Επιστροφή στην Ευρώπη για τον Ομπάμα

Παρά το γεγονός ότι στην ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρχαν θέματα που θα καθορίσουν τις οικονομικές εξελίξεις διεθνώς για τις επόμενες δεκαετίες, όπως ήταν φυσικό το θέμα που κυριάρχησε στις δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις του Αμερικανού Προέδρου μετά τη συνάντηση δεν ήταν άλλο από την κρίση στην Κριμαία και την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ με τη Ρωσία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα

χαρακτήρισε την κρίση στην Κριμαία και τις προσπάθειες υποστήριξης της Ουκρανίας ως μια ακόμη πρόκληση που αποδεικνύει τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ομιλία του μετά τη συνάντηση κορυφής με την ηγεσία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι ούτε η Ουάσινγκτον, ούτε οι Βρυξέλλες επιθυμούν να ελέγξουν την Ουκρανία. Επίσης, σε μια προσπάθεια να κατεβάσει τους τόνους της έντασης σημείωσε ότι δεν εισερχόμεθα σε νέο Ψυχρό Πόλεμο, με δεδομένο ότι η Ρωσία σε αντίθεση με την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, δεν ηγείται ενός μπλοκ κρατών και μιας προσπάθειας να επιβάλλει σε παγκόσμια κλίμακα την ιδεολογία της. Ούτε και η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ επιθυμούν, όπως είπε τη σύγκρουση με τη Μόσχα.

Βέβαια δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι η στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία παραπέμπει σε σκοτεινές δυνάμεις του παρελθόντος και μπορεί να στείλουν ένα λάθος μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα.

Είναι σίγουρο ότι εάν αυτή η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα και η συνάντηση κορυφής με την ηγεσία της ΕΕ γίνονταν στην προ των εξελίξεων στην Κριμαία και την Ουκρανία εποχή τα θέματα που θα κυριαρχούσαν θα ήταν η επούλωση των σχέσεων με την Ευρώπη, μετά από τις έντονες εμπορικές και οικονομικές διαφορές των τελευταίων χρόνων, τις παρακολουθήσεις ευρωπαϊκών ηγεσιών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ και η προσπάθεια της Ουάσινγκτον να στραφεί περισσότερο προς την Ασία σε σχέση με την Ευρώπη.

Αντιλαμβανόμενος μετά την Ουκρανία ότι η μάχη στην ευρωπαϊκή ήπειρο δεν έχει τελειώσει, επεσήμανε στην ομιλία του το γεγονός ότι η μάχη ιδεών θα συνεχιστεί και για τις επόμενες γενιές. Όπως είπε δεν είναι δυνατόν να έχουμε στην Ευρώπη αλλαγή συνόρων με χρήση δύναμης, ότι το διεθνές δίκαιο μετράει, και ότι τα κράτη και οι λαοί έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν για το μέλλον τους.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει την κριτική της Μόσχας για τις αμερικανικές επεμβάσεις στο Κοσσυφοπέδιο και το Ιράκ, σημείωσε ότι επρόκειτο για τελείως διαφορετικές περιπτώσεις από αυτή της Κριμαίας. Βέβαια ειδικά για το Ιράκ η αποστολή του ήταν δύσκολη με δεδομένο ότι ο ίδιος βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία το 2008, πάνω στην αντίθεσή του για την επέμβαση στο Ιράκ, με αποτέλεσμα τα σημερινά επιχειρήματά του να ακούγονται υποκριτικά.

Η κρίση στην Κριμαία και η σαφής απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας στρατηγικής επανόδου της Ρωσίας σε ένα ανταγωνιστικό με τη Δύση ρόλο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ανάγκασε τον Αμερικανό Πρόεδρο, να αφήσει στην άκρη την εύκολη λύση της απαγκίστρωσης από την Ευρώπη μέσα από μια πολιτική επαναπροσδιορισμού των σχέσεων με τη Μόσχα, έτσι ώστε η Ουάσινγκτον να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην Ασία. Δυστυχώς για τον Μπαράκ Ομπάμα, η Γηραιά Ήπειρος απέδειξε ότι έχει βαριά ιστορία και βεβαρημένο παρελθόν για να μπορέσει να εισέλθει σε μια περίοδο ήρεμων νερών, χωρίς την ενεργή παρουσία της άλλης πλευράς του Ατλαντικού σε ένα ρόλο εγγυητή στον τομέα της ασφάλειας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα