Spiegel: Η Ελλάδα περιμένει και δεύτερο κούρεμα του χρέους

16:26 2/7/2013 - Πηγή: Antinews

Νέο κούρεμα στο χρέος της Ελλάδας βλέπει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα σε δημοσίευμά του ότι το λουκέτο στην ΕΡΤ παραλίγο να ρίξει την κυβέρνηση. Όπως επισημαίνει, «η ευρωδιάσωση δεν προχωράει» και ένα νέο κούρεμα του ελληνικού

χρέους μοιάζει αναπόφευκτο.

Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στις χώρες της Νότιας Ευρώπης που πλήττονται βαρύτατα από την κρίση και επισημαίνεται ότι όχι μόνο στην Ισπανία και την Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία και την Πορτογαλία το δημόσιο χρέος αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό, παρά την πολιτική λιτότητας και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Την ίδια ώρα μειώνονται τα κρατικά έσοδα και οι χώρες βυθίζονται στην ύφεση, που συνεπάγεται υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, η οποία οδηγεί με τη σειρά της σε πρόσθετες κρατικές δαπάνες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το «Spiegel», η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην απρόσκοπτη συνέχιση της πορείας που ακολουθείται μέχρι σήμερα, παραπέμποντας στο ότι «το διαρθρωτικό έλλειμμα της Ευρωζώνης έχει μειωθεί από το 2009 περισσότερο από το μισό και το μισθολογικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος -το οποίο αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη για την ανταγωνιστικότητα- μειώθηκε αισθητά». Οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιούν επίμονα να μην μπει φρένο στην «αναγκαία διαδικασία προσαρμογής», θεωρώντας ότι ενδεχόμενη εγκατάλειψη του προγράμματος λιτότητας θα έθετε σε κίνδυνο «τη θετική εξέλιξη των τελευταίων μηνών».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι γίνεται και πάλι συζήτηση για ένα νέο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας της τάξης των 5 έως 8 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά και εκτιμάται ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας ένα νέο “κούρεμα” του χρέους μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές μοιάζει αναπόφευκτο».

http://www.spiegel.de/international/europe/bailout-talks-in-athens-as-greece-says-it-expects-more-debt-relief-a-908959.html

Keywords
Τυχαία Θέματα