Γάλλοι διανοούμενοι μαζεύουν λεφτά για την Ελλάδα…

17:14 1/4/2015 - Πηγή: Antinews

Μια ομάδα Γάλλων διανοούμενων κάνει έκκληση για online δωρεές, για να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό. Δύσκολοι καιροί, πράγματι...

Ενώ πολλοί παρακολουθούν την κατάσταση ανάμεσα σε Ευρώπη και Ελλάδα μένοντας άπραγοι, κάποιοι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δράσουν. Οι Interdemos (κάτι σαν «μεταξύ των ανθρώπων» ελληνιστί) μια ομάδα από επτά γάλλους διανοούμενους, ζητά online δωρεές μέσω

της γαλλικής πλατφόρμας crowdfunding KissKissBankBank που επιτρέπει σε όλους, παλιούς και νέους, πλούσιους και φτωχούς, να χρηματοδοτήσουν δημιουργικά και καινοτόμα έργα.

Ακολουθώντας την προτροπή της ιστορικού της Γαλλικής Επανάστασης Sophie Wahnich, η ομάδα των επτά ακαδημαϊκών, σκηνοθετών και καλλιτεχνών - και γενικότερα, ανθρώπων που «πιστεύουν στο αδύνατο», όπως το θέτει η Wahnich – καλούν τους ανθρώπους να σπάσουν τον κουμπαρά τους και να συνεισφέρουν. Το όραμά τους δεν είναι εντελώς απατηλό: ο στόχος δεν είναι να επιστρέψουν το σύνολο του ελληνικού χρέους (320 δισεκατομμύρια ευρώ), αλλά να συγκεντρώσουν 300.000 ευρώ ως τις 6 Απριλίου.

Συγκέντρωση χρημάτων για τους φτωχούς

Η αποστολή τους έχει έναν πολιτικό συμβολισμό, αλλά έχει πραγματικά πιο απτές ανθρωπιστικές συνέπειες: οι δωρεές που θα συγκεντρωθούν θα πάνε στην ελληνική πρωτοβουλία Solidarity4All, η οποία αποσκοπεί στην παροχή τροφής, εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης στους πιο εξαθλιωμένους.

«Οι Έλληνες ψήφισαν και ζήτησαν ένα διαφορετικό είδος ζωής» σχολιάζει η Wahnich, αποκαλώντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αφήσει τους Έλληνες να φροντίσουν τον εαυτό τους «ντροπή». Ένα άλλο μέλος της ομάδας, η συγγραφέας Marie Cosnay, λέει ότι το crowdfunding είναι μια μορφή πολιτικής δράσης. «Το κάνουμε, επίσης, και για τον εαυτό μας. Δίνοντας τα χρήματά μας στους Έλληνες είναι επίσης ένας τρόπος άρνησης των αυταρχικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ προσφέρουν μια εναλλακτική λύση σε όσους υποφέρουν από αυτές τις πολιτικές». Και δεδομένου ότι οι διαμαρτυρίες σαφώς δεν αρκούν, «το χρήμα είναι η μόνη λύση που απομένει» λέει η Cosnay.

Μέχρι χθες, το KissKissBankBank crowdfunding της εκστρατείας με τίτλο «De peuple à peuple» («από το λαό στο λαό») έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 109.000 ευρώ. Απομένουν ακόμη λίγες ημέρες για όσους «πιστεύουν στο αδύνατο».

tempsreel.nouvelobs.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα