Επίθεση ΗΠΑ προς Γερμανία: Μετά τους κοριούς, ήρθαν οι εξαγωγές…

Νέα ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Γερμανία προκάλεσε η επίπληξη της Ουάσιγκτον, η οποία υποστηρίζει ότι οι γερμανικές εξαγωγές εμποδίζουν την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και πλήττουν την παγκόσμια οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει επικρίνει τη γερμανική πολιτική και στο παρελθόν, στη νέα εξαμηνιαία έκθεσή του έχει επικεντρωθεί σε ένα «βασικό εύρημα», παράλληλα με την υποτίμηση του κινεζικού γιουάν και

των νομισματικών μέτρων τόνωσης της Ιαπωνίας. Η απόφαση των ΗΠΑ να επιπλήξει άμεσα τη Γερμανία στην έκθεση αναδεικνύει τη βαθιά απογοήτευση με την μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης στους διεθνείς πολιτικούς φορείς, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι δύσκολο να δούμε πώς οι περιφερειακές χώρες όπως η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθούν εάν η Γερμανία δεν δημιουργήσει ζήτηση για τις εξαγωγές τους.

«Η Γερμανία έχει διατηρήσει ένα μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών καθόλη της διάρκεια της οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης και το 2012 το ονομαστικό πλεόνασμα της Γερμανίας ήταν μεγαλύτερο από εκείνο της Κίνας» αναφέρει η έκθεση του υπουργείου. «Ο αναιμικός ρυθμός αύξησης της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία και η εξάρτηση από τις εξαγωγές έχουν παρακωλύσει την επανεξισορρόπηση σε μια εποχή που πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση για τον περιορισμό της ζήτησης και τη συμπίεση των εισαγωγών με σκοπό την προώθηση της προσαρμογής».

Παρότι οι πολιτικοί της ευρωζώνης έχουν επισημάνει σημάδια ανάκαμψης στην Ισπανία και αλλού, αμερικανοί πολιτικοί δεν θεωρούν ότι έχουν επιλυθεί τα προβλήματα της οικονομικής περιοχής και φοβούνται μια ακόμα κρίση, που θα πλήξει τη δική τους ανάπτυξη. Ωστόσο, η Γερμανία έχει αντισταθεί στις πολιτικές για την ενθάρρυνση ταχύτερης αύξησης των μισθών ή τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου ελλείμματος του προϋπολογισμού, προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση.

Η νομισματική έκθεση έδωσε επίσης μία νέα προειδοποίηση σχετικά με το νόμισμα της Κίνας, λέγοντας ότι το γιουάν ανατιμήθηκε ελάχιστα τους τελευταίους μήνες και η Κίνα είχε συνεχίσει την παρέμβαση. «Οι ενδείξεις ότι η Κίνα έχει ξαναρχίσει τις μεγάλης κλίμακας αγορές συναλλάγματος κατά το τρέχον έτος, παρά το γεγονός ότι συσσωρεύσει 3, 6 τρις δολάρια σε αποθεματικά… είναι ενδεικτικές των ενεργειών που παρεμποδίζουν την αποφασιστικότητα της αγοράς και ένα νόμισμα που είναι σημαντικά υποτιμημένο », λέει η έκθεση.

Πάντως, δεν χαρακτήρισε επίσημα την Κίνα ως εκμεταλλευτή ισοτιμιών. Αν το Υπουργείο Οικονομικών δώσει αυτό τον χαρακτηρισμό σε οποιαδήποτε χώρα, στη συνέχεια, σύμφωνα με το καταστατικό που απαιτεί η έκθεση, θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις με τη χώρα για να προσαρμόσει τη συναλλαγματική ισοτιμία. Τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προτιμήσει να ενθαρρύνει την Κίνα να επανεκτιμήσει το γιουάν και υποστήριξε ότι έχει σημειώσει πρόοδο ως προς αυτό.

ft

Keywords
Τυχαία Θέματα