Έρχεται Χειμώνας!

Μέχρι πριν από τρεις βδομάδες, οι περισσότεροι «ψύχραιμοι» παρατηρητές, θεωρούσαν ως «δεδομένο» ότι με την αδειοδότηση των καναλιών ο Τσίπρας θα «ενισχύσει» τη θέση του. Και πώς ελέγχει ήδη τη δικαιοσύνη…

Αυτό άκουγες δεξιά-αριστερά…

Πλην, διαψεύστηκαν πανηγυρικά!

Γιατί τώρα, ο Τσίπρας αντί να «ενισχύσει» τη θέση του με την αδειοδότηση των καναλιών, έμπλεξε σε ένα κυκεώνα από τον οποίο μόνο πολύ τραυματισμένος

θα βγει. Και μπορεί πια να ΜΗ βγει καθόλου…

Αντί να εμφανιστεί ως ο «Άη Γιώργης» που σκοτώνει το δράκο της «διαπλοκής», έπεσε η μάσκα του «Αη Γιώργη» και αποκαλύφθηκε μια πολύ πιο αποτρόπαιη διαπλοκή!

Μπροστά στην όποια η παλαιά μοιάζει ως νωχελικό πεκινουά μπροστά σε αγριεμένο ντόμπερμαν.

Αποκαλύφθηκαν (μη συστημικές) παρα-τράπεζες, να στηρίζουν την διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ από πριν ακόμα πάρει την εξουσία!

Κι αφότου την πήρε να… τετραπλασιάζουν το ρυθμό των δανειοδοτήσεών προς δικούς του εργολάβους για να πληρώσουν πρόστιμα! Και δώστου μετά νέες δανειοδοτήσεις, για να πάρουν την πολυπόθητη άδεια, με «εγγυήσεις»… βοσκοτόπια, που δεν είναι δικά τους, είναι φίλων τους (!) και τα οποία δεν ανήκουν ολοκληρωτικά ούτε στους φερόμενους ως «ιδιοκτήτες» τους (!!) που τα «δάνεισαν», ούτε είναι εντελώς «καθαρά» από τραπεζικό δανεισμό για να μπορούν να υποθηκευθούν ξανά…!

Ο «εκλεκτός» εργολάβος μεταξύ 2011-14 έπαιρνε κατά μέσον όρο 12,5 εκατομμύρια το χρόνο. Και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, επί ΣΥΡΙΖΑ, πήρε 75 εκατομμύρια δηλαδή με ρυθμό 50 εκατομμύρια το χρόνο! Τετραπλασιάστηκε ο ρυθμός!

Και έχουν το θράσος να λένε: «φταίνε οι προηγούμενοι»!

Κι ακόμα χειρότερα: τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, στο ΤΕΕ που ήταν το μεγάλο «αφεντικό» της μη συστημικής τράπεζας έλυνε και έδενε - ήδη από τότε - ο σημερινός υπουργός! Όχι η προηγούμενη κυβέρνηση…

Άρα πίσω από αυτή τη μη συστημική τράπεζα – που εξελίχθηκε σε παρατράπεζα - ήταν το «μακρύ χέρι του ΣΥΡΙΖΑ», πριν ακόμα έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση (και το «ξεχειλώσει» ακόμα περισσότερο!).

Κι έχουν ακόμα το θράσος να λένε… «φταίνε οι προηγούμενοι»!

Μόνο που τώρα δεν τους ακούει πια κανείς.

Κι έχουν ξεσηκωθεί όλοι εναντίον τους.

Ακόμα κι εκείνοι που μέχρι πριν ένα μήνα περίπου, τους ανέχονταν, τους λιβάνιζαν, τους έδιναν «χρόνο και χώρο» να ξεδιπλώσουν την «πολιτική» τους.

Ακόμα και οι «ψύχραιμοι», τώρα έγιναν «μαινάδες».

Ακόμα και οι «καλοπροαίρετοι», τώρα μετατράπηκαν σε λυσσασμένες «ύαινες».

Και θέλουν όλοι πια να καταπέσει ο νόμος Παπά και η αδειοδότηση!

Όλοι!

Κι από όλους, ποιοι θέλουν περισσότερο να καταπέσει;

Όχι αυτοί που έχασαν την άδεια και αν εφαρμοστεί ο νόμος θα αναγκαστούν να κλείσουν το κανάλι τους (ή να το πουλήσουν κοψοχρονιά)…

Κι αυτοί ασφαλώς «πνέουν τα μένεα»…

Αλλά περισσότερο θέλουν να καταπέσει ο νόμος και να ακυρωθεί ο διαγωνισμός αυτοί που τελικά πήραν την άδεια!

Γιατί το τίμημα που θα αναγκαστούν να πληρώσουν είναι έτσι κι αλλιώς υπέρογκο. Και δεν θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω ποτέ!

Και τώρα επιδιώκουν να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να γίνει η αδειοδότηση με περισσότερα κανάλια και με μικρότερο τίμημα το καθένα…

Αυτοί περισσότερο απ’ όλους χτυπάνε σήμερα τον Τσίπρα, το ίδιο αποφασιστικά όσο τον στήριζαν παλαιότερα…

Γιατί μέχρι τον Ιούνιο του 2015 στήριζαν το ΣΥΡΙΖΑ, όσο δεν είχαν στηρίξει ποτέ το Σαμαρά (ούτε στην αντιπολίτευση ούτε στην κυβέρνηση).

Και μέχρι πριν δύο τρεις μήνες ακόμα, εξακολουθούσαν να το στηρίζουν.

Τώρα όμως, είναι όλοι απέναντί του.

Και επί πλέον, με την αδειοδότηση έχουμε αληθινό παγόβουνο σκανδάλων (στον πληθυντικό) που μόνο η κορυφή του κάνει την Τράπεζα Κρήτης του Κοσκωτά να ωχριά!

Φαίνεται να έχει παραβιαστεί όλος ο ποινικός κώδικας! Έφυγαν οι εργολάβοι που είχαν λεφτά και ήλθαν οι εργολάβοι που δεν έχουν λεφτά και τους χρηματοδοτούν παρατράπεζες (με χρήματα ασφαλιστικών Ταμείων).

Μαζί με κυκλώματα μπράβων και νύχτας κι άλλα… «τροπικά πτηνά»!

Ο Τσίπρας πλέον είναι υποχρεωμένος να θυσιάσει τρία πράγματα:

Στην καλύτερη, για τον ίδιο περίπτωση, να θυσιάσει μόνο τον επίδοξο καναλάρχη, με τα... βοσκοτόπια!

Πράγμα που το προεξόφλησε μάλιστα το περασμένο Σάββατο – με την ελπίδα ότι «θα τελειώσει το πράγμα εκεί» και θα πάρει τη θέση του ο επόμενος «υπερθεματιστής».

Αμ ΔΕΝ θα τελειώσει! Γιατί υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις και για άλλους «υπερθεματιστές». Και γιατί ακόμα, κι αυτοί οι «υπερθεματιστές» που δεν έχουν προβλήματα εξακολουθούν να προτιμούν χίλιες φορές να καταπέσει ο διαγωνισμός και να ακυρωθεί ο νόμος, ώστε τελικά να δώσουν οι ίδιοι πολύ λιγότερα.

Συνεπώς ο Τσίπρας μπορεί να αναγκαστεί να θυσιάσει και δεύτερο «ατού»: τον υπουργό του Νίκο Παπά!

Αυτό όμως, φοβάται ο ίδιος (και όλοι οι γύρω του, ακόμα κι εκείνοι που δεν συμπαθούν το Νίκο Παπά), ότι θα είναι η αρχή του τέλους για τον Τσίπρα!

Πολύ περισσότερο που, μαζί με τον Παπά θα αναγκαστεί να απομακρύνει και τον υπουργό του Σπίρτζη. Κι αυτό θα εδραιώσει σε όλους την πεποίθηση ότι μπήκαμε στην αρχή του τέλους για τον Τσίπρα.

Στην Πολιτική όμως, όταν η Κοινωνία βλέπει πως άρχισε το τέλος σου, έχεις… ήδη φύγει !

Κι έτσι η κατάπτωση του διαγωνισμού και η ακύρωση του νόμου, ουσιαστικά πυροδοτεί εξαιρετικά αποσταθεροποιητικές εξελίξεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά κι απ’ έξω, τα «στηρίγματα» του ΣΥΡΙΖΑ τρίζουν! Ο Ρέντζι δεν πάει καθόλου καλά στην Ιταλία. Ο Ολάντ πάει ακόμα χειρότερα στη Γαλλία. Για να μη μιλήσουμε για τη Μέρκελ στη Γερμανία που έχει περιέλθει σε πολύ δεινή θέση...

Μέρα με την ημέρα όλο και περισσότεροι θα προεξοφλούν πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα πλέον! Μέσα κι έξω από τη χώρα. Για διάφορους λόγους ο καθένας…

Άλλοι για να ακυρωθεί η αδειοδότηση των καναλιών.

Άλλοι για να τελειώσει η αποσταθεροποίηση της Ελλάδας…

Άλλοι για να τελειώσει αυτή η μόνιμη πηγή οχλήσεων για την Ευρώπη…

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες πάνε ήδη δεξιότερα, τα κόμματα της Ευρώπης μετακινούνται κι αυτά δεξιότερα για να αποτρέψουν την άνοδο των ακροδεξιών, αυτή η «μετακίνηση» γίνεται όλο και πιο σπασμωδικά, και σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον ο Τσίπρας ΔΕΝ «χωράει»!

Κατάφερε να ανοίξει όλα τα μέτωπα, τη χειρότερη δυνατή στιγμή για τον ίδιο. Και τώρα αρχίζει βασίμως να φοβάται πως όλοι οι εχθροί του θα συγκλίνουν εναντίον του.

Στη στρατιωτική τέχνη υπάρχει το δόγμα των «εσωτερικών γραμμών»: να χώνεσαι ανάμεσα στις γραμμές του υπέρτερου αριθμητικά αντιπάλου, και να χτυπάς αιφνιδιαστικά το ένα «κέρας» μετά το άλλο, εξουδετερώνοντας και τα δύο διαδοχικά. Προσοχή, όμως: αιφνιδιαστικά και κυρίως διαδοχικά…

Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι, δεν θα σε… πάρουν χαμπάρι και δεν θα κινηθούν και οι δύο ταυτοχρόνως εναντίον σου, να σε βάλουν στη μέση και να σε συντρίψουν! Αυτό κινδυνεύει να πάθει ο Τσίπρας σήμερα.

Πήγε, να τα βάλει με τα κανάλια (που τον στήριζαν ως τότε) και τώρα όλοι τον χτυπάνε ομαδικά και μανιασμένα.

Πήγε να τα βάλει με τον Στουρνάρα, και το… μετάνιωσε πικρά! Άσε που από τη συνάντησή μαζί του, μάλλον απεκόμισε την υποψία, για πρώτη φορά, ότι οι «απ’ έξω» τον έχουν «τελειωμένο».

Πήγε να ολοκληρώσει την «άλωση της δικαιοσύνης» και του γύρισε μπούμεραγκ! Αντί να ακυρώσει την υποψηφιότητα του Ντογιάκου, μάλλον επέσπευσε την επανεκλογή του Ντογιάκου!

Ούτε τη δικαιοσύνη ελέγχει πλέον (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυρίας που διετέλεσε για μερικές βδομάδες υπηρεσιακή πρωθυπουργός πέρσι το Σεπτέμβριο και δεν έχει συνέλθει ακόμα).

Πήγε να απομονώσει το Μητσοτάκη στο χώρο της αντιπολίτευσης και τώρα ολόκληρη η αντιπολίτευση έχει προσχωρήσει στη γραμμή Μητσοτάκη: Να φύγει ο Τσίπρας το ταχύτερο!

Πήγε να διασπάσει την ίδια τη ΝΔ και πέτυχε το ακριβώς αντίθετο!

Και δεν είναι μόνον αυτά: Τα δημοσιονομικά ΔΕΝ του βγαίνουν!

Τα έσοδα υστερούν (κατά πάνω από μισό δισεκατομμύριο ως τώρα)!

Την υστέρηση προσπαθεί να την εμφανίσουν ως… «υπέρ-απόδοση» συνυπολογίζοντας (στα έσοδα) και το υψηλό μέρισμα της Τράπεζας Ελλάδας που του έδωσε ο Στουρνάρας!

Χωρίς αυτό, η «τρύπα» ήδη χαίνει! Και το «πλεόνασμα» που εμφανίζει μέχρι στιγμής είναι γιατί δεν πληρώνει δαπάνες. Που όμως σε λίγο θα αναγκαστεί να τις πληρώσει. Και τότε θα φανεί ότι έχασε και το στόχο.

Χώρια που οι ασφαλιστικές εισφορές υστερούν απελπιστικά και το ΙΚΑ παίρνει από τα αποθεματικά του για να πληρώσει συντάξεις.

Και η πολυπόθητη ανάκαμψη δεν έρχεται…

Και για του χρόνου έχουν ανατραπεί όλες οι προβλέψεις για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Πράγμα που θα επηρεάσει αρνητικά τις προβλέψεις και για την Ελλάδα.

Πράγμα που θα επηρεάσει αρνητικά και τις προβλέψεις για τα «πλεονάσματα». Πράγμα που σημαίνει νέα μέτρα ή κόφτης!

Με δύο λόγια ο Τσίπρας δεν έχει πια που να ελπίζει και δεν ξέρει πια τι να πρώτο-φοβηθεί.

Η αναπτυξιακή τράπεζα στην οποία είχε εναποθέσει τόσες ελπίδες ματαιώθηκε (στο ναυάγιο της Attica-bank), το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία (που είναι σωστό μέτρο) το «έκαψε» μόνος του και του το κόψανε, η «δίκαιη ανάπτυξη» όνειρο ήταν και πάει…

Χώρια που σκληραίνει η διαπραγμάτευση ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης (που αρχίζει από τον επόμενο μήνα και προβλέπεται πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι την περίμεναν).

Χώρια που στις 20 Οκτωβρίου περίπου όταν θα φανούν τα έσοδα του Σεπτεμβρίου (συμπίπτει η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος με τη πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ) θα πάψουν πια να κρύβουν την υστέρηση των εσόδων…

Χώρια που αρχές Νοεμβρίου είναι οι Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Κι εδώ μπορούν να υπάρξουν σεισμικές συνέπειες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολύ δυσάρεστες για πολλούς. Και σίγουρα εξαιρετικά δυσάρεστες για τον Τσίπρα και το κόμμα του (γι’ αυτόν μάλιστα όποιος κι αν εκλεγεί).

Χώρια που στη Μόρια της Λέσβου και σε πολλές ακόμα ακριτικές περιοχές, η κυβέρνηση Τσίπρα θερίζει τις θύελλες από τους ανέμους που έσπειρε πέρσι με το «μεταναστευτικό» (που το εμφάνισε ως «προσφυγικό»).

Αυτά όλα δεν προέκυψαν τώρα. Τα περισσότερα φαίνονταν και έρχονταν.

Τώρα όμως τα βλέπουν και οι αόμματοι!

Δεν αρκεί να τα βλέπουμε, όμως.

Πρέπει και να ετοιμαζόμαστε να τα αντιμετωπίσουμε.

Ο Κυριάκος κάνει ό,τι μπορεί. Κι έχει το κόμμα συσπειρωμένο γύρω του περισσότερο από ποτέ τον τελευταίο χρόνο…

Αλλά αυτό πια – παρήγορο και απαραίτητο αναμφισβήτητα – δεν αρκεί πια.

Όπως θα έλεγαν και οι τραγικοί χαρακτήρες στο Game of Thrones:

-- Έρχεται Χειμώνας! Κυριολεκτικά και μεταφορικά για τη χώρα…

Βαρύς Χειμώνας.

Ο Τσίπρας πια είναι το μικρότερο πρόβλημα…

Και η εκδίωξή του το ταχύτερο, είναι το πιο επείγον πρόβλημα.

Αλλά όχι πια το σημαντικότερο…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα