Επιταγή των ΗΠΑ από το 2009 ο αγωγός... και τα σκυλιά δεμένα

15:20 9/1/2020 - Πηγή: Antinews

Ευτυχώς οι αναγνώστες δεν είναι γκάου αλλά και δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς τον όγκο του εγκεφάλου του Gauss (μαθηματικός και ουχί παρλαπίπας) για να συνθέσει την αλληλουχία των γεγονότων για να δει την πραγματική εικόνα για τον East Med.

Εδώ είμαστε το 2009, δεν είμαστε αλλού.

Οι ΗΠΑ έδωσαν τα guidelines για τον αγωγό αμέσως μόλις ανακαλύφθηκε το Λεβιάθαν, αφού ήταν η χρυσή τους γεωστρατηγική ευκαιρία για να μειώσουν το ποσοστό της

ρωσικής συμμετοχής στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης.

Και οι ΗΠΑ ως γνωστόν δεν "βλέπουν" καν ούτε πολύ περισσότερο υπολογίζουν τον εκάστοτε ελληνόφωνο πρωθυπουργό. Τον διατάζουν μόνο!

Για την ιστορία όμως, η πρώτη επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού (Νετανιάχου) στην Ελλάδα ήταν το 2010, στον ΓΑΠ. Τυχαίο μόλις ανακαλύφθηκε το Λεβιάθαν; Όχι! Επί ΓΑΠ ετέθησαν οι βάσεις για τον αγωγό.

Χρονολογικά:

1. Η δυναμικότητα του Λεβιάθαν οριστικοποιήθηκε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

2. Η σπουδαιότητα (μέγεθος) του κοιτάσματος ήταν η αιτία της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα το 2009 για να μην διανοηθούν οι Παλαιστίνιοι να εγείρουν αξιώσεις (τώρα τους επετράπη να έχουν και μια στοιχειώδη ΑΟΖ και συμμετοχή στα κέρδη, και έτσι κάθονται ήσυχα).

3. Με την ανακάλυψη του Λεβιάθαν οι ΗΠΑ είδαν την γεωστρατηγική ευκαιρία που τους παρουσιαζόταν για να μειώσουν το ποσοστό της Ρωσίας στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης.

4. Η πρώτη πράξη της κυβέρνησης ΓΑΠ το 2010 ήταν η ακύρωση του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη (για τις συνέπειες της επιλογής της κυβέρνησης Καραμανλή γνωρίζει ο ίδιος ο Καραμανλής καλύτερα).

5. Η πρώτη επίσκεψη Νετανιάχου στην Ελλάδα έγινε το 2010 επί ΓΑΠ, τότε συμφώνησαν για την ενεργειακή συνεργασία.

6. Μετά την πτώση του ΓΑΠ ανέλαβε όπως ήταν φυσικό ο Σαμαράς να συνεχίσει την πραγμάτωση της επιταγής των ΗΠΑ.

Πάμε τώρα στον ίδιο τον αγωγό.

Ο αγωγός ακυρώνει στην πράξη τα όποια ελληνικά κοιτάσματα.

Τι να κάνουν τα ελληνικά κοιτάσματα (άγνωστης δυναμικότητας, αβέβαιης και υψηλού ρίσκου εξόρυξης) όταν το θηριώδες Λεβιάθαν είναι τώρα εδώ και η Ελλάδα παραχωρεί την ανύπαρκτη ακόμα... ΑΟΖ για την διέλευση του;

Η μοναδική χώρα που αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά και οικονομικά είναι το Ισραήλ που διαθέτει το γιγαντιαίο κοίτασμα.

Οι ΗΠΑ αποκτούν στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας στα ενεργειακά της Ευρώπης.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι απλά χώρες διέλευσης του ισραηλινού φυσικού αερίου.

Το απολήψιμο των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Κύπρου και Ελλάδας είναι άγνωστο ακόμα, ενώ οι πρώτες on the field έρευνες δείχνουν ότι τα κυπριακά κοιτάσματα υπολείπονται κατά πολύ των ισραηλινών. Κάτι ειπώθηκε ότι η Κύπρος θα έχει 500 εκ. ετησίως έσοδα από το ένα κοίτασμα. Αυτά είναι peanuts για την ενεργειακή αγορά στο σύνολό της, σημαντικά βεβαίως για ένα νησί.

Το απολήψιμο ενός κοιτάσματος είναι συνάρτηση του βάθους και της συμπύκνωσης του φυσικού αερίου, δεν έχει σχέση με την έκταση που καταλαμβάνει το κοίτασμα. Εάν το κοίτασμα είναι "αραιό" η εξόρυξη δεν έχει νόημα.

Το κόστος κατασκευής του αγωγού είναι υψηλότατο.

Το δεκαετές (θεωρητικά) χρονικό βάθος της κατασκευής είναι από μόνο του ένα μειονέκτημα.

Θέσεις εργασίας ο αγωγός δεν προσφέρει κατά την λειτουργία, παρά μόνο στη φάση της κατασκευής.

Και τέλος, η υποθαλάσσια διέλευσή του σε μεγάλα βάθη και σε πολύ μεγάλο μήκος αποτελεί τεχνικό και λειτουργικό ρίσκο, διότι τον καθιστά ευάλωτο σε τεχνικές αστοχίες δυσχερώς επισκευάσιμες και ευπρόσβλητο από υποβρυχιακές επιθέσεις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Η Ελλάδα αυτοχειριάζεται για μια ακόμη φορά με τον East Med.

Η Ελλάδα ακυρώνει τα όποια κοιτάσματά της εν τοις πράγμασι.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα