Εξευτελιστικοί αστυνομικοί έλεγχοι στα παιδιά των «νοικοκυραίων»;

Χθες το απόγευμα, περί τις 4, το Antinews κατέγραψε το εξής περιστατικό, στο Παγκράτι, στη διασταύρωση των οδών, Σπύρου Μερκούρη και του παραδρόμου, Νηριήδων: Μια ομάδα οκτώ ανδρών και γυναικών της ΕΛΑΣ με τέσσερις μοτοσυκλέτες, σταμάτησαν δυο "νεαρά άτομα", τα οποία εκινούντο στην αρχή της Νηριήδων.

Στη συνέχεια, αφού τα έστησαν με το πρόσωπο στον τοίχο και σηκωμένα τα χέρια, τα υπέβαλαν σε σωματικό έλεγχο. Κατόπιν, αφού, όπως αποδείχτηκε, δεν προέκυψε κάτι "ύποπτο",

οι αστυνομικοί προέβησαν σε έλεγχο ταυτοτήτων. Και από αυτόν, ουδέν μεμπτόν προέκυψε. Όλα έγιναν σε διάστημα περίπου δέκα λεπτών. Και όλα εξελίχθηκαν ήσυχα, χωρίς κανένα "παρατράγουδο", αντιδράσεις ή διαπληκτισμούς ανάμεσα στους δυο νεαρούς και τους αστυνομικούς. Έτσι, τα δυο "νεαρά άτομα" αφέθησαν να συνεχίσουν τον δρόμο τους.

Ο συντάκτης του Antinews που εκείνη τη στιγμή περνούσε τυχαία από την περιοχή, αποτύπωσε εν μέρει το περιστατικό στο βίντεο του τηλεφώνου του. Κατόπιν, προσέγγισε τους δυο νεαρούς, τους οποίους ρώτησε τι συνέβη. "Τίποτα το ιδιαίτερο. Μας έκαναν σωματικό έλεγχο και μας τσέκαραν τις ταυτότητες", είπαν. "Παρ' ότι μας έψαξαν, σε εμένα, επέμεναν και ξαναεπέμεναν αν έχω "κάτι" (;) επάνω μου, αλλά τελικά ... όλα κούλ"!, είπε ο ένας εκ των δυο.

Επρόκειτο για δυο παιδιά, ηλικίας 19-20 ετών. Φοιτητάκια. Η εξωτερική εμφάνισή τους, απολύτως συνηθισμένη. Όπως της απόλυτης πλειοψηφίας των Ελληνόπουλων. Ούτε για "φρικιά" φαίνονταν, ούτε για "κλεφτρόνια" ή "πρεζόνια". Το ελαφρό μουσάκι τους, καθαρά πρόσωπα, πεντακάθαρα ρούχα, κάποια από αυτά σινιέ, σε μια συνοικία μικροαστική - μικρομεσαία, σε μια ώρα ντάλα μεσημέρι, με όλα τα μαγαζιά ανοικτά, που περνούσαν από το ένα φανάρι στο άλλο, δίχως να κινούνται ύποπτα.

Τι ήταν εκείνο που κίνησε την "περιέργεια" του αστυνομικού στην πρώτη μοτοσυκλέτα, και έγνευσε στους υπόλοιπους να "αφιππεύσουν", και να σταματήσουν αυτά τα δυο "νεαρά άτομα", όπως συνηθίζει να λέει η Αστυνομία τους νέους, και να τα ελέγξουν; Άγνωστο. Ίσως, θα ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικό να απαντήσει το γραφείο Τύπου της ΕΛΑΣ ποιες εντολές έχουν πάρει οι αστυνομικοί και με ποια κριτήρια τους έχουν πει να σταματούν νέους ή άλλους στο δρόμο και να τους υποβάλλουν σε ελέγχους.

Διότι, εάν δεν κόβει το μάτι των αστυνομικών "ξυράφι", για να ξεχωρίσουν με την πρώτη ματιά εάν κάποιος είναι ένας απλός νομοταγής πολίτης που είναι ελεύθερος να περπατάει στο δρόμο, από το "κλεφτρόνι", ή ανεκπαίδευτος είναι ή δεν κάνει για τη δουλειά του αστυνομικού. Βεβαίως, θα πει κανείς, η ομάδα των μοτοσυκλετιστών συνεστήθη πρόσφατα και είναι φυσικό να μην έχουν την εμπειρία του "παλιού".

[photo_0]

Κατ' αρχήν, το ερώτημα είναι αν εκπαιδεύτηκαν σωστά. Αν, πολύ περισσότερο, οι επικεφαλής των ομάδων είναι "άξιοι" και έμπειροι.

Δεύτερον, σκόπιμο είναι να διευκρινιστεί αν ήταν ικανοποιητικά ή όχι τα αποτελέσματα κατά τις εξετάσεις που πέρασαν οι προετοιμαζόμενοι στην εκπαίδευση (αρκετοί από αυτούς, προερχόμενοι από ειδικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων).

Τρίτον, και κυριότερο, ποιες εντολές τους έχουν δοθεί: Να εστιάζουν σε πραγματικά ύποπτα άτομα, με κύριο στόχο την ορθή αστυνόμευση και την προστασία του πολίτη, με παράλληλο πάντα σεβασμό στην ελευθερία κίνησης του πολίτη, ή τους έχουν δοθεί εντολές όποιο "νιάτο" βλέπουν και δεν τους "κοζάρει" καλά, να του την πέφτουν; Κι' αν ισχύει το τελευταίο, ποιος εν τέλει είναι ο στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης; Η προστασία του πολίτη ή η καλλιέργεια αισθήματος ανασφάλειας εκ μέρους των ίδιων των οργάνων της τάξης; Κάτι που προφανώς πλήττει το κύρος και την αποστολή που πρέπει να έχουν οι αστυνομικοί, τους οποίους άλλωστε πληρώνουν οι σκληρά φορολογούμενοι πολίτες.

Εν τέλει, αυτά τα δυο "νεαρά άτομα" που ελέγχθηκαν στη Μερκούρη και Νηριήδων, κοντά στην κατοικία Δένδια, είναι τα παιδιά κάποιας μικρομεσαίας οικογένειας (αν κρίνει κανείς και από το παρουσιαστικό τους). Τα παιδιά των οικογενειών που, όπως λέγεται, δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται, ακόμα κι' αν κάνουν κάποιες "υπερβολές" ορισμένα "όργανα - νταήδες". Είναι τα παιδιά της μέσης ελληνικής οικογένειας. Των νοικοκυραίων, που λέμε, δηλαδή, τους οποίους, προεκλογικά, η ΝΔ υποσχέθηκε να προστατεύσει. Και γι' αυτό, κι' εμείς, από το βήμα του Antinews καλούσαμε σε καταψήφιση του Τσίπρα. Άλλο, αν η κυβέρνηση δεν το κάνει, ούτε στα οικονομικά, ούτε στο μεταναστευτικό, ούτε σε άλλους τομείς.

Αντιλαμβάνονται οι κύριοι της λεωφόρου Κατεχάκη ότι όλα αυτά μπορεί να τους γυρίσουν μπούμερανγκ; Επικοινωνιακά, ήδη έχουν στο ενεργητικό τους μια σοβαρή ήττα, η οποία μάλιστα έπληξε σοβαρά την εικόνα της κυβέρνησης, με την αμφιλεγόμενη επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης στο Κουκάκι, και έδωσε την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να μιλάει για αστυνομοκρατία. Με την οικογένεια, Ινδαρέ. Δηλαδή, μια επίσης μέση μικρομεσαία ελληνική οικογένεια (μα καλά, τη "μεσαία" τάξη έχει βάλει στο μάτι η κυβέρνηση;). Βεβαίως, επιβάλλεται αναμονή για τα τελικά αποτελέσματα των αστυνομικών στα κατειλημμένα σπίτια, και την απόφαση της Δικαιοσύνης. Αλλά, επικοινωνιακά, έως τώρα, μάλλον σε βάρος της κυβέρνησης απέβη το "σόου Κάλαχαν".

Το Antinews το έχει σημειώσει επανειλημμένως: Η Ελλάδα χρειάζεται Αστυνομία στην υπηρεσία του πολίτη, καλά εκπαιδευμένη, πολύ καλά "διαβασμένη" περί τους νόμους της δημοκρατικής Πολιτείας και τη νομιμότητα, και με ικανή τόσο πολιτική όσο και φυσική ηγεσία.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα