Ερντογάν: Τα σύνορα θα μείνουν ανοιχτά - Η Ελλάδα "σκότωσε μετανάστες"

16:49 6/3/2020 - Πηγή: Antinews

Τα σύνορα προς την Ευρώπη θα παραμείνουν ανοικτά για μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να κινηθούν προς τα εκεί, τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά το ταξίδι της επιστροφής του από τη Μόσχα, ενώ κατηγόρησε ξανά την Ελλάδα ότι - σύμφωνα με τον ίδιο - "σκότωσε πέντε μετανάστες" και "τρυπούσε τις βάρκες μεταναστών για να τις βυθίσει".

Δικαιολόγησε έτσι την άρνησή του να συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση την οποία πρότεινε ο πρωθυπουργός της

Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ με συμμετοχή του ιδίου, του Τ. Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ελλάδα διώκει αυτούς τους ανθρώπους. Με βάση τα στοιχεία που έχω, η ελληνική αστυνομία έχει σκοτώσει τουλάχιστον πέντε ανθρώπους. Επιπλέον, τρυπούσαν με μαχαίρια τις λαστιχένιες βάρκες των μεταναστών για να τις βυθίσουν, πράγμα που συνιστά βάρβαρη πρακτική", ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

"Οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι η ανθρώπινη ζωή έχει αξία", τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταγγείλει την Άγκυρα και τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας για προπαγάνδα και χρήση fake news, καθώς δεν έχει προσκομιστεί κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι άνδρες και γυναίκες των ελληνικών αρχών έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή οποιουδήποτε πρόσφυγα ή μετανάστη προσπάθησε να εισέλθει στην Ελλάδα.

"Είναι τα σύνορα ανοικτά ή κλειστά; Δεν χρειάζεται να το συζητάμε πια. Ό,τι έγινε έγινε. Οι πρόσφυγες αναχωρούν μόνοι τους", είπε ακόμη ο κ. Ερντογάν.

Η παράτυπη μετανάστευση είναι ένα από τα βασικά απότοκα της συριακής κρίσης, συνέχισε, και η Τουρκία "δεν μπορεί να αντέξει μόνη της την εισροή τόσων προσφύγων".

Για τη συμφωνία του με τον ομολόγό του της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν σχετικά με το Ιντλίμπ, που επηρεάζει και το προσφυγικό, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε:

"Ας υποθέσουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι από το Ιντλίμπ θα εισέλθουν στην Τουρκία με κάποιο τρόπο. Αυτό σημαίνει συνολικός αριθμός 5 έως 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Πώς θα μπορούσε η Τουρκία να χειριστεί ένα τέτοιο ζήτημα; Έπρεπε να σταματήσουμε αυτή την κίνηση και χάρη σε αυτή τη συμφωνία, καταφέραμε να το κάνουμε", κατέληξε.

Την αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζήτησε από την καγκελάριο Μέρκελ ο Τούρκος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην καγκελάριο της Γερμανίας σήμερα ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας δεν λειτουργεί και πρέπει να αναθεωρηθεί, όπως ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτήν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Ερντογάν είπε επίσης στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, έχει ως στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

"Ο πρόεδρός μας ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τους Τούρκους στρατιώτες και θα διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα. Ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Τουρκία: Το ΥΠΕΞ κατηγορεί την ΕΕ ότι "ποδοπατά" το διεθνές δίκαιο και χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πολιτικό εργαλείο

Η Τουρκία κατηγόρησε απόψε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πολιτικό εργαλείο και επιτρέπει να "ποδοπατάται" το διεθνές δίκαιο, αφού οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ένωσης νωρίτερα διαμήνυσαν ότι θα εργαστούν για να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής τη ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να μην πηγαίνουν στα σύνορα γιατί "δεν είναι ανοικτά. Οι ΥΠΕΞ, από το Ζάγκρεμπ όπου συνεδρίασαν, επανέλαβαν ότι καταδικάζουν «τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς». «Αν κάποιος σας πει πως μπορείτε να πάτε στα σύνορα επειδή τα σύνορα είναι ανοικτά και πως μπορείτε να πάτε ελεύθερα στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αυτό δεν είναι αλήθεια», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας λέει ότι η στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην Ελλάδα στην προσπάθεια να σταματήσει τη διέλευση των μεταναστών από τα σύνορα δείχνει ότι οι Ευρώπαίοι επιτρέπουν να παραβλέπονται οι δικοί τους νόμοι και οι δικές τους αξίες.

Πηγή: capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα