Φορολογική ψυχρολουσία με «κολπάκια»

22:41 2/7/2013 - Πηγή: Antinews

Δεν έχουμε καταλάβει τελικά τι σημαίνει όταν η κυβέρνηση και η τρόικα λένε: «όχι άλλα μέτρα». Ενώ ελπίζαμε ότι κάποτε οι μισθοί και οι συντάξεις θα σταματήσουν να κουρεύονται με διάφορα άμεσα και έμμεσα τρικ, αντιλαμβανόμαστε τώρα ότι δεν έχει τέλος η οικονομική αφαίμαξη των εισοδημάτων. Κι ενώ περιμέναμε ότι η παραδοχή του λάθους από την τρόικα για την ύφεση θα οδηγούσε

σε ελαφρύνσεις στους Έλληνες, ανακαλύπτουμε καθημερινά κι από ένα χαράτσι.

Έτσι, η δημοσιοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη για εκατομμύρια φορολογούμενους. Συγκεκριμένα, από το 2014 ουσιαστικά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος που αποδίδει ο κάθε εργοδότης στο Δημόσιο για τον κάθε εργαζόμενό του, είτε ιδιωτικό είτε δημόσιο υπάλληλο. Έως τώρα ο φόρος που παρακρατούσε και απέδιδε ο εργοδότης υπολογιζόταν ως εξής: Αθροιζόταν το σύνολο των αποδοχών, γινόταν αφαίρεση ποσοστού 1,5% και στη συνέχεια μοιραζόταν ο αναλογών φόρος, με βάση το κλιμάκιο σε 14 ίσα μέρη, έτσι ώστε να αφαιρείται από τη μισθοδοσία και να αποδίδεται στο κράτος.

Με το νέο κώδικα, το 1,5% δεν υπάρχει πλέον και έτσι στον κάθε εργαζόμενο θα παρακρατείται ο φόρος στο σύνολο των αποδοχών. Έτσι, το κράτος θα προεισπράττει από τους εργαζόμενους μερικά εκατομμύρια ευρώ και θα τους τα επιστρέφει άτοκα μετά από μερικούς μήνες κι αφού γίνει η εκκαθάριση της δήλωσης. Χωρίς φυσικά αυτό να είναι σίγουρο διότι μπορεί να αλλάξουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το ποσό του φόρου που επιστρέφεται ή που καταβάλλεται.

Με άλλες διατάξεις του νέου φορολογικού κώδικα καταργείται η σύνδεση του αφορολόγητου με το καθεστώς της συλλογής αποδείξεων και αυξάνεται ο συντελεστής εισοδήματος από ακίνητα από το 10% στο 11% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τέλος οι αποδείξεις από το 2014 και είναι απορίας άξιο πώς δεν θα εκτοξευτεί η παροχή υπηρεσιών και προϊόντων χωρίς να κόβονται αποδείξεις. Επίσης, όσοι έχουν την ατυχία να ενοικιάζουν ένα σπίτι και να παίρνουν 12.000 ευρώ το χρόνο, θα τους παίρνει το κράτος τα 1.100 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα