Φρουζής: Η κουβέντα με Τουλουπάκη ήταν για να δώσω πολιτικούς

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Hellas Κωνσταντίνου Φρουζή ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο κ. Φρουζής κληθείς να απαντήσει αν η υπόθεση της Novartis είναι σκάνδαλο, δήλωσε: "για μένα δεν είναι σκάνδαλο".

Οι στόχοι του Harvard Project
επιτεύχθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς σχετικά με το Harvard Project της Novartis ο κ. Φρουζής φέρεται να δήλωσε πως λειτούργησε ελάχιστα "ίσα ίσα για να διασφαλίσει την κυκλοφορία των φαρμάκων της Novartis” αν και συμπλήρωσε πως νομίζει ότι συνεχίστηκε και αφότου αποχώρησε από την εταιρεία.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραγκούνη αν επιτεύχθηκαν οι στόχοι να μην βγαίνει κάθε τρεις μήνες δελτίο τιμών φαρμάκων με την κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απάντησε πως όχι.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το Harvard project και αν πίεσε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φρουζής απάντησε "η λέξη πίεση κατ εμέ σημαίνει μάχομαι για κάτι. ως εκ τούτου, πράγματι δουλειά του ΣΦΕΕ ήταν να πείσει και την τότε αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ, πως τα αιτήματά μας ήταν δίκαια. Ηταν δουλειά μας σαν ΔΣ να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα της τιμολόγησης ήταν καυτό θέμα για εμάς".

Όπως είπε οι δυο βασικοί στόχοι της φαρμακοβιομηχανίας αλλά και της Novartis Hellas οι οποίοι ήταν και οι στόχοι του Harvard Project δηλαδή η έκδοση τιμών φαρμάκων μια φορά το χρόνο και η μέση χαμηλότερη τιμή δυο χωρών της ευρωζώνης επιτεύχθηκαν επί κυβέρνησης Τσίπρα.

Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως "ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο κοντά στα συμφέροντά μας".

Ερωτηθείς αν η Novartis είχε διαφημιστικό πρόγραμμα με την Αυγή ο κ. Φρουζής απάντησε θετικά, συμπληρώνοντας ότι είχε επαφές με την Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ είχε και διαφημιστικό πρόγραμμα με τον Βαξεβάνη.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Δ. Μαρκόπουλου, ο κ. Φρουζής φέρεται να σημείωσε ότι είχε δει το Ν. Φίλη ως διευθυντή της Αυγής. "Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Τους είχαμε δώσει διαφημιστικό πρόγραμμα. Η διαφημιστική συνεργασία με την 'Αυγή' κράτησε όλο το διάστημα που ήμουν στην εταιρεία" και συμπλήρωσε: "Στην "Αυγή" εκτός από καταχωρήσεις μας δημοσίευαν και έμμεσα ρεπορτάζ".

Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη είπε ότι τον έχει συναντήσει περισσότερες από 3 φορές και ότι έδωσαν διαφήμιση και στον ίδιο και στο Hotdoc. "Εβαλε τη διαφήμιση στο τεύχος που έκανε το δημοσίευμα κατά της Pfizer με αποτέλεσμα να μου διαμαρτυρηθεί η ανταγωνίστρια εταιρεία ότι έκανα πληρωμένη καταχώρηση. Ετσι δεν έβαλα ξανά διαφήμιση και του διαμαρτυρήθηκα. Αυτός έκανε προσεγγίσεις λέγοντάς μου ότι έκανε λάθος αλλά δεν του ξαναέδωσα διαφήμιση".

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της "Αυγής" με τίτλο "Ο Αλ. Τσίπρας με φαρμακοβιομήχανους. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, δεν υπόκειται σε περιορισμούς ή εκβιασμούς" και απαντώντας στην ερώτηση αν ποια κυβέρνηση ήταν πιο κοντά στις θέσεις της εταιρείας, ο κ. Φρουζής είπε "σαφέστατα ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατανούσε καλύτερα".

"Θα έχεις ευνοϊκή μεταχείριση αρκεί να μου πεις για αυτά τα πρόσωπα"

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ο κ. Φρουζής φέρεται να δήλωσε πως προσήλθε με δυο στόχους. "Να καταθέσω για να μιλήσω επιτέλους και για να ανοίξουν οι λογαριασμοί μου". "’Θέλω να καταθέσω’, της ξεκαθάρισα. Εκεί μπερδεύτηκε η κουβέντα. Όταν κάποιος έχει ζητήσει να καταθέσει και ο άλλος του προτείνει ευεργετικές διατάξεις, λέγοντας πως έχουν βρεθεί αδικήματα, σημαίνει ‘έλα να καταθέσεις κάτι που πρέπει να καταθέσεις.’ Δεν κολλάνε τα γεγονότα. Έτσι εξέλαβα τη στάση Τουλουπάκη. Η κουβέντα όλη ήταν για να 'δώσω' πολιτικούς. Αυτό κατάλαβα".

Μάλιστα, όπως είπε αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης με την κα Τουλουπάκη ήταν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα και όπως υποστήριξε η Ελένη Τουλουπάκη του είπε "θα έχεις ευνοϊκή μεταχείριση αρκεί να μου πεις για αυτά τα πρόσωπα".

Επίσης, τόνισε πως του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι όλη αυτή η συζήτηση έγινε όχι με τον ανακριτή αλλά με την εισαγγελέα.

Ερωτηθείς αν του διάβασαν καταθέσεις, ο κ. Φρουζής απάντησε αρνητικά, ενώ απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση δήλωσε πως έφυγε στενοχωρημένος από τη συνάντηση με την Ελένη Τουλουπάκη διότι "κατάλαβα με σαφήνεια ότι ένα δεν καταθέσω όπως αυτή ήθελε δεν θα μου αποδεσμευόταν ποτέ ο λογαριασμός".

Σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση της εμπλοκής του Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis είπε ότι τόσο αυτός όσο και οι προστατευόμενοι μάρτυρες εργαλειοποιήθηκαν για να στηθεί, όπως είπε, η σκευωρία. "Εγώ ήμουν απαραίτητος στο σενάριο τους" φέρεται να συμπλήρωσε. Δεν έκρυψε ότι ήταν επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ που κατά την εκτίμησή του προχώρησε στη μεθόδευση αυτή καθώς φέρεται να είπε ότι ήταν οι πολιτικοί αντίπαλοι των 10 πολιτικών που ήθελαν να τους πλήξουν.

Αρνήθηκε την ύπαρξη email προς τον Γεωργιάδη

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί αποστολής email προς τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Φρουζής αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιου email.

Με βάση πηγές της ΝΔ ο κ. Φρουζής ζήτησε να δει το email και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη φέρεται να αρνήθηκε να το δώσει. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν επίσης να το δουν για να διαπιστώσουν εάν έχει αποστολέα και παραλήπτη αλλά η βουλευτής αρνήθηκε. Μάλιστα η ΝΔ υποστηρίζει ότι πρόκειται για non paper και όχι για email.

Σε προηγούμενες ερωτήσεις του Θάνου Πλεύρη της ΝΔ, ο κ. Φρουζής είχε αρνηθεί ότι εκείνος είναι ο συντάκτης του email και ότι παραλήπτης είναι ο Αδ. Γεωργιάδης είναι ο παραλήπτης.

Εκεί επικράτησε ένταση με ορισμένους βουλευτές της ΝΔ να καταγγέλλουν την κ. Αυγέρη για παρελκυστική τακτική, δηλαδή ότι επαναλαμβάνει τις ίδιες ερωτήσεις για να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Χαρίτσης: Μειώθηκε ο τζίρος της Novartis επί ΣΥΡΙΖΑ

Στη διάψευση των λεγομένων περί αύξησης του τζίρου της Novartis επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ, προέβη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Χαρίτσης με μήνυμα του στο Facebook κάνει λόγο για ψευδείς ισχυρισμούς Φρουζή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, οι οποίοι διαψεύδονται από τους ισολογισμούς της εταιρείας:

"Έσπευσαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να υιοθετήσουν τους ισχυρισμούς Φρουζή περί αύξησης του τζίρου της Novartis Hellas επί ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ισολογισμοί της εταιρείας είναι σαφείς και διαψεύδουν πλήρως τον κατηγορούμενο και τους πολιτικούς του υποστηρικτές:

Πωλήσεις 2014: 338 εκ.€
Πωλήσεις 2015: 341 εκ.€
Πωλήσεις 2016: 329 εκ.€
Πωλήσεις 2017: 315 εκ.€
Πωλήσεις 2018: 310 εκ.€

Διαφορά 2014-2018: -28εκ.€

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια...”

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα