Φλέγεται η Οδυσσός - στα πρόθυρα εμφυλίου η Ουκρανία

22:44 2/5/2014 - Πηγή: Antinews

Σε πόλεμο τείνει να εξελιχθεί η αιφνιδιαστική ευρεία επιχείρηση «ανακατάληψης» του Σλαβιάνσκ, που άρχισε την Παρασκευή το πρωί, στα ανατολικά της Ουκρανίας. Οι πληροφορίες εκατέρωθεν είναι αλληλοαναιρούμενες αλλά, όπως φαίνεται, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες και από τις δύο πλευρές. Συναγερμός έχει σημάνει και σε άλλες πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων ακτιβιστών ενώ βίαια αιματηρά επεισόδια ξέσπασαν στην Οδησσό όταν φιλοδυτικοί διαδηλωτές επιτέθηκαν στην κατασκήνωση που είχαν στήσει στο

κέντρο της πόλης φιλορώσοι με αποτέλεσμα να μετατραπεί η πόλη σε πεδίο μάχης. Ο αρχικός απολογισμός 38 νεκροί και 50 τραυματίες αλλά χωρίς κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο μακάβριος κατάλογος έληξε.

Στο Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με τον προσωρινό πρόεδρο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ «σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και συνελλήφθησαν» αρκετοί φιλορώσοι ακτιβιστές και ο ουκρανικός στρατός ελέγχει σχεδόν όλα τα σημεία ελέγχου που είχαν στήσει έξω από την πόλη, την οποία έχει περικυκλώσει ολοσχερώς. Υποστήριξε ότι η επιχείρηση δεν προχωρά τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε γιατί είναι «είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη» λόγω του ότι διεξάγεται σε «κατοικημένες περιοχές». Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι οι φιλορώσοι ακτιβιστές χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες.

Την εικόνα αυτή διέψευσαν οι φιλορώσοι ακτιβιστές, υποστηρίζοντας ότι το Σλαβιάνσκ «είναι περικυκλωμένο» και «συνεχίζονται οι συγκρούσεις» αλλά τα περισσότερα σημεία ελέγχου στην περίμετρο παραμένουν στα χέρια τους. Όπως ανακοίνωσαν κατέρριψαν τρία ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ουκρανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν επτά. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τις δύο καταρρίψεις και τον έναν νεκρό.

Δημοσιογράφοι που βρίσκονται εντός του Σλαβιάνσκ μετέδιδαν ότι τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά και ότι τα οδοφράγματα που έχουν στηθεί μέσα στην πόλη αλλά και κομβικής σημασίας γέφυρες στην περίμετρο έχουν γεμίσει από πολίτες οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον ουκρανικό στρατό να προχωρήσει. Στο γειτονικό χωριό Αντρέεβκα, 15 τανκς αναγκάστηκαν να σταματήσουν όταν πολίτες τους έκλεισαν το δρόμο και δεν τους επέτρεψαν να εισέλθουν στην κατοικημένη ζώνη ενώ σε παρακείμενοι περιοχή άγνωστοι κατέλαβαν τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό, κοντά στην πόλη του Ντόνετσκ, και διέκοψαν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια.

Έκρυθμη η κατάσταση στην Οδησσό

[photo_1]

Εκτός ελέγχου βρίσκεται και η Οδησσός μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν νωρίς την Παρασκευή ανάμεσα σε φιλοδυτικούς και φιλορώσους διαδηλωτές. Όλα άρχισαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν περίπου 1.500 υποστηρικτές της νέας ηγεσίας του Κιέβου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σομπορνάγια στο κέντρο της πόλης συνοδευόμενοι από χούλιγκανς της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Τσερνομόρετς». Αρκετοί από τους συγκεντρωμένους φορούσαν σήματα και διακριτικά του ακροδεξιού φασιστικού Δεξιού Τομέα και κρατούσαν αλυσίδες, ρόπαλα και σιδηρολοστούς. Άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «Δόξα στην Ουκρανία», «Μαχαίρι στους Ρώσους», και «Θάνατος στους Εχθρούς» και επιτέθηκαν σε κατασκήνωση στο κέντρο της πόλης που έχει στηθεί από φιλορώσους διαδηλωτές. Ακολούθησε συμπλοκή κατά την οποία ανταλλάχθηκαν πέτρες, βόμβες μολότωφ, κομμάτια από το πεζοδρόμιο. Στόχος έγινε και η αστυνομία που προσπάθησε να χωρίσει τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές πυρπόλησαν το κτίριο της Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας της πόλης όπου είχαν καταφύγει αρκετοί από τους φιλορώσους που είχαν εκδιωχθεί από την πλατεία. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες, οι τουλάχιστον πέντε νεκροί προέρχονται από το συγκεκριμένο κτίριο καθώς αρκετοί άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και εικάζεται ότι πέθαναν από ασφυξία ενώ είναι μεγάλος ο φόβος ο αριθμός των νεκρών, τελικά, εντός και εκτός του κτιρίου να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι τοπικές αρχές συγκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη για να βρουν τρόπους εκτόνωσης της έντασης. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο τοπικός διευθυντής της αστυνομίας είχε καταγγείλει μαζική είσοδο στην πόλη «ταραχοποιών από τα δυτικά και κυρίως από το Κίεβο» και είχε καλέσει την κυβέρνηση να παρέμβει «για να φύγουν από την πόλη τα στοιχεία αυτά και ν’ αποφευχθούν οι συγκρούσεις».

Για «σοβαρές συνέπειες» προειδοποιεί η Μόσχα, με νέες κυρώσεις απειλεί η Ουάσινγκτον, «ανησυχεί» η ΕΕ

[photo_2]

Για «έγκλημα» της ηγεσίας του Κιέβου κατά του ουκρανικού λαού έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστηρίζοντας ότι από αέρος ελικόπτερα έβαλλαν κατά του κόσμου. Τόνισε ότι πρόκειται για μια «πράξη τιμωρίας» που τινάζει στον αέρα τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση και ειρήνευση. «Ενώ η Ρωσία κάνει προσπάθειες για αποκλιμάκωση και διευθέτηση της κατάστασης, το καθεστώς του Κιέβου άρχισε να πυροβολεί τους πολίτες μέσα στις πόλεις τους» σημείωσε ο Πεσκόφ. Παράλληλα, η Μόσχα διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι ειδική ομάδα «προβοκατόρων» προσπάθησε να εισέλθει παράνομα στη χώρα λίγη ώρα μετά την έναρξη των συγκρούσεων στο Σλαβιάνσκ.

Μια λακωνική ανακοίνωση μόνο εξέδωσε η ΕΕ, με την οποία εκφράζει την «έντονη ανησυχία» της.

Με νέες σκληρότερες κυρώσεις απείλησε τη Ρωσία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που συζήτησε τις εξελίξεις και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, με την οποία είχε προγραμματισμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τον Ομπάμα και οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι «έτοιμες για κυρώσεις σε ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας» σε περίπτωση που η Ρωσία δεν αλλάξει στάση, δεν γίνουν κανονικά οι εκλογές της 25ης Μάη και δεν τελειώσουν οι καταλήψεις στα ανατολικά. Ο Ομπάμα επέμεινε ότι πίσω από τους φιλορώσους ακτιβιστές βρίσκεται η Ρωσία και ότι δεν πρόκειται για «αυθόρμητη αντίδραση», καθώς, όπως είπε, φάνηκε ότι γνωρίζουν να χρησιμοποιούν και έχουν πυραύλους. Εξέφρασε, επίσης μαζί με την Μέρκελ, την οργή του για τη συνεχιζόμενη κράτηση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ. Ομπάμα και Μέρκελ επανέλαβαν επίσης ότι μόνο η διπλωματία μπορεί να φέρει λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας αλλά απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στα ανατολικά και την επιχείρηση του ουκρανικού στρατού.

Εκτακτη συνεδρίαση του Σ.Ασφαλείας του ΟΗΕ

[photo_3]

Η Δύση έκοψε «κάθε δρόμο για την επίτευξη ειρηνικής λύσης υποστηρίζοντας το Κίεβο στη βίαιη καταστολή κατά των διαδηλωτών στα ανατολικά της χώρας» υποστήριξε, στην έναρξη της συνεδρίασης του Σ. Ασφαλείας, που ζήτησε η Μόσχα, ο Ρώσος πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν. Υποστήριξε ότι οι συνέπειες «θα είναι καταστροφικές» αν δεν σταματήσει τώρα η επιχείρηση αυτή και ότι στις επιχειρήσεις συμμετέχουν εκτός από μέλη των ακροδεξιών φασιστικών δυνάμεων που εντάχθηκαν και στην Εθνοφρουρά «και αρκετοί αγγλόφωνοι» που αναρωτήθηκε από πού προέρχονται και ποιοι είναι. Επανέλαβε επίσης ότι η Μόσχα είναι κατά της οποιασδήποτε ξένης παρέμβασης και ζήτησε, έστω και τώρα, να σταματήσουν τα τραγικά αυτά λάθη και να γίνει προσπάθεια διαλόγου. Εκτίμησε ότι η επίμονη άρνηση της Ουάσινγκτον ν’ αρχίσει διάλογος ανάμεσα στο Κίεβο και στα ανατολικά υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ «προφανώς δεν είναι διόλου τυχαία» ως προς τις στρατιωτικές εξελίξεις.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε να τερματιστεί άμεσα η βία και να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

Πηγές: bbc, reuters, deutsche welle, Russia today, Interfax, itar tass

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα