Ερντογάν: Έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο - Ας μη μιλάει ο Μακρόν

Την έντονη αντίδραση του Τούρκου "σουλτάνου" προκάλεσε, όπως φαίνεται, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παρείχε στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τις "παράνομες δραστηριότητες" της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Γαλλία με ποιο δικαίωμα μιλάει για Ανατολική Μεσόγειο; Ο Μακρόν είναι ατζαμής. Δεν ξέρει. Εμείς έχουμε δικαιώματα

στην Κύπρο και δεν υποχωρούμε", είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, έπειτα από επίσκεψη στο Τατζικιστάν, όπου συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής και συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Είμαστε μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις. Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι άλλες δύο. Η Γαλλία τι ρόλο παίζει;" σημείωσε. Και πρόσθεσε: "Όσοι κατοικούν στην Κύπρο, Έλληνες και Τούρκοι, έχουν τα ίδια δικαιώματα".

Οι ρωσικοί S-400 θα φτάσουν τον Ιούλιο

Όσον αφορά τα ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, ο Ερντογάν είπε ότι θα αρχίσουν να φθάνουν στην Τουρκία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, μια εξέλιξη που αναμένεται ότι θα τροφοδοτήσει εντάσεις με την Ουάσινγκτον, σύμμαχο της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.

"Συζητήσαμε το θέμα των S-400 με τη Ρωσία. Το ζήτημα των S-400 έχει τακτοποιηθεί", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. "Πιστεύω ότι θα αρχίσουν να έρχονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου", πρόσθεσε, κάνοντας μια πιο συγκεκριμένη πρόβλεψη απ' ό,τι στο παρελθόν.

Οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πηγή αυξανόμενης διχόνοιας ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα πως η Τουρκία θα βγει από το πρόγραμμα του μαχητικού αεροπλάνου F-35, αν προχωρήσει στα σχέδιά της και παραλάβει τους S-400.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συζητήσει το θέμα με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όταν συναντηθούν αυτόν τον μήνα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).

"Όταν κάποιος κατώτερος στην ιεραρχία λέει διάφορα πράγματα, τότε αμέσως ερχόμαστε σε επαφή με τον κ. Τραμπ και προσπαθούμε να λύσουμε ζητήματα με τηλεφωνική διπλωματία. Μ' αυτόν τον τρόπο τα θέματα δεν παίρνουν πολύ χρόνο", πρόσθεσε.

Πηγή: capital.gr με πληροφορίες από Anadolu, Cyprus Mail, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα