Επιλέγουν την πόλωση για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

Στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου θα φτάσει σύντομα η πρόταση της κυβέρνησης και του Υπουργού Δικαιοσύνης (ίσως πιο σύντομα από ότι περιμένουμε) για την επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου που προκαλεί πολιτική θύελλα υψηλής έντασης.

Κορυφαίοι συνταγματολόγοι, όλων των πολιτικών "αποχρώσεων", εκφράζουν όχι τόσο νομικές όσο κυρίως δεοντολογικές ενστάσεις και μιλούν από "καταδολίευση του Συντάγματος" έως για ενέργεια εκτός συνταγματικής ηθικής.

Πληροφορίες αναφέρουν πως παρά τις επιμέρους εντάσεις, επικρατεί εντός της κυβέρνησης η άποψη πως πρέπει να προχωρήσεις

την επιλογή των αντικαταστατών του Προέδρου του Αρείου Πάγου, Β. Πέππα και της εισαγγελέα Ξένης Δημητρίου, οι οποίοι αποχωρούν στις 30 Ιουνίου λόγω συνταξιοδότησης. Μάλιστα χθες διέρρευσαν σενάρια για πιέσεις προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραιτηθεί ώστε να διευκολύνει την κυβέρνηση – με ενδιάμεσο μοχλό την επιθεωρήτρια δημόσιας Διοίκησης- τα οποία όμως διέψευσε κατηγορηματικά η Μαρία Παπασπύρου.

Πόλωση αντί συναίνεσης
Στελέχη ακόμα και εντός της κυβέρνησης πάντως εκφράζουν ενστάσεις για την επιλογή, καθώς όπως λένε, νομικά μεν η κυβέρνηση είναι καλυμμένη, όμως μπορεί να εκτεθεί πολιτικά καθώς φαντάζει πρόδηλη η "πρεμούρα" να έχει τον έλεγχο της Δικαιοσύνης ενόψει όσων – εικάζεται- ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ως αντιπολίτευση.

Παράλληλα, νομικές αλλά και πολιτικές πηγές, εκφράζουν την απορία τους γιατί επιλέγεται η πόλωση- που εσωκλείει και πολιτικό κόστος- αντί της συναίνεσης στον νευραλγικό χώρο της Δικαιοσύνης, με την επιλογή π.χ της ψήφισης των νέων Κωδίκων που θεωρείται από όλες τις πολιτικές πλευρές ως τεράστιο νομοθετικό έργο και μεταρρύθμιση πρώτης γραμμής εδώ και δεκαετίες. Η ψήφιση τους δε είναι εξασφαλισμένη με ευρεία συναίνεση καθώς η αντιπολίτευση έχει εκφράσει τέτοια πρόθεση.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα