Η μοναξιά σκοτώνει

Το αίσθημα μεγάλης μοναξιάς σε μακροπρόθεσμη βάση μπορεί να είναι χειρότερο από ό,τι η παχυσαρκία, όσον αφορά την αύξηση δυνητικά θανατηφόρων κινδύνων για την υγεία που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο, λένε οι επιστήμονες.

Η χρόνια μοναξιά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες ενός πρόωρου θανάτου κατά 14 τοις εκατό, το οποίο είναι τόσο κακό όσο το να είναι κάποιος υπέρβαρος και σχεδόν τόσο κακό όσο η φτώχεια, όσον αφορά την υπονόμευση της μακροπρόθεσμης ευημερίας ενός ατόμου, διαπίστωσε μια μελέτη. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν περισσότερο, περνούν ένα μεγαλύτερο μέρος της

ζωής τους με το να αισθάνονται μοναξιά. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σωματική τους, καθώς και την ψυχική τους υγεία. Η μοναξιά είναι επίσης όλο και πιο κοινή καθώς οι άνθρωποι ζουν μόνοι τους ή απομονώνονται από τους συγγενείς και τους φίλους, ειδικά κατά τη συνταξιοδότηση . Η έρευνα έχει δείξει ότι σε κάποια δεδομένη στιγμή, μεταξύ 20 και 40 τοις εκατό των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας αισθάνονται μοναξιά.

Μια πρόσφατη έρευνα από το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας διαπίστωσε ότι το 10 τοις εκατό των Βρετανών συχνά αισθάνονται μοναξιά, το ένα τρίτο έχουν ένα στενό φίλο ή συγγενή που νομίζουν ότι είναι πολύ μοναχικός και οι μισοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο μοναχικοί σε γενικές γραμμές.Μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2.000 Αμερικανοί άνω των 50 ετών που παρακολουθήθηκαν επί έξι χρόνια, διαπίστωσε ότι ο βαθμός στον οποίο ένιωθαν μοναξιά μπορεί να συνδέεται με τον συνολικό τους κίνδυνο θανάτου λόγω ασθένειας, στο τέλος αυτής της περιόδου.

Ο καθηγητής John Cacioppo, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, είπε ότι υπάρχουν δραματικές διαφορές στο ποσοστό μείωσης της σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς οι άνθρωποι γερνούν και ότι αυτές μπορεί να συνδέονται με τον αριθμό των ικανοποιητικών σχέσεων που οι άνθρωποι διατηρούν με φίλους και συγγενείς καθώς γερνούν. «Έχουμε μυθικές απόψεις για τη συνταξιοδότηση. Πιστεύουμε ότι συνταξιοδότηση σημαίνει να αφήνουμε φίλους και οικογένεια και να αγοράζουμε μια ζεστή θέση στη Φλόριντα, όπου θα ζήσουμε ευτυχισμένοι. Αλλά αυτό δεν είναι ίσως η καλύτερη ιδέα» είπε ο καθηγητής Cacioppo. «Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι που συνεχίζουν να αλληλεπιδρούν με συναδέλφους τους μετά τη συνταξιοδότηση και να έχουν φίλους κοντά είναι λιγότερο μόνοι. Αυτό είναι αλήθεια σε όλο τον κόσμο. Έχω κάνει μελέτες στην Ευρώπη και την Κίνα και δεν έχουμε διαπιστώσει καμία διαφορά» λέει ο καθηγητής.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δηλώνουν ότι προτιμούν για παρέα τον εαυτό τους, η μοναξιά ή η χαρά του να είσαι μόνος δεν είναι το ίδιο με το συναίσθημα του πόνου της μοναξιάς, που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η χρόνια μοναξιά συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης το πρωί, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η μοναξιά συνδέεται επίσης με την υψηλότερη αρτηριακή πίεση και την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, λέει ο καθηγητής.

Μια πιθανή εξήγηση για τη σχέση της μοναξιάς με την κακή υγεία είναι ότι η μοναξιά φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους να κοιμούνται λιγότερο βαθιά. Οι μοναχικοί άνθρωποι τείνουν να υποφέρουν από σύντομα «ξυπνήματα» μέσα στη νύχτα, τα οποία μπορεί να αντανακλούν μια νευρικότητα για την μοναξιά μέσα στη νύχτα. «Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και χάνουν την κινητικότητά τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο χρόνιας μοναξιάς, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ευημερία τους άμεσα και αυξάνει τις πιθανότητες για κατάθλιψη, μειωμένη ανοσία και κόπωση, λόγω της χαμηλότερης ποιότητας ύπνου –παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη γήρανση» είπε ο καθηγητής Cacioppo. Η συμβουλή του προς τους ανθρώπους που ανησυχούν για το αίσθημα της μοναξιάς είναι: «Περάστε καλά με τον εαυτό σας και μοιραστείτε καλές στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους. Οι μη μοναχικοί άνθρωποι διασκεδάζουν με άλλους ανθρώπους».

www.independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα