Έρχονται αλλαγές στα επιτελεία των υπουργείων και τις ΔΕΚΟ

09:03 1/7/2012 - Πηγή: Antinews

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στη Βουλή, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για αλλαγές στις επιτελικές θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης, από τους γενικούς γραμματείς υπουργείων ως τις διοικήσεις ΔΕΚΟ και Οργανισμών.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως σχολίαζαν αρμόδια στελέχη στον «Τύπο της Κυριακής»,

δεν είναι να επέλθουν σαρωτικές αλλαγές αλλά να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για την αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος. Γι’ αυτό και θα παραμείνουν στις θέσεις τους πρόσωπα που έχουν αποδείξει τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητά τους, παράλληλα με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προσανατολίζεται στη δημιουργία της «ελληνικής task force», μιας διαπραγματευτικής ομάδας με μέλη το ικανότερο επιστημονικό προσωπικό της χώρας για το δύσκολο έργο των αναδιαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Είτε στην ομάδα αυτή είτε σε θέσεις του υπουργείου, όπως το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθούν δύο άνθρωποι με γνώσεις επί των οικονομικών και δημοσιονομικών: ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του Λουκά Παπαδήμου, και ο Διονύσης Χιόνης, καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ουσιαστικά διοικούν οι Τάκης Θωμόπουλος και Χαρ. Κύρκος, η αλλαγή είχε δρομολογηθεί πριν από τις εκλογές, με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις θέσεις τριών μελών του γενικού συμβουλίου, εκ των οποίων το ένα θα καταλάβει τη θέση του προέδρου, καθώς και δύο μελών της εκτελεστικής επιτροπής, εκ των οποίων το ένα θα είναι διευθύνων σύμβουλος.

Μετά την παραίτηση του Γιάννη Κουκιάδη από το ΤΑΙΠΕΔ, αναζητείται το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει και θα «τρέξει» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Πιθανότατα, θα είναι το νυν μέλος του Ταμείου Αντώνης Βαρθολομαίος, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. στο διοικητικό συμβούλιο.

Στην Εθνική Τράπεζα οι αλλαγές επήλθαν ήδη, με τον Γιώργο Ζαννιά να αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου, μετά την παραίτηση του Βασίλη Ράπανου, και τον Αλέξανδρο Τουρκολιά να ορίζεται διευθύνων σύμβουλος αντί του Απόστολου Ταμβακάκη.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες απουσίαζε στις Βρυξέλλες.

Αλλαγή φρουράς στις διοικήσεις

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ, Γιάννη Σπανουδάκη, προορίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξει η στρατηγική περί ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, καθώς ο πρωθυπουργός είχε ταχθεί κατά του «ξεπουλήματος» του κερδοφόρου ΟΠΑΠ.

Με ημερομηνία λήξης θεωρείται η θητεία των δύο επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρθούρου Ζερβού και Κωνσταντίνου Θέου, ενώ αλλαγές επίσης αναμένονται στη σύνθεση του Δ.Σ. της Επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να αλλάξει στελέ

Keywords
Τυχαία Θέματα