τσακαλώτος ο Μάρκος Μπότσαρης και μήπως ο Βαρουφάκης μοιάζει του Οδυσσέα Ανδρούτσου;

Είναι όλοι οι σύγχρονοι πολιτικοί και όλοι οι Έλληνες με το… αθάνατο κρασί του 21; Γιατί οι περισσότεροι μπορεί να το μπερδέψουν με τη… θύρα 21 της ΑΕΚ. Ίσως δε αν δείξεις σήμερα φωτογραφίες από τους μεγάλους οπλαρχηγούς της επανάστασης, μπορεί να σου πουν ότι είναι οι… μαχητές από το Survivor. Μπορεί να μπερδέψουν τον Διάκο με τον χρυσαυγίτη Μπαρμπαρούση ή ακόμη ο… Σπαλιάρας να βάλει φουστανέλα και φέσι και να μοιάζει με τον Καραϊσκάκη.

Κακά τα ψέματα. Δεν υπάρχουν ήρωες σήμερα ή αν υπάρχουν κρύβονται γιατί ντρέπονται την ασχήμια της χώρας τους. Όταν αγωνιστής, πατριώτης, αντιστασιακός περνιέται μόνο ο… κάθε Συριζαίος επειδή πέρασε έξω από την πόρτα του Πολυτεχνείου τότε η χώρα πάει στράφι. Κι όταν ο μπουρλοτιέρης Κανάρης έχει αντικατασταθεί από τους «Πυρήνες της Φωτιάς» που καίνε το βιβλιοπωλείο του Άδωνη ή στέλνουν στρακαστρούκες στον Σόιμπλε, τότε ένα είναι σίγουρο. Έχουμε πάρει τη ζωή μας λάθος και η Ελλάδα δεν έχει σωτηρία.

Χρόνια πολλά, λοιπόν, σε όλους τους Έλληνες για την εθνική επέτειο και τη γιορτή της χριστιανοσύνης. Όμως, θα ήταν πολύ καλύτερο να θυμόμαστε όλοι ποιοι είμαστε και τι φέρνουμε από το παρελθόν στις πλάτες μας. Και να φροντίσουμε να γίνουμε καλύτεροι, να σεβαστούμε αυτά που μας κληροδοτήθηκαν. Αλλιώς, με το να θυμόμαστε σε κάθε επέτειο τι έγινε και τι έκαναν οι πρόγονοί μας ε, τότε μάλλον υποκριτές είμαστε και τίποτε άλλο.

Ας θυμηθούμε, μέρα που είναι κάτι που είπε στην Πνύκα ο Γέρος του Μωριά. Και ίσως καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε για να γίνει η δική μας επανάσταση: Είπε ο Κολοκοτρώνης:

Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.

Antinews

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα