Γαλλογερμανικό «πακέτο» μέτρων για ανάπτυξη στην Ευρώπη

Ο κίνδυνος νέων υποβαθμίσεων χωρών της ευρωζώνης από τους οίκους αξιολόγησης αυξάνει τις πιέσεις προς το Παρίσι και το Βερολίνο για αλλαγή πλεύσης και απεγκλωβισμό της ευρωζώνης από τη μονόπλευρη πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας που εντείνει αντί να επιλύει τα προβλήματα. Οι πιέσεις κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του αμυντικού μηχανισμού της ευρωζώνης, αλλά και της λήψης μέτρων για την αποφυγή της ύφεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό ήταν το ψήφισμα που υιοθέτησε προχθές η ολομέλεια της Ευρωβουλής και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία και την υποστήριξη σχεδόν όλων των πολιτικών

ομάδων, όπου εκφράζεται η έντονη ανησυχία για τις συνέπειες της απουσίας δράσης με στόχο την ανάπτυξη. Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν για την ανάπτυξη μιας μονόπλευρης προσέγγισης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στη λιτότητα και υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει «δέσμευση των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με τη λήψη μέτρων για την προώθηση μεγαλύτερης σύγκλισης και ισχυρότερης ανταγωνιστικότητας όπως και προτάσεις για την εισαγωγή ευρωομολόγων για την κατασκευή μεγάλων έργων, επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών εντός της Ε.Ε., καθώς και έναν οδικό χάρτη για την εισαγωγή ευρωομολόγων εγγύησης του δημόσιου χρέους με ταυτόχρονη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Την ανάληψη δράσης ζητάει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους ορισμένων χωρών σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές για ανάπτυξη έχουν προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς και επιπτώσεις πάνω στην πραγματική οικονομία. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται, όπως είπε, ένας συντονισμός τριών δράσεων:

1) εφαρμογή προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

2) διαρθρωτικές αλλαγές που θα έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στα προγράμματα λιτότητας.

3) ικανοποιητικά και σταθερά εργαλεία και μηχανισμούς που θα «θωρακίσουν» την ευρωζώνη έναντι των αγορών.

Την ανάγκη να επικεντρωθούν τα μέλη της Ε.Ε. στην οικονομική ανάπτυξη επεσήμανε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επίσης ενώπιον της Ευρωβουλής. Οπως είπε, «η απάντησή μας στην κρίση δεν μπορεί να αφορά μόνο την πειθαρχία και τις κυρώσεις, χρειαζόμαστε και ανάπτυξη».

Μέσα στις επόμενες μέρες, πιθανότατα στις 23 Ιανουαρίου, ο γαλλογερμανικός άξονας θα δημοσιοποιήσει σχέδιο τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο θα υλοποιείται ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική εξυγίανση. Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιανουαρίου και στην επόμενη (1-2 Μαρτίου), όπου θα ληφθούν και οι αποφάσεις.

Αναφορικά με την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, η γαλλογερμανική πρόταση δίνει έμφαση στην αύξηση της απασχόλησης, αλλά και στη στήριξη των οικονομιών των χωρών που βρίσκονται σε καθ

Keywords
Τυχαία Θέματα