Η κυβέρνηση τιμωρεί τους συνταξιούχους - 10 δισ. ευρώ αρνείται να τους αποδώσει

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά συνολικά 10 δισ. ευρώ (!) φέρεται να παρακρατεί και να μην αποδίδει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από τους συνταξιούχους η κυβέρνηση παράνομα και καταχρηστικά, σύμφωνα με τον ειδικευμένο στην ασφαλιστική νομοθεσία και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ), Κώστα Νικολάου.

Όπως αναφέρει σε νεότερη ανάλυση του ο κ.Νικολάου, «δεν υπάρχει προηγούμενο, ούτε άλλη χώρα που οι συνταξιούχοι να βιώνουν τόση τιμωρία και μίσος από την κυβέρνηση! Τόσο ως προς τις απονομές των νέων συντάξεων όπου οι καθυστερήσεις

ξεπερνούν τα τρία έτη, όσο και στα χορηγούμενα ποσά τα οποία είναι ‘’τυφλά’’ (χωρίς παραστατικά) και ελλιπή».

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η σημερινή κυβέρνηση αδιαφορεί και περιφρονεί τις δικαστικές αποφάσεις (ακόμη και του ΣτΕ) και αρνείται συστηματικά τη χορήγηση των πραγματικών ποσών που -νόμιμα- δικαιούνται οι συνταξιούχοι, παραβιάζοντας την ασφαλιστική νομοθεσία και τους νόμους του Κράτους και παρακρατώντας μεγάλα ποσά, ύψους 10 δισ. ευρώ.

Από ποιες «πηγές» παρακρατείται αυτό το ιλιγγιώδες ποσό; Σύμφωνα με τον κ.Νικολάου, τα ποσά που δεν αποδίδει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους αναλύονται ως εξής:

·2,5 δισ. ευρώ από τα αναδρομικά των νόμων 4051/21 και 4093/12,

·2,2 δισ. ευρώ από την καθυστέρηση των νέων συντάξεων,

·2,3 δισ. ευρώ ετησίως από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων,

·300 εκατ. ευρώ ετησίως από τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων,

·400 εκατ. ευρώ ετησίως από την επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης,

·1,5 δισ. ευρώ ετησίως από την (ορθή) εφαρμογή αποφάσεων του ΣτΕ του 2019

Αναλυτικότερα, ο ίδιος προχωρά στη σύνοψη των 10 «εκκρεμοτήτων», οι οποίες αφορούν στο σύνολο των συνταξιούχων αλλά και τους ασφαλισμένους, οι οποίες έχουν ως εξής:

Αναδρομικά (2,5 δισ. ευρώ) των νόμων 4051 & 4093/12

Τον Οκτώβρη του 2019, το ΣτΕ δικαίωσε την επιστροφή (μόλις για 11 μήνες) των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές των νόμων 4051 & 4093: 5% έως 14% στις (πάνω 1.000 ευρώ) κύριες συντάξεις και 10% έως 20% στις (πάνω από 200 ευρώ) επικουρικές, καθώς και των δώρων.

Αντ΄ αυτού, η κυβέρνηση, επέστρεψε ελάχιστα ποσά και που αφορούσαν μόνο τις κύριες συντάξεις. Για το υπόλοιπο των διαφορών, δηλαδή των δώρων και των επικουρικών, επανήλθε το ΣτΕ (με πιλοτική δίκη) ενώ η απόφαση η οποία αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων (ποσά 2,5 δισ. ευρώ) εκκρεμεί.

300.000 εκκρεμείς συντάξεις (2,2 δισ. ευρώ)

Πάνω από 300.000 νέες συντάξεις (κύριες – επικουρικές – μερίσματα - διεθνών συντάξεων - παράλληλης ασφάλισης) βιώνουν την «κοροϊδία Βρούτση – Χατζηδάκη», καθώς αναμένουν ακόμη και πάνω από 3 χρόνια για την έκδοση της σύνταξής τους. Ο πρώτος, υπόσχονταν την «ψηφιακή» (από το 2021) σύνταξη ενώ ο δεύτερος τις παρέπεμψε.. στα δικηγορικά γραφεία!!

Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ότι οι καθυστερήσεις γίνονται σκόπιμα, διότι έτσι παρακρατούν περί τα 2 δισ. ευρώ, που κοστολογούνται οι συντάξεις αυτές!

Πώς αποδεικνύεται αυτό το συμπέρασμα; Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ο απαιτούμενος χρόνος έκδοσης των συντάξεων (σε σχέση με πριν) έχει μειωθεί στο ελάχιστο καθώς, τόσο ο μέσος μισθός όσο και ο (περισσότερος) χρόνος ασφάλισης που απαιτούνται, ήδη είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Εξάλλου, ήδη αρκετές συντάξεις απονέμονται (μάλιστα με οριστική απόφαση κυρίας και επικουρικής) σε λιγότερο από 4 μήνες!!

Επιπροσθέτως, σε όσους/ες είχαν και παράλληλη ασφάλιση (περί τις 70.000 άτομα) αν και τους απένειμαν τις συντάξεις, δεν τους κατέβαλλαν το υπόλοιπο ποσό που αναλογεί στην παράλληλη ασφάλιση! Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί από το… 2016).

Το ίδιο ισχύει και με τους δημοσίους υπάλληλους και συγκεκριμένα όσους κατά τον εργάσιμο βίο τους είχαν και Βαρέα. Οι προσαυξήσεις στις συντάξεις τους εκκρεμούν…

Επανυπολογισμός κύριων συντάξεων (2,3 δισ. ευρώ)

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ο επανυπολογισμός των συντάξεων (η εξίσωση τους με τις νέες, δηλαδή όσες εκδόθηκαν με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλου» από το 2017 και μετά) ο οποίος ανακοινώθηκε το 2019, δεν είναι σύννομος.

Έγινε κατά παράβαση των νόμων (χωρίς την προβλεπόμενη αναλυτική απόφαση διευθυντή -στερώντας το δικαίωμα ένστασης- και χωρίς να ληφθούν υπόψη όλα τα στοιχεία) εμφανίζοντας ποσά πολύ κάτω (κατά 2,3 δισ. ευρώ) από ότι ορίζει ο νόμος 4387/16! Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΗΔΙΚΑ οι παλαιές συντάξεις σε σχέση με τις νέες, υπολείπονται κατά μέσο όρο, κατά 78 ευρώ.

Οι παραβάσεις εστιάζονται σε όσους κατέβαλαν επιπλέον εισφορές, δηλαδή πάνω από το 20% ή πάνω από τους 12 μήνες, όπως:

·13ος& 14ος μισθός: Ενώ στις νέες, οι εισφορές των δώρων ενσωματώνονται και προσαυξάνουν το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης 16,7%, για τις παλαιές δεν έγινε το ίδιο με αποτέλεσμα, να υπολείπονται (16,7%) δηλαδή ποσά από 40 έως και πάνω από 200 ευρώ!

Σημειωτέον, ως αφορά τις παλαιές συντάξεις και τις εισφορές του 13ου & 14ου μισθού, ούτε αρχικά είχαν συνυπολογιστεί (ν. 2084/92) καθόσον, εξισώνονταν με τις 2 συντάξεις των δώρων.

·Βαρέα και Ανθυγιεινά: Ενώ στις νέες προσαυξάνονται όλες οι ημέρες (0,27% ανά έτος), στις παλαιές, οι πρώτες 3.300 ημέρες εξαιρέθηκαν και υπολογίστηκαν μόνο οι πάνω από αυτές, ενώ σε άλλους δεν υπολογίστηκαν καθόλου, στερώντας ποσά από 70 έως 220 ευρώ τον μήνα.

·Παράλληλη ασφάλιση: Ενώ στις νέες προσαυξάνονται όλες οι ημέρες (1,5% ανά έτος), στις παλαιές, για όσους δεν είχαν συμπληρώσει 4.800 ημέρες και δεν τύγχαναν δεύτερης σύνταξης εξαιρέθηκαν, επιβάλλοντας μειώσεις 200 ευρώ, κατά μέσο όρο.

·ΔΕΚΟ: Σωρεία «λαθών» τόσο ως προς την διαφοροποίηση του συντάξιμου μισθού όσο και ως προς τους συντελεστές προσαύξησης, με μειώσεις έως και 600 ευρώ.

·Για τον «λανθασμένο» επανυπολογισμό: Το Συμβούλιο της Επικρατείας (13/4/2021) έκανε δεκτή προσφυγή συνταξιούχων (Πιλοτική δίκη) η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα θα εκδικαστεί στις αρχές του 2022. Παράλληλα και ο Συνήγορος του Πολίτη έχει καλέσει (13.5.2021) το Υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στην έκδοση διοικητικών πράξεων οι οποίες και θα εμπεριέχουν τον αναλυτικό τρόπο του επανυπολογισμού της σύνταξης και θα δίνουν στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να προσφύγουν κατά αυτών. Τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι από τις διορθώσεις, ανέρχονται στα 2,3 δισ. ευρώ ετησίως.

·Επανυπολογισμός επικουρικών συντάξεων (300 εκ. ευρώ): Το 2016, αντί για επανυπολογισμό 450.000 επικουρικών συντάξεων και την εξίσωσή τους με τις νέες (για τις οποίες λόγω των μεγάλων περικοπών προέκυπταν αυξήσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ετησίως) όχι μόνο δεν επανυπολογίστηκαν, αντίθετα στις 240.000 από αυτές, επεβλήθησαν νέες μειώσεις της τάξης των 300 εκ. ευρώ ετησίως.

Οι μειώσεις αυτές ναι μεν (με απόφαση του ΣτΕ) τον Ιούνιο του 2020 επεστράφησαν (όμως με λάθος τρόπο αφού η Εισφορά Αλληλεγγύης συνεχίζει να υπολογίζεται στο αρχικό ποσό, κάτι που για τις υπόλοιπες συντάξεις, από τον Μάιο του 2018 διορθώθηκαν, μάλιστα με αναδρομικά από το 2016 ) ωστόσο, ο επανυπολογισμός των 450.000 συντάξεων εκκρεμεί αφού:

Α) Οι 450.000 επικουρικές συντάξεις (είχαν αρχικό ποσό πάνω 200 ευρώ) συνεχίζουν να διατηρούν τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 & 4093, ενώ ούτε με τον νέο νόμο έχουν επανυπολογιστεί. Επομένως, (από τον εκκρεμή επανυπολογισμό) εκκρεμούν διορθώσεις της τάξης (μ.ο.) 55 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή περί τα 300 εκ. ετησίως!!

Παράδειγμα 1: Σύνταξη με αρχικό ποσό 450 ευρώ, είχε και έχει μειώσεις 218 ευρώ, ενώ λαμβάνει (μεικτά) 232 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό, δικαιούται σύνταξη (μεικτά) 299 ευρώ!! Δηλαδή διαφορά 67 ευρώ!!

Παράδειγμα 2: Σύνταξη με αρχικό ποσό 600 ευρώ, είχε και έχει μειώσεις 308 ευρώ, ενώ λαμβάνει (μεικτά) 292 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό, δικαιούται σύνταξη (μεικτά) 415 ευρώ!! Διαφορά 123 ευρώ!!

·Εισφορά Αλληλεγγύης (400 εκ. ευρώ): Ως γνωστόν, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου (αφορά τους συνταξιούχους του δημόσιου) έκρινε οριστικά και αμετάκλητα, μάλιστα με ισχυρότατη πλειοψηφία, με ψήφους 25 υπέρ έναντι 9 κατά, ότι η παρακράτηση της Εισφορά Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ) είναι αντισυνταγματική!! Επόμενος, οι κρατήσεις 3% έως 14% (για ποσά άνω των 1400 ευρώ) στις κύριες συντάξεις και 3% έως 10% (για ποσά άνω των 300 ευρώ) στις επικουρικές, είναι παράνομες και με την απόφαση αυτή άνοιξε ο δρόμος για επιστροφές των αντίστοιχων ποσών, του συνόλου των συνταξιούχων!! Ποσά, που με βάση την ΗΔΙΚΑ, ανέρχονται στα 400 εκ. ετησίως!!

Σημειωτέων, το ΑΚΑΓΕ το οποίο έγινε για να δημιουργηθούν αποθεματικά υπέρ των συντάξεων (ανέρχονται στα 10 δισ. ευρώ) τα χρήματα αυτά, η σημερινή κυβέρνηση, σπάει τον «κουμπαρά» (μάλιστα και των δυο ταμείων, κύριας και επικουρικής) και τα προορίζει για τις ανάγκες του νέου επικουρικού ταμείου «ΤΕΚΑ» δηλαδή.... στο χρηματιστήριο.

Διορθώσεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (1,5 δισ. ευρώ)

Στις ανεφάρμοστες αποφάσεις του ΣτΕ, εντάσσονται και αυτές του 2019 που ακύρωσαν όλους τους συντελεστές και τα ποσοστά αναπλήρωσης του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/2016).

Σημειωτέων, ο νόμος αυτός υποτίθεται ήρθε να διορθώσει τις συντάξεις βάση προγενέστερων αποφάσεων του ΣτΕ (του 2015) και να τις φέρει στα επίπεδα προ περικοπών των νόμων 4051 & 4093) επιβάλλοντας, την προσαύξησή τους, το οποίο ούτε ο νέος «νόμος Βρούτση» συμμορφώθηκε.

Ο ν. 4670/2020 που ακολούθησε, παραβιάζοντας ξανά τις αποφάσεις του ΣτΕ, διατηρεί στο ακέραιο τους ίδιους υπερβολικά χαμηλούς συντελεστές (με μικρές αλλαγές, ουσιαστικά μετά τα 35 έτη ασφάλισης) και προκλητικά άνισους καθώς: α) με τα ίδια έτη ασφάλισης (παράδειγμα με 35 έτη), ενώ με αποδοχές 900 ευρώ λαμβάνουν ποσοστό αναπλήρωσης 80%, με αποδοχές 1.500 ευρώ το ποσοστό μειώνεται στο 63%, β) με αποδοχές 2.500 ευρώ μειώνεται στο 53% και γ) με αποδοχές 6.500 ευρώ (που είναι και το πλαφόν) το ποσοστό μειώνεται… στο 39%.

Επομένως, σύμφωνα με τον κ.Νικολάου, η διόρθωση των παρανομιών αυτών, με βάση τις αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ εκκρεμούν, αναδρομικά περί το 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
- 10,