Φουλ επίθεση από αντιπολίτευση για σκευωρία στη Novartis-Προσανατολίζεται σε αποχώρηση

Φουλ επίθεση στην κυβερνητική πλειοψηφία από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή, στην υπόθεση της παραπομπής δέκα κορυφαίων πολιτικών προσώπων μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργοί, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και ο Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν για τη Novartis εξελίσσεται στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να αποχωρήσουν από την Ολομέλεια μετά τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά αντίστοιχα, ενώ το ΚΚΕ ήδη αποχώρησε μετά την ομιλία του ΓΓ Δ. Κουτσούμπα. Οπως είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ "εμείς δε θα νομιμοποιήσουμε διαδικασία παρωδία".

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δια των υπουργών Δικαιοσύνης κ.κ. Στ. Κοντονή και Ν. Παρασκευόπουλου επιχειρεί να αποκρούσει τις κατηγορίες για σκευωρία με το επιχείρημα πως τα κοινοβουλευτικά βήματα που ακολουθούνται (σύσταση προανακριτικής, ψήφος σε χωριστές κάλπες, αναρμοδιότητα της Βουλής, αιτιολογία στο ψηφοδέλτιο) είναι ακριβώς τα ίδια με την περίπτωση της παραπομπής του Γιάννου Παπαντωνίου.

Στις αιτιάσεις αυτές η αξιωματική αντιπολίτευση δια του Νίκου Δένδια απαντά πως τότε υπήρχε ομοφωνία στη Βουλή για τους κοινοβουλευτικούς χειρισμούς, ενώ σήμερα η πλειοψηφία επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο των βουλευτών και τους στερεί το συνταγματικό δικαίωμα να έχουν επιλογή στην ψήφο τους.

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεωδόρου υπενθύμισε ότι το επιχείρημα περί ομοιότητας του χειρισμού με την υπόθεση Γ Παπαντωνίου "είναι ψευδές. Η προανακριτική τότε είχε καταλήξει στο συμπέρασμα της παραγραφής του αδικήματος της απιστίας και πρότεινε την μη άσκηση ποινικής δίωξης του κ. Παπαντωνίου λόγω παραγραφής. Καμία σχέση δεν έχει αυτό με την επινόηση της πλειοψηφίας τώρα για αναρμοδιότητα της Επιτροπής να εξετάσει το αδίκημα της δωροδοκίας και να αναπέμψει το φάκελο πάλι στην Δικαιοσύνη. Αυτό είναι συγκάλυψη" κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς υπό την κ. Ε. Τουλουπάκη διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία με τους δέκα υπό παραπομπή την επόμενη του συλλαλητηρίου για το όνομα της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, ενώ υπήρξε έντονη κόντρα στη Βουλή για τον χειρισμό αυτό.

Από τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής όταν αυτή συστάθηκε σε σώμα μετά από μυστική ψηφοφορία σε δέκα κάλπες –μία για καθένα από τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία– αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρώτο το ΚΚΕ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Προανακριτικής κ. Θ. Δρίτσας κάλεσε με επιστολές τους δέκα να προσέλθουν στην Επιτροπή ώστε να πουν την άποψή τους εάν η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να κρίνει την υπόθεση Novartis. Της επιστολής Δρίτσα είχαν προηγηθεί επιστολές του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος είναι μεταξύ των "10" και είχε ζητήσει να κληθεί για ακρόαση στην Επιτροπή.

Η Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εξέδωσε Πόρισμα το οποίο κατέληξε πως η Βουλή είναι αναρμόδια να διερευνήσει εάν τα 10 πολιτικά πρόσωπα έχουν ή όχι εμπλοκή στο "μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, την υπόθεση Novartis” όπως το χαρακτήρισαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

H πλειοψηφία αρνήθηκε τις πιεστικές προτάσεις της αντιπολίτευσης, κυρίως ΝΔ και ΔΗΣΥ, να κληθούν να καταθέσουν ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ίδιας της Novartis Κ. Φρουζής –ο οποίος επίσης ζήτησε να καταθέσει- καθώς και οι 3 και μοναδικοί μάρτυρες που κατέθεσαν ανώνυμα και υπό καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Την απροθυμία αυτή καταδίκασαν πάλι σήμερα οι εισηγητές της ΝΔ και της ΔΗΣΥ.

Η συζήτηση επί του Πορίσματος αναμένεται να κλείσει σήμερα αργά το βράδυ με τη μυστική ψηφοφορία σε δέκα κάλπες και αφού έχουν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των κ.κ. Αντ. Σαμαρά. Β. Βενιζέλου, Γ. Στουρνάρα, Γ. Γεωργιάδη, Α. Λοβέρδου, Γ. Κουτρουμάνη, Α. Λυκουρέντζου, ενώ ο Δ. Αβραμόπουλος έστειλε υπόμνημα.

Επίσης αναμένεται να μιλήσουν οι Πολιτικοί Αρχηγοί των Κομμάτων.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα