Γερμανία: Τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης

Οι Συντηρητικοί της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD δήλωσαν ότι είναι πιθανό να ξεκινήσουν έναν τρίτο γύρο συνομιλιών στο τέλος της εβδομάδας, για να διερευνήσουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού. Μετά από οκτώ ώρες συζητήσεων, ο Hermann Groehe, δεύτερος στην ιεραρχία του CDU, είπε ότι συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου την Πέμπτη για να συζητήσουν την αναβίωση ενός «μεγάλου

συνασπισμού», όπως την περίοδο 2005-2009, με το SPD. «Θα συναντηθούμε ξανά για περισσότερες συνομιλίες την Πέμπτη το μεσημέρι» δήλωσε ο Groehe λιτά, καθώς θα προηγηθούν συνομιλίες με το μικρότερο κόμμα των Πρασίνων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο γερμανικός λαός θα προτιμούσε τις συνομιλίες με το SPD και όχι με τους Πράσινους. Επισήμως, η τελική απόφαση για το αν οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας θα συναντηθούν και πάλι αργότερα αυτή την εβδομάδα, εξαρτάται από την έκβαση των συζητήσεων με τους περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι είναι σήμερα το μικρότερο κόμμα στην Bundestag.

Το CDU και το αδελφό βαυαρικό κόμμα, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), κατέστησαν σαφές ότι ήθελαν μια προκαταρκτική συμφωνία με το SPD προκειμένου να ορίσουν τις λεπτομερείς διαπραγματεύσεις συνασπισμού. Οι συνομιλίες είναι πιθανό να συνεχιστούν για εβδομάδες. Το SPD πήγε στις συνομιλίες αρνούμενο συμβιβασμό στο θέμα της εισαγωγής ενός κατώτατου μισθού σε όλη τη Γερμανία.

Η Ευρώπη αναμένει

Το αίτημα του SPD για κατώτατο μισθό € 8,50 ανά ώρα σε όλους τους τομείς θα μπορούσε δυσκολεύει τη Μέρκελ να το «πουλήσει» στους υποστηρικτές της στον επιχειρηματικό κόσμο. Η καγκελάριος προτιμά ένα ελάχιστο μισθό ανά τομέα που θα καθορίζεται από τα συνδικάτα και τους εργοδότες και όχι από τους πολιτικούς. Αλλά το SPD, το οποίο αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, είναι αποφασισμένο να έχει απαιτήσει για την συμμετοχή του σε δεύτερη συμμαχία με την Μέρκελ σε λιγότερο από μια δεκαετία. Ο τελευταίος «μεγάλος συνασπισμός» κόστισε στο SPD εκατομμύρια ψήφους. Μια συμβιβαστική λύση φαίνεται ότι είναι δυνατή όσον αφορά τα αιτήματα του SPD για τις αυξήσεις φόρων για τους πλούσιους, αλλά το κόμμα θα χρειαστεί περαιτέρω παραχωρήσεις για να πείσει τα δύσπιστα μέλη του να συνεργαστούν με την Μέρκελ και πάλι. Περίπου 200 στελέχη του SPD θα αποφασίσουν στις 20 Οκτωβρίου αν θα συνεχίσουν τις συνομιλίες μαζί της.

Οι Συντηρητικοί της Μέρκελ αναδείχθηκαν κυρίαρχη δύναμη στις εκλογές, αλλά με 311 από τις 631 έδρες στο κοινοβούλιο δεν έχουν την πλειοψηφία. Ούτε το SPD, με 193 έδρες, ούτε οι Πράσινοι με 63 έδρες, δεν φαίνεται να θέλουν απεγνωσμένα να συνεργαστούν με τη Μέρκελ, της οποίας ο τελευταίος εταίρος, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, δεν κατάφεραν να μπουν στη βουλή. Η προοπτική πολύμηνων συνομιλιών για το σχηματισμό συνασπισμού ανησυχεί τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, οι οποίοι φοβούνται καθυστερήσεις σε κρίσιμες αποφάσεις για την καταπολέμηση της κρίσης στην ευρωζώνη, όπως ένα σχέδιο για την τραπεζική ένωση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι η Μέρκελ θα πρέπει να έχει μια λειτουργική κυβέρνηση ως τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά πολλοί χαρακτηρίζουν αυτό το χρονοδιάγραμμα «πρόκληση».

Η Μέρκελ κρατάει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Πράσινους, παρά την αντίσταση από το CSU, το οποίο εμπαίζει το κόμμα που γεννήθηκε από το ειρηνιστικό κίνημα του 1970 για την πρότασή του ότι οι Γερμανοί θα πρέπει να καθιερώσουν μια Ημέρα Χορτοφαγίας, μία φορά την εβδομάδα. Μια συμμαχία με τους Πράσινους έγινε θεωρητικά δυνατή με την απόφαση της Μέρκελ το 2011 για την επιτάχυνση της εξόδου της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια. Μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε, ωστόσο, να έχει πρόβλημα με την προώθηση νομοθεσίας μέσω της Bundesrat. Το SPD έχει υποσχεθεί ότι και τα 472.000 μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν για την τελική συμφωνία συνασπισμού, προκαλώντας περαιτέρω αβεβαιότητα για τις πολιτικές προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα