Έξω από το αμερικανικό Χρηματιστήριο η Siemens

Η είδηση στην Ελλάδα, ούτε καν πέρασε μονόστηλο στα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας. Στη Γερμανία όμως, δόθηκε ιδιαίτερη διάσταση, δεδομένου ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό. Ενδεικτικά, η εκ των έγκυρων οικονομικών-πολιτικών εφημερίδων, Handelsblatt, αναφέρει την αποχώρηση της Siemens από το αμερικανικό Χρηματιστήριο, με τον τίτλο «Η Siemens

δεν βλέπει πλέον κανένα λόγο να παραμείνει στο αμερικανικό Χρηματιστήριο».

Το «αμερικανικό όνειρο» λοιπόν, της Siemens, κράτησε μόλις μια δεκαετία. Σε αυτό το διάστημα, η γερμανική εταιρεία δέχτηκε σφοδρότατη επίθεση, αφού ακριβώς από τις ΗΠΑ ήταν που αποκαλύφθηκε το διεθνές σκάνδαλο δωροδοκιών πολιτικών και κρατικών παραγόντων από την Siemens. Σκάνδαλο, με υπερατλαντικές αφετηρίες, που ήλθε ως τσουνάμι και στην Ελλάδα, το 2006, όπου όμως, ακόμα δεν έχει γίνει ούτε καν η δίκη των εμπλεκομένων, ενώ παραμένουν άγνωστες πολλές πτυχές αυτής της μεγάλης υπόθεσης. Να σημειωθεί πως Siemens πλήρωσε πολύ ακριβά στο αμερικανικό κράτος το γεγονός ότι «συνελήφθη να κλέπτει οπώρας». Κι’ αυτό έγινε σε μια περίοδο ιδιαιτέρως δυναμικής εισόδου της Siemens στην «αμερικανική αγορά». Να σημειωθεί ότι μέχρι το 1999, οπότε ελήφθη η απόφαση για είσοδο της γερμανικής εταιρείας στο αμερικανικό Χρηματιστήριο, η μίζα 2% ήταν νόμιμη (!).

Τώρα, λοιπόν, η εταιρεία υποστηρίζει ότι αποφάσισε να αποσυρθεί από το αμερικανικό Χρηματιστήριο με τη δικαιολογία ότι ο όγκος των συναλλαγών της στις μειώθηκε δραματικά και ότι θα ρίξει το βάρος της πλέον στην Γερμανία, και το πιθανότερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, στην Κίνα και τη Ρωσία. Πάντως, όπως υποστηρίζουν γερμανικοί κύκλοι, και ο ίδιος ο νέος πρόεδρος του γερμανικού κολοσσού, κ.Κάϊζερ, η Siemens θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για την αμερικανική αγορά.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα