Εξαπλώνεται εκτός Κίνας ο κορονοϊός: 18 οι νεκροί - Κρούσματα σε Σινγκαπούρη, Σ. Αραβία και Βιετνάμ

Στα 634 ανέρχεται μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από τον νέο κορονοϊό όπως μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση. Οι θάνατοι από την ασθένεια ανήλθαν στους 18, καθώς επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος (πέραν των μέχρι χθες γνωστών 17), εκτός της επαρχίας Χουμπέι.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Χόνγκ Κόνγκ, Ταιβάν, Κίνα, Σινγκαπούρη.

Επίσης για πιθανά κρούσματα έχουν αναφέρει υποθέσεις η Ρωσία, η Αυστραλία και η Βραζιλία, μέχρι στιγμής.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέσει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου γουάν στην κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι προκειμένου να βοηθήσει στις προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας του νέου κοροναϊού, με περισσότερα από 600 κρούσματα στη χώρα.

Η επαρχία Χουμπέι είναι η πλέον πληγείσα στη χώρα από το ξέσπασμα, που ξεκίνησε στην πρωτεύουσά της Ουχάν.

Επίσης, το υπουργείο Παιδείας της Κίνας ανέφερε σήμερα ότι οι εκπαιδευτικές διοικήσεις και τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα δεν θα πρέπει να οργανώνουν μαζικές συγκεντρώσεις ή εξετάσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία.

Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια πρέπει να λάβουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, πριν από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, συστήνεται στην εγκύκλιο που εστάλη από το υπουργείο.

Οι φοιτητές επιστρέφουν στα μαθήματά τους, μετά την εξεταστική, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Ουχάν θα κατασκευάσει ειδικό νοσοκομείο

Η κινεζική πόλη Ουχάν, επίκεντρο του ξεσπάσματος ενός νέου κοροναϊού, θα κατασκευάσει ένα νοσοκομείο ειδκά για τη νοσηλεία ασθενών από τον ιό, το οποίο σκοπεύει να ολοκληρώσει εντός έξι ημερών, ανέφερε σήμερα η κρατική Beijing News, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή της κατασκευαστικής εταιρίας που θα αναλάβει το έργο.

Ο ιός έχει μολύνει περισσότερους από 600 ανθρώπους και έχει σκοτώσει 17, αναγκάζοντας την Ουχάν να κλείσει όλες τις μεταφορικές συνδέσεις.

Νοσοκόμα από την Ινδία διαγνώστηκε με τον ιό στη Σαουδική Αραβία

Μια νοσοκόμα από την Ινδία που εργάζεται σε νοσοκομείο στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας διαγνώστηκε με τον κορονοϊό, έγινε σήμερα γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας.

"Περίπου 100 νοσοκόμες από την Ινδία, οι περισσότερες από την Κεράλα, που εργάζονται στο νοσοκομείο Αλ Χαγιάτ υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και μία εξ αυτών διαγνώστηκε με τον κορονοϊό. Η νοσοκόμα υποβάλλεται σε αγωγή στο νοσοκομείο Άσιρ και αναρρώνει" έγραψε στο Twitter ο Β. Μουραλιντχαράν.

Το νοσοκομείο Αλ Χαγιάτ βρίσκεται στο Χαμίς Μουσάιτ, σε απόσταση 900 χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Ριάντ. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι νοσοκόμες τέθηκαν σε καραντίνα και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις εξαιτίας του κινδύνου. Προς το παρόν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν ανταποκριθεί σε αίτημα για να σχολιάσουν το περιστατικό.

Δύο κρούσματα στο Βιετνάμ

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο Κινέζοι πολίτες διαγνώστηκαν με τον κορονοϊό σε αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας και η υγεία τους βρίσκεται σε "καλή κατάσταση".

Οι δύο άνδρες, πατέρας και γιος, νοσηλεύονται από την 22α Ιανουαρίου, αφού παρουσίασαν πυρετό και τώρα υποβάλλονται σε αγωγή στο νοσοκομείο Τσο Ρέι στην πόλη Χο Τσι Μινχ, έγινε γνωστό από το υπουργείο, σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του. Ο γιος έφθασε πρόσφατα στο Βιετνάμ από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου ο νέος ιός πρωτοδιαγνώστηκε, και μετέβη στην πρωτεύουσα Ανόι και την πόλη Νχα Τρανγκ, στο νότιο τμήμα της χώρας, προτού μπει στο νοσοκομείο.

Το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 630 στην Κίνα.

"Το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί για ύποπτα συμπτώματα στα αεροδρόμια Νχα Τρανγκ και Ντανάνγκ, όπου πολλοί Κινέζοι επισκέπτες φθάνουν", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Νγκουγιέν Τρουόνγκ Σον. "Όλοι οι επισκέπτες από τις περιοχές όπου καταγράφονται κρούσματα θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και πρέπει να υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους", πρόσθεσε ο υπουργός.

Πρώτο κρούσμα στη Σιγκαπούρη

Την ίδια στιγμή η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού, όπως έγινε γνωστό από την εφημερίδα Straits Times.

Ο 66χρονος άνδρας που έχει προσβληθεί από τον ιό είναι Κινέζος υπήκοος και κάτοικος της πόλης Ουχάν, όπου εκδηλώθηκε ο ιός, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι επίσης πιθανό να υπάρχει άλλο ένα κρούσμα.

Πιθανά κρούσματα στη Σκωτία

Τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι που ταξίδεψαν στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα από την πόλη Ουχάν εξετάζονται για πιθανή προσβολή τους από τον κορονοϊό που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό. Οι ασθενείς νοσηλεύονται με συμπτώματα γρίπης σε απομόνωση σε νοσοκομείο της Γλασκώβης. Οι μέχρι στιγμής εξετάσεις δεν έχουν αποκλείσει αλλά ποτέ και επιβεβαιώσει την πιθανότητα να είναι φορείς του ιού που έχει ως επίκεντρο την Ουχάν και έχει στοιχίσει τις ζωές τουλάχιστον 17 ανθρώπων. Οι τέσσερις ασθενείς είχαν προσγειωθεί στο Λονδίνο πριν ταξιδέψουν στη Σκωτία.

Νωρίτερα, σε δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε διαβεβαιώσει ότι η Βρετανία είναι "καλά προετοιμασμένη" για την αντιμετώπιση του ιού. Ο κ. Χάνκοκ είχε πει ότι οι πιθανότητες κρουσμάτων στη χώρα έχουν μεν αυξηθεί, αλλά παραμένουν χαμηλές.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα