Επίθεση του Ιράν κατά βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ

13:18 8/1/2020 - Πηγή: Antinews

(Ανανεωμένο) Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ σε απάντηση στον φόνο από την Ουάσινγκτον του ισχυρού Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Συνολικά 22 πύραυλοι έπεσαν σε δύο στρατιωτικές βάσεις, στην Άιν αλ Άσαντ (δυτικό Ιράκ) και στην Αρμπίλ (Ιρακινό Κουρδιστάν), όπου σταθμεύουν ξένοι στρατιώτες, στην πλειονότητά τους Αμερικανοί, ανακοίνωσε ο στρατός του

Ιράκ.

Τα πλήγματα εξαπολύθηκαν την ίδια ώρα που το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε εξαπολύσει το πλήγμα που πέντε ημέρες νωρίτερα σκότωσε τον Σουλεϊμανί.

Τα πλήγματα αυτά αποτελούν την πρώτη απάντηση της Τεχεράνης στον φόνο του αρχιτέκτονα της στρατηγικής της στη Μέση Ανατολή και εγείρουν ανησυχίες για κλιμάκωση της περιφερειακής έντασης ή ακόμη και για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ανοικτή σύγκρουση, παρόλο που Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι γρήγορα φάνηκαν να προσπαθούν να υποβαθμίσουν την κατάσταση.

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι από τα πλήγματα δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτών της. Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ουδεμία πληροφορία για θύματα προς το παρόν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμη βρίσκονται σε φάση αποτίμηση της κατάστασης.

Από την πλευρά της η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν.

«Νέα φάση»

«Η αποτίμηση των ζημιών και των θυμάτων είναι σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής όλα είναι καλά!», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι αργότερα σήμερα θα κάνει δηλώσεις.

«Δεν αποζητούμε την κλιμάκωση ή τον πόλεμο», διαβεβαίωσε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, εξηγώντας ότι τα «αναλογικά» αντίποινα της νύκτας «ολοκληρώθηκαν».

Σύμφωνα με τον ειδικό στις ένοπλες, σιιτικές οργανώσεις Φίλιπ Σμάιθ, «οι βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν εναντίον αμερικανικών στόχων σηματοδοτούν μια νέα φάση».

Το Ιράν «έστειλε μια δημόσια και ευρεία απάντηση για να στείλει μήνυμα», επισήμανε, εξηγώντας ότι τη συνέχεια ενδέχεται να δώσουν «οι πράκτορες του Ιράν», οι πολλές ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και αλλού.

Ένδειξη της ανησυχίας για κλιμάκωση της κατάστασης είναι και η απόφαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA), η οποία απαγόρευσε στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να κάνουν πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ, του Ιράν και του Κόλπου.

Εξάλλου η τιμή του πετρελαίου σημείωσε αύξηση κατά περισσότερο από 4,5% σήμερα το πρωί στις αγορές της Ασίας.

Απομάκρυνση ξένων στρατιωτών

Οι Φρουροί της Επανάστασης συμβούλευσαν την Ουάσινγκτον να απομακρύνει τα στρατεύματά της που έχει αναπτύξει στην περιοχή «προκειμένου να αποφύγει νέες απώλειες», ενώ απείλησαν και το Ισραήλ όπως «και τις συμμαχικές κυβερνήσεις» των ΗΠΑ, με πρώτες τις χώρες του Κόλπου.

Ο βομβαρδισμός από το Ιράν πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η κηδεία του Σουλεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε την Παρασκευή στη Βαγδάτη μαζί με τον Ιρακινό Αμπού Μέχντι αλ Μουχάντις επικεφαλής φιλοϊρανικής, παραστρατιωτικής οργάνωσης στο Ιράκ η οποία έχει πλέον ενταχθεί στον ιρακινό στρατό.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες αρκετές χώρες μέλη του συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών υπό τις ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει την απομάκρυνση των στρατιωτών τους από το Ιράκ, αφού δεκάδες ρουκέτες πλήττουν εδώ και εβδομάδες τις βάσεις όπου σταθμεύουν.

Η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στο Ιράκ, όμως ο Καναδάς και η Γερμανία επεσήμαναν ότι μετακινούν μέρος των στρατιωτών τους προς την Ιορδανία και το Κουβέιτ. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε επίσης να αποσύρει προσωρινά μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, παρά τη σχετική επιστολή του αμερικανικού στρατού που ήρθε στη δημοσιότητα χθες, Τρίτη, από λάθος.

«Προετοιμάστε τα φέρετρά τους»

Η επιδρομή στη Βαγδάτη που κόστισε τη ζωή στον Σουλεϊμανί και τον αλ Μουχάντις ενίσχυσε το αντιαμερικανικό αίσθημα στη Μέση Ανατολή.

Το κοινοβούλιο του Ιράν υιοθέτησε χθες εκτάκτως νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει όλες τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «τρομοκρατικές οντότητες».

Την ίδια ώρα φιλοϊρανικές ομάδες στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι σχηματίζουν κοινό μέτωπο για να συντονιστούν με το Ιράν και το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ και να «δώσουν μια αυστηρή και προσεγμένη απάντηση στις τρομοκρατικές αμερικανικές δυνάμεις».

«Οι Αμερικανοί πεζοναύτες πρέπει να επιστρέψουν αμέσως στα κρησφύγετά τους για να προετοιμάσουν τα φέρετρά τους διότι σχηματίστηκαν “τα τάγματα της διεθνούς αντίστασης”», απείλησαν.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες διακόπτουν για λόγους ασφαλείας της πτήσεις στον ιρανικό και ιρακινό εναέριους χώρους

Πολλές αεροπορικές εταιρείες διακόπτουν τις πτήσεις στους εναέριους χώρους του Ιράν και του Ιράκ μετά την έκδοση απαγόρευσης κυκλοφορίας των αμερικανικών αεροσκαφών στην ευρύτερη περιοχή από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), συνεπεία των ιρανικών πυραυλικών πληγμάτων κατά τουλάχιστον δύο βάσεων που στεγάζουν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Στην απαγόρευση που εξέδωσε η FAA περιλαμβάνεται επίσης ο Κόλπος του Ομάν και τα ύδατα ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία.

Αν και η απαγόρευση της FAA δεν τις δεσμεύει, πολλές μη αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες και οι εθνικές υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας λαμβάνουν σοβαρά υπ΄όψιν τις οδηγίες της αμερικανικής υπηρεσίας.

Η αεροπορική εταιρεία Air France διακόπτει μέχρι νεοτέρας «τις πτήσεις στον ιρακινό και τον ιρανικό εναέριο χώρο», λίγες ώρες μετά τις ιρανικές επιθέσεις.

«Για προληπτικούς λόγους και μετά την ανακοίνωση των εν εξελίξει αεροπορικών πληγμάτων, η Air France αποφάσισε να διακόψει μέχρι νεοτέρας κάθε πτήση στους εναέριους χώρους του Ιράκ και του Ιράν», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι διακόπτει «μέχρι νεοτέρας» τις πτήσεις επάνω από το Ιράν και το Ιράκ. Η εταιρεία ματαίωσε σημερινή πτήση Φρανκφούρτη-Τεχεράνη.

Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Rosaviatsia συμβούλεψε τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να αποφύγουν τις πτήσεις στους εναέριους χώρους του Ιράν, Ιράκ, του Κόλπου, και του Κόλπου του Ομάν, εξαιτίας «των πληροφοριών για την ύπαρξη κινδύνων για τις πτήσεις της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας».

Η Air Canada τροποποίησε τις διαδρομές των αεροσκαφών της, η Singapore Airlines ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις της θα αποφύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο, η Malaysia Airlines, το αεροσκάφος της οποία κατερρίφθη από πύραυλο επάνω από την ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι δεν χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο του Ιράκ και πλέον θα αποφύγει και τον ιρανικό εναέριο χώρο, ενώ και η αυστραλιανή Qantas Airways ανακοίνωσε ότι αναπρογραμματίζει τις διαδρομές της για να αποφύγει τις πτήσεις επάνω από τις δύο χώρες.

Οι Korean Air Lines και Thai Airways ανακοίνωσαν ότι απέφευγαν τους εναέριους χώρους του Ιράν και του Ιράκ πριν από την κρίση.

Διεθνής αεροπορική επιτροπή ενεργοποιήθηκε για τον συντονισμό και την επικοινωνία μετά αεροπορικών εταιρειών και χωρών, ανακοίνωσε χθες η IATA.

Η απάντηση της Τεχεράνης σε τυχόν αντίποινα των ΗΠΑ θα είναι αναλογική, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χαταμί

Η απάντηση του Ιράν σε τυχόν αντίποινα των ΗΠΑ μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες θα είναι αναλογική, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαραμί μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Χρησιμοποιήσαμε μικρού βεληνεκούς πυραύλους (…) ελπίζω να είναι ένα μάθημα που η Αμερική θα θυμάται», τόνισε ο Χαταμί αναφερόμενος στα χθεσινά πλήγματα των Φρουρών της Επανάστασης.

«Η απάντηση του Ιράν (σε τυχόν αμερικανικά αντίποινα) θα είναι ανάλογη με αυτό που θα κάνει η Αμερική», επισήμανε, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «έχει μετατρέψει την αμερικανική κυβέρνηση σε τρομοκρατική κυβέρνηση».

Νόμιμη αυτοάμυνα χαρακτηρίζει ο Ιρανός ΥΠΕΞ Ζαρίφ τις πυραυλικές επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ

Οι σημερινές πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ συνιστούν "νόμιμη αυτοάμυνα", δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στην ιρανική κρατική τηλεόραση, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφεύγουν να την αποτιμήσουν στηριζόμενοι σε "ψευδαισθήσεις".

δράση μας συνιστά νόμιμη αυτοάμυνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφεύγουν να την αποτιμήσουν στηριζόμενοι σε ψευδαισθήσεις", σημείωσε ο Ζαρίφ.

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, δηλώνει ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του ΙράνΑγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σημειώνοντας ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της Τεχεράνης σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ ήταν "ένα χαστούκι στο πρόσωπο" των ΗΠΑ.

"Χθες το βράδυ δόθηκε ένα χαστούκι στο πρόσωπο" των Αμερικανών, δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο οποίο απέκλεισε οποιαδήποτε επανάληψη των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον για την πυρηνική συμφωνία του 2015.

"Η στρατιωτική δράση όπως αυτή δεν επαρκεί. Το σημαντικό είναι να τερματιστεί η φθοροποιός παρουσία της Αμερικής στην περιοχή", πρόσθεσε και ζήτησε εκδίκηση για τον θάνατο του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η δολοφονία του από τις ΗΠΑ δείχνει ότι η ιρανική επανάσταση είναι ζωντανή, υπογράμμισε επίσης, τονίζοντας σε αναφορά του στη Δύση ότι οι εχθροί του Ιράν είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και αυτό το "αλαζονικό σύστημα".

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να απομακρύνουν την συμμαχική του Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το Ισραήλ και υπογράμμισε ότι η Χεζμπολάχ δρα ως τα χέρια και τα μάτια του Λιβάνου.

Ο πρόεδρος Ροχανί προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι η Τεχεράνη θα κόψει "το πόδι" της Αμερικής στην περιοχή

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε τις ΗΠΑ σήμερα ότι η Ουάσινγκτον ίσως να "έκοψε το χέρι" του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, όμως σε απάντηση θα κοπεί το "πόδι" των Αμερικανών στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Ιράκ: «Η αρχική ιρανική απάντηση δόθηκε. Τώρα είναι η σειρά της ιρακινής», προειδοποιεί ο διοικητής φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής

Ο διοικητής της φιλοϊρανικής ένοπλης πολιτοφυλακής Χασντ αλ-Σάαμπι δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη έδωσε την «αρχική» απάντησή της στον φόνο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ και τώρα είναι η σειρά του Ιράκ.

Η απάντηση του Ιράκ δεν θα είναι μικρότερη, προειδοποίησε μέσω του Twitter ο Κάις αλ-Χαζάλι, εκ των διοικητών της πολιτοφυλακής που έχει χαρακτηρισθεί «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ.

«Η αρχική ιρανική απάντηση στην δολοφονία του μάρτυρα διοικητή Σουλεϊμανί δόθηκε. Τώρα είναι η ώρα για την αρχική απάντηση στην δολοφονία του μάρτυρα διοικητή Μουχάντις. Και επειδή οι Ιρακινοί είναι γενναίοι και ενθουσιώδεις, η απάντησή τους δεν θα είναι υποδεέστερη από την απάντηση του Ιράν. Αυτό είναι υπόσχεση», προειδοποιεί.

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι το Ιράν την είχε ενημερώσει για επικείμενη πυραυλική επίθεση στο έδαφός τoυ Ιράκ

Το Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε ενημερωθεί από το Ιράν ότι θα πραγματοποιήσει επιδρομές στο έδαφός του, σημειώνοντας ότι σχεδόν ταυτοχρόνως οι Αμερικανοί τηλεφώνησαν για να αναφέρουν ότι δεχόντουσαν επίθεση, την ώρα που η Τεχεράνη εκτόξευε 22 πυραύλους σε ιρακινές βάσεις που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός.

"Σήμερα μετά τα μεσάνυχτα, δεχθήκαμε επίσημο προφορικό μήνυμα από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν το οποίο έλεγε ότι τα αντίποινα για τη δολοφονία του μάρτυρα Κασέμ Σουλεϊμανί άρχιζαν ή θα άρχιζαν εντός ολίγου και ότι τα πλήγματα θα περιοριστούν σε ζώνες στις οποίες υπάρχει παρουσία του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για τις τοποθεσίες", ανακοίνωσε το γραφείο του υπό παραίτηση πρωθυπουργού του Ιράκ Άντελ Άμπντελ Μάχντι.

"Σχεδόν την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί μας τηλεφώνησαν ενώ οι πύραυλοι έπεφταν στους αμερικανικούς τομείς των βάσεων του Άιν αλ Άσαντ και του Αρμπίλ", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ούτε ο ιρακινός στρατός ούτε ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός δυνάμεων στο Ιράκ έχουν δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για απώλειες από τα πλήγματα αυτά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ηπα, εκλογες ηπα, ηπα, ιραν, ιρακ, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, air france, qantas airways, thai airways, βασεις, στρατος, νέα, twitter, faa, πετρελαιο, κηδεία, γαλλια, νατο, εταιρεία, air, france, canada, singapore, qantas, lines, thai, iata, δραση, απε, τελη κυκλοφοριας, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χωρες, γερμανια, δημοκρατια, ηγετης, ιορδανια, ισραηλ, ιταλια, ουκρανια, πτησεις, σημερινη, τηλεοραση, ωρα, air france, iata, qantas, αυξηση, αμερικη, απε, ασαντ, βαγδατη, εβδομαδες, βραδυ, δηλωσεις, δειχνει, διοικητης, δωσει, δοθηκε, εδαφος, υπαρχει, εξελιξη, επικοινωνια, εταιρεία, εχθροι, ζωη, ζωνες, κηδεία, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, καναδας, κυβερνηση, κρατικο, λαθος, λεπτομερειες, ματια, νατο, ομαν, πεζοναυτες, πηγη, πρωι, πτηση, σαουδικη αραβια, συνεχεια, σειρα, συρια, τιμη, τριτη, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, φρανκφουρτη, χεζμπολαχ, ωρες, air, αγορες, faa, canada, εκδικηση, france, κολπος, lines, ομαδες, πηγες, πληροφοριες, qantas airways, singapore, thai, thai airways, ουασινγκτον, χερια
Τυχαία Θέματα