ΣΥΡΙΖΑ: "Ναι" για αλλαγές σε Δικαιοσύνη- Γκρίνια για "μεσαία τάξη" και... συμπεριφορές

Σε βαρύ κλίμα μεν αλλά χωρίς να βγουν τα μαχαίρια από τα θηκάρια συνεδρίασε για περισσότερες από τέσσερις ώρες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του Αλέξη Τσίπρα μετά την ηχηρή κατραπακιά του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, την περασμένη Κυριακή.

Η προεκλογική περίοδος που είναι μπροστά, υπαγορεύει την ανάγκη στο κόμμα, παρά τις ευθύνες που αναζητώνται και πρόσωπα που βρίσκονται στο στόχαστρο της κριτικής για την βαρά ήττα

των ευρωεκλογών, να δοθεί σήμα συσπείρωσης και ενότητας ώστε να μην υπάρξουν διαλυτικά φαινόμενα και εσωστρέφεια στον δρόμο για τις εθνικές κάλπες.

Πρωτίστως αυτό συνομολογήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση της ΠΓ , από τον Πρωθυπουργό έως και το τελευταίο στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας.

Θυελλώδες το κλίμα μπορεί να μην ήταν αλλά εκφράστηκε "δυσφορία" για επικοινωνιακή διαχείριση σε σειρά ζητημάτων καθώς και για σοβαρά ελλείμματα σε πολιτικές που αφορούσαν την μεσαία τάξη καθώς και για συμπεριφορές στελεχών και στρατηγικής που δημιούργησαν πρόβλημα στο κόμμα και οδήγησαν στο αποτέλεσμα της Κυριακής ( Ο Ν. Φίλης επανέλαβε τους προβληματισμούς του )

Ενστάσεις εκφράστηκαν και για τη "μεθοδολογία" που ακολουθήθηκε για την περιβόητη "συγκρότηση" της Προοδευτικής Συμμαχίας ( ήδη ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης έχει μιλήσει για περιπτώσεις που θύμισαν "συναλλαγή" αλλά και "ξέπλυμα" παλιών πολιτικών προσώπων).

Τούτων δοθέντων, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πάει σε εκλογές κάνοντας "λίφτινγκ" στην επικοινωνιακή τακτική. Αλλαγή αποφασίστηκε και στη συνεργασία με τις περιβόητες δημοσκοπικές εταιρείες που έριξαν και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα σε ...ξέρα.

Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης που προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση παρά τις "προειδοποιήσεις" της αντιπολίτευσης.

Το υπουργικό Συμβούλιο που θα τις αποφασίσει, αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή εβδομάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, αποφασίστηκε η κυβέρνηση να προχωρήσει στις αλλαγές της ηγεσίας της δικαιοσύνης συναινετικά με την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιδιωχθεί να αλλάξει ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας με τη σύμφωνη γνώμη των 3/4 της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

"Να γίνουν οι αλλαγές στην Δικαιοσύνη"

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πολιτική γραμματεία συζήτησε αναλυτικά και άναψε πράσινο φως για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, παρά τον σάλο που αναμένεται να προκληθεί εάν τελικώς αποφασιστεί να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση.

Σημειώθηκε προβληματισμός από κάποια στελέχη ωστόσο για το πώς θα διαχειριστεί το θέμα πολιτικά η κυβέρνηση καθώς και το πώς θα "αξιοποιηθεί" το ζήτημα από την αντιπολίτευση ( σ.σ η Ν.Δ έχει ήδη προειδοποιήσει την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αλλαγές καθόσον δεν έχει το δικαίωμα ως απερχόμενη να δεσμεύει την χώρα με αποφάσεις της μακροχρόνιες).

Με το βλέμμα στη "μεσαία τάξη"

Εκτενής ήταν η συζήτηση και για την οικονομική πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση με αιχμή την υπερφορολόγηση, κυριώτατα τη μεσαία τάξη.

Στόχος επ αυτού, είναι να "εμπεδωθούν" στους πολίτες τα θετικά μέτρα ελάφρυνσης που έχει θεσπίσει πρόσφατα η Κυβέρνηση τα οποία "ανακουφίζουν" και τη μεσαία τάξη.

Κομματικές πηγές: Στόχος η νίκη- ανοιχτές συνελεύσεις

Σύμφωνα με κομματικές πηγές πάντως, στη συνεδρίαση της ΠΓ έγινε αναλυτική και ουσιαστική συζήτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και για τον σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος μπροστά στη μάχη των εθνικών εκλογών.

Σημειώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην οργάνωση της μάχης των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Να ληφθεί υπόψη το μήνυμα των πολιτών, στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και δίνοντας, ταυτόχρονα, τον αγώνα των ιδεών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της νίκης στις εθνικές εκλογές.

Βάσει των ίδιων πηγών, το επόμενο διάστημα θα αντιπαρατεθούν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για το μέλλον της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το κυβερνητικό έργο του, θα αναδείξει το πρόγραμμά του για την επόμενη 4ετια, με βασικούς άξονες την ενίσχυση της ανάπτυξης, με έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Αποφασίστηκε, επίσης, η διενέργεια ανοιχτών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες μέρες και περιοδείες όλου το στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ, που μπαίνει με αποφασιστικότητα στη μάχη για την επόμενη μέρα της χώρας. Είναι τόσο εφικτή, όσο και αναγκαία για τη χώρα η νίκη στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε:

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το "χαστούκι" των ευρωεκλογικών αποτελεσμάτων είναι εξαιρετικά βαρύ για να μην αναζητηθούν ευθύνες στο εσωτερικό της κυβέρνησης μεν αλλά η ανάγκη για άμεση ανασυγκρότηση ώστε να μην υπάρξει διάλυση ενόψει των εθνικών εκλογών, υπαγορεύει ισορροπίες "τρόμου".

Καρφιά

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήταν - μεταξύ άλλων- υπεύθυνος και για την δημοσκοπική εικόνα που έδινε στο Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να περάσει στην ...αντεπίθεση για τα εσωκομματικά βέλη που δέχεται, εκθέτοντας εν πολλοίς, τον Πρωθυπουργό ότι ...γνώριζε τι έρχεται.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κ. Βερναρδάκης ( ο οποίος έχει χρεωθεί στο παρελθόν και άλλες "γκάφες", όπως αυτή της επιλογής Μυρσίνης Λοίζου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ", χαρακτήρισε την κριτική που δέχεται ο ίδιος σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και τα περί απομόνωσης του πρωθυπουργού ευπρόσδεκτη μεν αλλά τις ερμηνείες που δίνονται "σαπουνόπερα" διερωτώμενος μάλιστα υπάρχει κάτι που μπορεί κάποιος να του κρύψει; είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός που μιλάει με όλους τους ξένους ηγέτες θεωρείτε ότι μπορεί κάποιος να τον απομονώσει;

Στο ίδιο πλαίσιο, ομολόγησε ότι θα είναι πολύ δύσκολο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, παρότι θα δώσει τη μάχη με αυτό το σκοπό, αλλά... το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφεί.

Ο ίδιος μάλιστα επιχείρησε να εμφανίσει σαν ... μικρό το κακό το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη, αναφέροντας: "αν η διαφορά ήταν 15 κ 17 μονάδες καταφέραμε να το μειώσουμε στο μισό έτσι δεν είναι;".

Κ. Πουλάκης: Κανείς δεν περίμενε τέτοια ήττα


Από πλευράς του πάντως, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, είπε ( Ρ/Σ Πρώτο Θέμα) ότι κανείς δεν περίμενε αυτή την πάρα πολύ μεγάλη ήττα.

"Δεν πέσαμε μέσα στις εκτιμήσεις και κανένας αν θέλετε δεν περίμενε, μιλάω τώρα για την κυβέρνηση, ότι θα υπάρχει αυτή η πάρα πολύ μεγάλη ήττα την Κυριακή. Όταν χάνεις με 9,5 μονάδες διαφορά σαφέστατα πρέπει να εμβαθύνεις για να δεις τα λάθη, τις αδυναμίες οι οποίες υπήρξαν τα τελευταία 3,5 χρόνια με τη διακυβέρνηση σου", ανέφερε επακριβώς.

Σε ερώτηση μάλιστα, αν αποδέχεται ως βασική αιτία το ήθος και το ύφος της εξουσίας για την ήττα, ο κ. Πουλάκης απάντησε πως: "Το αποδέχομαι, η κοινωνία μας βλέπει όλους, όταν είσαι στην κυβέρνηση, όλα τα στελέχη είναι σε μία γυάλα διαφανή όπου φαίνονται. Σαφέστατα το ύφος και το ήθος που πολιτεύεται ο καθένας παίζουν έναν ρόλο στο να μαζεύει η κοινωνία θετικά ή αρνητικά συμπεράσματα".

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία

Στο μεταξύ, στον απόηχο της βαριάς ευρωεκλογικής ήττας συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία καλείται να "ανασκουμπωθεί" εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Στο τραπέζι της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, θα αποφασιστεί και το πότε θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο ( πιθανότατα αύριο) της παρούσης Κυβέρνησης καθώς και θέματα οργανωτικά για τη νέα προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από όλους κινητοποίηση εν όψει των εκλογών ενώ ενδιαφέρον έχει ποιοι και με ποιο "τόνο" θα τοποθετηθούν για τα αίτια της ήττας στις 26 Μαίου

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα