Χιλιάδες Καταλανοί ζητούν ανεξαρτησία

Περίπου 800.000 Καταλανοί συγκεντρώθηκαν σε πέντε πόλεις σε όλη την βορειοανατολική περιοχή, απαιτώντας την απόσχιση από την Ισπανία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη την Καταλονία για να υποστηρίξουν την απόσχιση από την Ισπανία που οι τοπικοί ηγέτες θέλουν να παραδώσουν το επόμενο έτος, παρά τα νομικά εμπόδια από την κεντρική κυβέρνηση. Οι Καταλανοί συγκεντρώθηκαν σε πέντε πόλεις σε όλη την βορειοανατολική περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Βαρκελώνης, την Κυριακή. Η τοπική αστυνομία εκτιμά τον αριθμό των συμμετεχόντων σε 800.000, αλλά η κεντρική κυβέρνηση

της Ισπανίας, η οποία αντιτίθεται έντονα στην καταλανική ανεξαρτησία, κάνει λόγο για 370.000 άτομα.

Η μαζική διαδήλωση στην εθνική εορτή της Καταλονίας, την "La Diada", έγινε τη στιγμή που η τοπική συνέλευση υπέρ της ανεξαρτησίας δεσμεύθηκε να προχωρήσει με τα σχέδια για να σχηματίσουν ένα νέο κράτος το 2017, αυξάνοντας την πίεση στους ηγέτες στη Μαδρίτη για να ανταποκριθούν σε μια εποχή εθνικής πολιτικής αναστάτωσης.

Δύο ασαφείς γενικές εκλογές έχουν αφήσει την Ισπανία χωρίς νέα εθνική κυβέρνηση για περισσότερο από οκτώ μήνες, εν μέρει λόγω αντιπαραθέσεων μεταξύ των κομμάτων για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης ή εκτόνωσης της αυτονομιστικής πρόκλησης της Καταλονίας. Η συντηρητική υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον Μαριάνο Ραχόι έχει αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε κίνηση προς απόσχιση και κατέφυγε στο συνταγματικό δικαστήριο προκειμένου να στηρίξει τις θέσεις της. "Δεν μας ενδιαφέρει πλέον ποιος θα κυβερνά στη Μαδρίτη", δήλωσε η Μόντσε Πέδρα, μία 39χρονη λογοθεραπεύτρια στο συλλαλητήριο στη Βαρκελώνη, όπου ακτιβιστές κρατούσαν τις σημαίες της ανεξαρτησίας. Είπε ότι δεν ήλπιζε πλέον σε ένα δημοψήφισμα για την Καταλονία, όπως στη Σκωτία το 2014 - όπου ο λαός ψήφισε να παραμείνουν στη Βρετανία - αλλά πέρα από αυτό.

Τα αυτονομιστικά κόμματα κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών στην περιφερειακή συνέλευση του περασμένου έτους και έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για νόμους και θεσμούς για ένα ανεξάρτητο κράτος, αν και αυτές οι κινήσεις έχουν κριθεί παράνομες από το δικαστήριο. "Η όλη διαδικασία προχωρά λίγο αργά", δήλωσε ένας άλλος συμμετέχων, ο 64χρονος καθηγητής μαθηματικών Ραφαέλ Σούμπιρατς, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως η ανεξαρτησία είναι απίθανο να συμβεί μέχρι το 2017.

Οι αυτονομιστές δεν κατάφεραν να κερδίσουν μια συνολική πλειοψηφία των ψήφων τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάτι που σύμφωνα με όσους είναι ενάντια στην ανεξαρτησία αποδυναμώνει την εντολή για μια διάσπαση.

Το μακροχρόνιο αυτονομιστικό κίνημα, σε μια περιοχή που παράγει περίπου το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της Ισπανίας, ξέσπασε το 2012 κατά τη διάρκεια μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και διαφορών με τη Μαδρίτη σχετικά με αιτήματα για μεγαλύτερη αυτονομία. Η Καταλονία, με τους 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει τη δική της γλώσσα και ξεχωριστό πολιτισμό, καθώς και μια μακρά βιομηχανική παράδοση και έναν ακμάζων τουριστικό τομέα.

Η υποστήριξη στην ανεξαρτησία έχει αυξηθεί και πάλι κατά τους τελευταίους μήνες. Μια δημοσκόπηση τον Ιούλιο έδειξε ότι το 48% είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ενώ το 42% ήταν εναντίον της. Ωστόσο, το κίνημα παρεμποδίζεται επίσης από εσωτερικές διαμάχες. Ο καταλανός πρωθυπουργός Κάρλες Πουίγδεμοντ αντιμετωπίζει ψήφο εμπιστοσύνης στη συνέλευση της Καταλονίας στις 28 Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές αναμένουν ότι θα κερδίσει. Ο Πουίγδεμοντ τόνισε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει οι περιφερειακές εκλογές του επόμενου έτους να πάρουν τη μορφή δημοψηφίσματος για την επικύρωση της απόσχισης, εκτός και αν ο ίδιος πείσει τη Μαδρίτη να επιτρέψει στους Καταλανούς να ψηφίσουν για το μέλλον τους. "Εγώ θα επιμείνω για άλλη μια φορά ότι αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να συμφωνηθεί με την ισπανική κυβέρνηση ... ένα δημοψήφισμα είναι ο καλύτερος μηχανισμός για να μάθουμε τι θέλει ο λαός" δήλωσε ο Πουίγδεμοντ σε συνέντευξη Τύπου.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα