Γαλλική προεδρία ΕΕ: Υποσχέσεις για χαλάρωση του δημοσιονομικού κορσέ

«Ελπίζω πως θα υπάρξει μια διαβούλευση σχετικά με τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών - μελών της Ένωσης, που θεσπίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα», είπε ο Γάλλος πρέσβης, προσθέτοντας ότι το Παρίσι θεωρεί πως «έκτοτε οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί, και επομένως πρέπει να εξελίξουμε το δημοσιονομικό μας πλαίσιο».

Ο Πατρίκ Μαιζονάβ, μετά το πρωινό εργασίας που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον αναπληρωτή υπουργό για ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και τους πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ, είπε πως ένα από θέματα που συζητήθηκαν,

ήταν η «υγειονομική κρίση και οι συνέπειές της για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας».

Πρόσθεσε, δε, ότι «η γαλλική προεδρία θα φέρει στο τραπέζι ορισμένες προτάσεις με στόχο να περιοριστεί, σε κάθε περίπτωση να υπολογιστεί και να ληφθεί υπόψη, ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης για τις οικονομίες μας».

Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε ότι:

-Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν «πολιτικές κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως στην Ουκρανία ή στα Βαλκάνια».

-Εξέφρασε την εκτίμησή του για τις αναφορές Δένδια «αναφορικά με τη σχέση της Ελλάδας και της ΕΕ με την Αφρική, μιας και στην ήπειρο αυτή συγκεντρώνονται πολυάριθμα διακυβεύματα για μας τους Ευρωπαίους».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει, ως έχουν δηλώσει αρμόδια στελέχη της, ακόμα και την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ, η Σουηδία αποφάσισε την απόσυρση των δυνάμεών της από την αποστολή της ΕΕ στο Σαχέλ, τουλάχιστον για το 2022.

-«Οι ιδέες της Γαλλίας αρχίζουν να διαδίδονται στην Ευρώπη σχετικά με τη μεταρρύθμιση του χώρου Schengen. Είναι κάτι στο οποίο αποδίδουμε μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι ο χώρος Schengen αποτελεί μείζον επίτευγμα για την Ευρώπη. Έχει σημασία να αναλύσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα αναπροσαρμόσουμε πολιτικά τη λειτουργία του χώρου Schengen, όπως και τη διαχείριση του κοινού μας νομίσματος, του ευρώ».

-Εθίγησαν οι «προκλήσεις του Μεταναστευτικού, ενός φαινομένου που απασχολεί έντονα την Ελλάδα αλλά όχι μόνον αυτή, είδαμε άλλωστε το καλοκαίρι τα όσα έγιναν στα σύνορα της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας».

-«Επί των κυριότερων θεμάτων της ατζέντας της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των όσων έχουν προταθεί ή πρόκειται να προταθούν από τη γαλλική προεδρία».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλική, Υποσχέσεις,galliki, yposcheseis