Έτοιμη η υπερ-βόμβα 15 τόνων του Πενταγώνου

08:39 3/8/2012 - Πηγή: Antinews

Η μεγαλύτερη συμβατική βόμβα που αναπτύχθηκε ποτέ είναι έτοιμη να σπείρει την καταστροφή στους εχθρούς των ΗΠΑ. Ο Γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ,  Michael Donley,  δήλωσε πως η βόμβα-ρεκόρ τύπου διάρρηξης οχυρών (bunker-buster) είναι πλέον έτοιμη μετά από χρόνια δοκιμών.

«Αν χρειαζόταν να χρησιμοποιηθεί σήμερα, θα ήμασταν έτοιμοι,» δήλωσε ο Donley στους Air Force Times.

«Συνεχίζουμε να κάνουμε δοκιμές με τη βόμβα για να βελτιώσουμε τις ικανότητές της, αλλά αυτό είναι συνεχές. Έχουμε, τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με την υπάρχουσα διαμόρφωση της σήμερα.»

Το Πεντάγωνο έχει ξοδέψει 330 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και παράδοση περισσοτέρων από 20 καθοδηγούμενες Massive Ordnance Penetrators ή MOP’s, όπως ονομάζονται οι καινούριες βόμβες, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να ανατινάσσουν μέχρι και 200 πόδια σκυροδέματος.

Νωρίτερα φέτος, το Πεντάγωνο διοχέτευσε 120 εκατομμύρια δολάρια από δύο άλλα προγράμματα ανάπτυξης όπλων στις βόμβες MOP. Τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τον επανασχεδιασμό και την αναβάθμιση των καθοδηγούμενων βλημάτων, ώστε να παρέχουν «μια βελτιωμένη απάντηση σε απειλές» κατά των  «βαθύτερων οχυρωμάτων».

Αν και έχει υπάρξει προηγουμένως μια μεγαλύτερη πυρηνική συσκευή, το νέο συμβατικό όπλο είναι έξι φορές το βάρος της τελευταίας παρόμοιας βόμβας που χρησιμοποιούνταν από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, και μεταφέρει εκρηκτικό φορτίο άνω των 2,5 τόνων!

Οι στρατιωτικοί αρχηγοί των ΗΠΑ παραδέχτηκαν ανοιχτά ότι το όπλο αυτό έχει στόχους τις οχυρωμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις «κρατών παρίες» όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Παρά το γεγονός ότι το Πεντάγωνο επιμένει ότι δεν απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη απειλή, ανώνυμοι αξιωματούχοι στο Υπουργείο έχουν επανειλημμένως ισχυριστεί ότι η βόμβα είναι κομμένη και ραμμένη για να απενεργοποιήσει τις Ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Fordo, ή τουλάχιστον να εκφοβίσει την Τεχεράνη.

Το Ιράν εργάζεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο Fordo, οι οποίες είναι χτισμένες μέσα σε ένα βουνό, στην καρδιά της χώρας, και έχουν ήδη χαρακτηριστεί “απόρθητες” από ανώτερους αξιωματούχους στην Τεχεράνη. Το Ιράν έχει συχνά καυχηθεί για τη γρήγορη ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος, ενώ αρνείται ότι προτίθεται να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Οι δηλώσεις του Donley μπορούν να ληφθούν ως μια διαβεβαίωση της αποφασιστικότητας των ΗΠΑ να ανατρέψουν τις πυρηνικές βλέψεις του Ιράν.

Το αν η βόμβα MOP θα είναι σε θέση να καταστρέψει το Fordo είναι ανοικτό προς συζήτηση και δεν μπορεί να ξέρει σίγουρα καμιά από τις δυο πλευρές.

Η αποτελεσματικότητα των bunker-busters εξαρτάται από τη σύσταση του εδάφους στο οποίο βυθίζεται και την εσωτερική διάρθρωση των εγκαταστάσεων που καλείται να πλήξει. Στην περίπτωση της Fordo, οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν μόνο μια πρόχειρη εικόνα των εγκαταστάσεων.

Στην καλύτερη περίπτωση, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ένα επιτυχημένο χτύπημα θα μπορούσε να πάει το ιρα

Keywords
Τυχαία Θέματα