Γ. Στουρνάρας: μειώσεις φόρων σταδιακά

Όχι σε κούρεμα του χρέους, μειώσεις φόρων σταδιακά και παράθυρο για μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ήταν οι ειδήσεις που έβγαλε από τη συνέντευξή του στον Σκάι ο Γ. Στουρνάρας.

«Βήμα-βήμα

θα μειώνουμε τους φόρους. Δεν μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε σε γενικευμένη μείωση της φορολογίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το πρωτογενές πλεόνασμα που θα έχει η χώρα για το 2013, σύμφωνα και με τα στοιχεία του Eurogroup, αλλά και τις ομαδικές απολύσεις που ζητεί η τρόικα, επισήμανε πως αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως για πρώτη φορά, από το 2001, “είμαστε πάνω από τους στόχους σε δημόσια έσοδα και κατά 80% έχουμε επιτύχει τους στόχους μας. Υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα”.

Σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα απάντησε σε λίγες μέρες, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά περιορίστηκε στο να αναφέρει πως “θέλουμε να καθυστερήσει η τρόικα, για να έχουμε τα στοιχεία του Δεκεμβρίου στα χέρια μας”.

Σχετικά με την τρόικα ο υπουργός δήλωσε πως: “Είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε στο Eurogroup Ιανουαρίου, αλλά δεν το θέλουμε κιόλας, γιατί περιμένουμε τα τελικά στοιχεία του έτους, τα οποία εκτιμούμε ότι θα είναι καλύτερα. Με αυτά τα στοιχεία θα πειστεί η τρόικα ότι οι προβλέψεις που κάνει η κυβέρνηση για την απώλεια εσόδων από μειώσεις φόρων είναι σωστές”, ενώ συμπλήρωσε πως δεν μπορούν να γίνονται γενικευμένες μειώσεις φόρων.

Παρόλο που ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε πως οι απώλειες από τη μείωση στο ΦΠΑ της εστίασης είναι μικρές, ωστόσο διευκρίνισε πως δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω μειώσεις φόρων καθώς “οι αγορές είναι ακόμη κλειστές για την Ελλάδα”.

Όσον αφορά στο χαράτσι και το κατά πόσο αυτό ήταν “έκτακτο”, όπως είχε χαρακτηριστεί από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: “Τι σημαίνει έκτακτο;” για να προσθέσει πως “μειώσαμε κατά 15% το χαράτσι, δεν μπορεί να μην υπάρχει φόρος ακινήτων σε μία αναπτυγμένη χώρα”.

Αναφερόμενος στη μείωση του πετρελαίου θέρμανσης, είπε πως “μείωση θα επιτευχθεί μόνο εάν καταπολεμήσουμε το λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό καύσιμο”, ενώ επεσήμανε πως στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι η εξάλειψη της φοροδιαφυγής. “Στα προσεχή έτη δεν αποκλείεται να αρχίσουμε να μειώνουμε τους συντελεστές φορολόγησης, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε γενικευμένες μειώσεις φόρων” είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης το 2014, ενώ αναφερόμενος στις ομαδικές απολύσεις, είπε χαρακτηριστικά: “Ουδεμία επιχείρηση θέτει θέμα ομαδικών απολύσεων, έχουμε επιχειρήματα για να πείσουμε την τρόικα πως είναι ένα μέτρο που δεν χρειάζεται και η τρόικα δείχνει να το συζητεί”.

Για τα σχόλια και τις φήμες που ακούγονται για εκείνον και την παραμονή του στο τιμόνι του ΥΠΟΙΚ, τόνισε πως “βρισκόμαστε σε μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με την τρόικα και δεν έχω χρόνο να σκεφτώ κάτι πέρα από αυτό. Η μάχη είναι μακρά και είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσουμε. Δεν με αφορούν τα σενάρια. Έχω τη στήριξη του πρωθυπουργού και κάνω τη δουλειά μου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα