Γερμανία και Γαλλία ζητούν "κοινή ευρωπαϊκή ασφάλεια"

Γερμανία και Γαλλία έχουν καταρτίσει σχέδια για στενότερη αμυντική συνεργασία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και νέων στρατιωτικών αρχηγείων και ταχύτερη ανάπτυξη των υπερπόντιων αποστολών. Οι ιδέες περιγράφονται από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε ένα έγγραφο έξι σελίδων που απεστάλη στην υπηρεσία εξωτερικής δράσης της ΕΕ την Κυριακή και έχει στην κατοχή της η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung

και η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Οι εφημερίδες αναφέρουν ότι, "στο πλαίσιο ενός επιδεινούμενου περιβάλλοντος ασφαλείας... είναι καιρός να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας και τις ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες προκειμένου να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα τους πολίτες και τα σύνορα της Ευρώπης". Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αντιταχθεί στο παρελθόν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού και στην επικάλυψη των δομών του ΝΑΤΟ.

Όμως, σύμφωνα με τις εφημερίδες, "λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, πρέπει να δράσουμε πλέον ως 27 [κράτη-μέλη]".

Όπως αναφέρεται, οι στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ, όπως η επιχείρηση Σόφια για την πάταξη των σωματεμπόρων μεταναστών, ή επιχείρηση Αταλάντα, η οποία αφορά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της πειρατείας, θα πρέπει στο μέλλον να διευθύνονται από έναν κοινό αρχηγείο αντί ξεχωριστά από τα κράτη της ΕΕ. Αναφέρει επίσης ότι τα κράτη- μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο κέντρο ελέγχου για τον συντονισμό ιατρικής βοήθειας, ένα οικονομικό κέντρο για την ανταλλαγή "στρατηγικών" κεφαλαίων, ενώ θα πρέπει να μοιράζονται τα δεδομένα δορυφορικής αναγνώρισης.

Προσθέτει ότι οι Eurocorps στο Στρασβούργο, μια υπάρχουσα στρατιωτική ομάδα ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία και την Πολωνία, θα μπορούσε να βοηθήσει στο μέλλον το Συμβούλιο της ΕΕ να προγραμματίζει αποστολές, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Αναφέρει ότι οι "τακτικές ομάδες" της ΕΕ, γνωστές και ως "ομάδες μάχης" - κοινά τάγματα που δημιουργήθηκαν από μικρές ομάδες των κρατών της ΕΕ - θα πρέπει να είναι επιχειρησιακά έτοιμες.

Απευθύνει έκκληση για έναν ενιαίο προϋπολογισμό της ΕΕ για τη στρατιωτική έρευνα και για την από κοινού παροχή αερομεταφορών, δορυφορικών και περιουσιακών στοιχείων κυβερνο-άμυνας και μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης, σε ένα πρόγραμμα που θα συντονίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, ένα παρακλάδι της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Λέει, επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να προωθήσει μια ευρωπαϊκή αίσθηση ενότητας, δημιουργώντας μια νέα στρατιωτική ακαδημία, είτε με Ευρωπαϊκά μαθήματα σε εθνικές στρατιωτικές σχολές.

Βασική ομάδα

Το έγγραφο επισημαίνει ότι μια βασική ομάδα των χωρών της ΕΕ θα μπορούσε να προχωρήσει επί των βασικών άρθρων 42 και 46 της Συνθήκης της ΕΕ για την "μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία", αλλά ότι το έργο θα είναι ανοικτό σε όλα τα κράτη της ΕΕ.

Μιλώντας στο Βίλνιους την περασμένη Πέμπτη, η γερμανίδα υπουργός Φον Ντερ Λάιεν συνέκρινε το σχέδιο με τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν. "Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε μια Ένωσης Ευρωπαϊκής άμυνας, το οποίο είναι ουσιαστικά μια "Σένγκεν άμυνας", είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας: "Αυτό είναι ό,τι περιμένουν από εμάς να κάνουμε οι Αμερικανοί. Όταν τόσες απειλές μας περιβάλλουν, όλοι γνωρίζουμε ότι καμία χώρα από μόνη της δεν θα είναι σε θέση να το διαχειριστεί αυτό. Αλλά εμείς μαζί, εμείς οι Ευρωπαίοι, είμαστε πολύ ισχυροί, αν βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας ως Ευρωπαίοι", είπε.

Μια γαλλική πηγή του υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η ιδέα ήταν να αποφευχθεί "να αντικαταστήσει η [κοινή άμυνα της ΕΕ] τους εθνικούς οργανισμούς άμυνας που παραμένουν, εξ ορισμού, το κλειδί για την ασφάλεια των κρατών- μελών της ΕΕ". Γαλλικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι το σχέδιο θα πρέπει να εφαρμοστεί από το "2017-2018".

Υποστήριξη και αντιρρήσεις

Η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία φέρεται να προετοιμάστηκε μεταξύ της Φον ντερ Λάιεν και του Λε Ντριάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, τον Ιούλιο, και πρόκειται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η οποία θα λάβει χώρα χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, στην Μπρατισλάβα, την Παρασκευή. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επίσης, αναμένεται να ζητήσει βαθύτερη στρατιωτική συνεργασία της ΕΕ σε ομιλία του στο Στρασβούργο την Τετάρτη.

Η ιδέα είναι πιθανό να κερδίσει την υποστήριξη στις ανατολικές χώρες της ΕΕ, όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στα ουδέτερα κράτη της ΕΕ, όπως η Ιρλανδία, καθώς και σε άλλα, όπως η Ολλανδία, τα οποία δεν πιστεύουν ότι οι άνθρωποι στην μετα-Brexit Ευρώπη θέλουν να κάνουν νέα άλματα προς την ολοκλήρωση.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία και η Γερμανία νωρίτερα τον Αύγουστο, είχαν ήδη υποβάλει ένα προσχέδιο για τη συνεργασία της εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης μιας δύναμης φύλαξης των συνόρων της ΕΕ και της καλύτερης ανταλλαγής πληροφοριών για υπόπτους τρομοκρατίας.

euobserver.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα