Φαγητό και ευαισθησία δίπλα στα σκουπίδια

Δέκα το πρωί στη συμβολή Φωκίωνος Νέγρη και Επτανήσων. Ένας ηλικιωμένος άνδρας σπεύδει να πάρει τη σακούλα που κρέμεται στο πλάι του κάδου απορριμμάτων. Το περιεχόμενό της είναι φρέσκο ψωμί, το οποίο κάποιος καλός Σαμαρείτης άφησε στοχευμένα έξω από τον κάδο.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη πρωτοβουλία αλληλεγγύης που υιοθετούν όλο και περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά. Λόγω της τεράστιας αύξησης του αριθμού των ατόμων που ψάχνουν για αποφάγια στα σκουπίδια, συσκευάζουν το περίσσιο φαγητό από τα γεύματά τους και το κρεμούν στους κάδους απορριμμάτων.

Στις έντεκα

το πρωί, λίγο παραπάνω, στις οδούς Βελβενδούς και Αετών, άλλη μια σακούλα σούπερ μάρκετ με ψωμί περιμένει τον «τυχερό» που η ημέρα του ξεκίνησε καλά και βρήκε ήδη από το πρωί κάτι να φάει. Η Δέσποινα από το διπλανό φούρνο επισημαίνει πως οι σακούλες εναλλάσσονται συνέχεια. «Αγοράζει ο κόσμος παραπάνω ψωμί και το κρεμάει στον κάδο για να το πάρουν οι άποροι», λέει στον «Ε.Τ.».

Η ίδια, άλλωστε, προσφέρει τις περίσσιες φραντζόλες της ημέρας σε άτομα που έχουν ανάγκη. «Βέβαια, εγώ δεν τα κρεμάω σε κάδους, τα δίνω σε οικογένειες που γνωρίζω ότι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Και αυτές οι οικογένειες είναι πολλές», αναφέρει, θέλοντας να δείξει την ανέχεια στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί Έλληνες ως απόρροια του Μνημονίου και των μέτρων λιτότητας.

Ανάμεσα στις απότομες ανηφόρες και κατηφόρες της Κυψέλης, στην οδό Φαιδριάδων, από έναν κάδο ανακύκλωσης κρέμεται ταψάκι μιας χρήσης, με σπιτικούς λαχανοντολμάδες, και τη συνοδεία μιας φέτας ψωμί. «Κανονικά γεύματα αφήνουν οι νοικοκυρές. Περιποιημένα και καθαρά», λέει ο προϊστάμενος του τμήματος Αποκομιδής και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, Δημήτρης Κοσμάτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και περίπου ένα χρόνο. «Οι σακούλες με φαγητό στα ‘‘αφτιά’’ των κάδων είναι κάτι καινούργιο, το οποίο διαπιστώνουμε τον τελευταίο χρόνο. Επίσης, πιο συχνά αφήνουν σακούλες με ρούχα, αλλά αυτό είναι κάτι που το βλέπαμε και πριν από τρία χρόνια. Σε όποιον περισσεύει κάτι, αντί να το πετάξει, το αφήνει δίπλα για να το πάρει ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη», αναφέρει.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι αυτή η πρωτοβουλία ακόμα βρίσκεται στην αρχή της, χωρίς να είναι δεδομένο ότι συμβαίνει σε καθημερινή βάση, ούτε σε συγκεκριμένα «στέκια» της Αθήνας. «Μια ημέρα σε μια γειτονιά μπορεί να μη βρούμε τίποτα, ενώ την επόμενη να είναι τρεις κάδοι στη σειρά με κρεμασμένες σακούλες», λέει στον «Ε.Τ.».

Πάντως, οι περιοχές όπου οι υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έχουν εντοπίσει αρκετές φορές ψωμί ή φαγητό, έξω από τους κάδους απορριμμάτων, εκτός από την Κυψέλη είναι, επίσης, το Γκύζη καθώς και ο Νέος Κόσμος.

Ιδιαίτερα στην Κυψέλη, πάντως, οι κάδοι απορριμμάτων κυριολεκτικά δίνουν… ζωή. Η Κατερίνα, κάτοικος της περιοχής, αναφέρει πως για ορισμένους δημότες αποτελεί καθημερινή συνήθεια. «Όπως κάποιοι μαζεύουν την ανακύκλωση, ενώ άλλοι συγκεντρώνουν φαγητό για αδέσποτα σκυλιά, έτσι πλέον ορισμένα σπίτια μεριμνούν ώστε ό,τι περισσέψει από το φαγητό της ημέρας να το βάλουν σε μια σακούλα και να το κρεμάσουν έξω από τα σκουπίδια», λέει χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.».

Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο Λευτέρης, ο οποίος διατηρεί περίπτερο στη Φωκίωνος Νέγρη και Δροσοπούλου. Όπως λέει: «Στους κάδους εδώ τριγύρω το βλέπω συνέχεια να γίνεται. Όχι μόνο με σπιτικό φαγητό, αλλά και με περίσσευμα από εστιατόριο. Εκεί όμως που γίνεται χαμός είναι γύρω από το σπίτι μου, κάτω από την πλατεία Αμερικής. Σχεδόν όλα τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών έχουν υιοθετήσει αυτή την πρωτοβουλία».

Στην ίδια περιοχή, ο Γιώργος, ο οποίος επίσης διαθέτει περίπτερο, κάνει λόγο για εξαθλίωση. «Κρεμιούνται από τους κάδους και ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια. Είναι τραγικό το θέαμα που βλέπω από το πρωί μέχρι το βράδυ. Οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε!», τονίζει.

Οι πολίτες αφήνουν το καθαρό φαγητό και τις προμήθειες, αφού πραγματοποιηθεί η αποκομιδή των σκουπιδιών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα τα μαζέψει ο δήμος. «Εμείς είμαστε αναγκασμένοι να καθαρίσουμε τα πάντα. Και είναι θλιβερό να χρειαστεί να μαζέψεις μια σακούλα με ρούχα σε καλή κατάσταση ή φαγητό που προορίζεται για έναν άπορο. Όμως, συνήθως, όποιος θέλει να αφήσει κάτι, σκέφτεται έξυπνα και το αφήνει μετά την αποκομιδή», προσθέτει ο προϊστάμενος του τμήματος αποκομιδής.

Εκτός από την Αθήνα, η ίδια κίνηση ανθρωπιάς παρατηρείται έντονα και στην επαρχία, όπου ο αριθμός των αστέγων και νεόπτωχων είναι ανησυχητικός. Αλλεπάλληλα δημοσιεύματα των κρητικών μέσων ενημέρωσης αναδεικνύουν ότι πολλοί κάτοικοι, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια των άπορων συμπολιτών τους, ετοιμάζουν σακουλάκια και τα τοποθετούν έξω από τους κάδους.

Ψωμί, μακαρόνια, όσπρια και μερίδες μαγειρεμένου φαγητού που έχουν περισσέψει από το μεσημεριανό τραπέζι είναι μόνο μερικά από αυτά που έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς. Την ίδια ώρα, άποροι περιμένουν το κλείσιμο των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να πάρουν κάποια από τα ληγμένα τρόφιμα που προορίζονται για τα σκουπίδια.

Ενάμισι εκατ. άνεργοι, δύο εκατ. φτωχοί και χιλιάδες άστεγοι

Ενάμισι εκατομμύριο ανέργους και δύο εκατομμύρια φτωχούς μετράει η Ελλάδα από την έλευση της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, οι 20.000 άστεγοι, όπως καταγράφηκαν από τα τελευταία στοιχεία, μέσα στο 2012 σχεδόν διπλασιάστηκαν!

Άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που μένουν άνεργοι, άνθρωποι πνιγμένοι στα χρέη που έμειναν στο δρόμο, χιλιάδες Έλληνες που κοιμούνται σε παγκάκια, γέφυρες, πλατείες, στοές. Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα της χώρας μας σήμερα.

Τεράστιες ουρές σχηματίζονται στα συσσίτια των δήμων και της Εκκλησίας. Μόνο στο καθημερινό συσσίτιο του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων, που οργανώνει ο Δήμος Αθηναίων με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σιτίζονται περίπου 1.500 άτομα. Εάν προστεθούν τα συσσίτια των υπόλοιπων δήμων, καθώς και οι πρωτοβουλίες ανθρωπιάς που παίρνουν μεμονωμένα άτομα ή μικρές ομάδες πολιτών, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την κατάσταση της χώρας. Οι επίσημοι αριθμοί σοκάρουν: Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο του 2012 ανήλθε στο 21,9%, με τον αριθμό των ανέργων στα 1.075.081 άτομα. Σε σχέση μάλιστα με τον Μάρτιο του 2011, η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 37,8%.

Μαρία- Νίκη Γεωργαντά, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα